zobacz film Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • dużą i dość głęboką patelnię dostosowaną do używania w piekarniku
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.

KROK 2: PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie możemy wykorzystać dowolną mieszankę mrożonych warzyw, chociaż idealnie będzie pasować mieszanka typu gourmet marki Freshona.

KROK 3: ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.

KROK 4: ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!