![Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9b55936fca95-e237767e8e8e-kw43-2023-kinga-paruzel-zapiekany-makaron-z-warzywami-szynka-i-zielonym-pesto-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dużą i dość głęboką patelnię dostosowaną do używania w piekarniku
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
KROK 2: PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie możemy wykorzystać dowolną mieszankę mrożonych warzyw, chociaż idealnie będzie pasować mieszanka typu gourmet marki Freshona.
KROK 3: ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.
KROK 4: ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
![Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1825d9d6ce40-2249190595-makaron_z_pesto_960x540.webp)
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
![Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/efa320bd3616-bfe7e3622d-Okrasa_danie_KW4_rgb_960x540.webp)
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
![Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0ebb0d53abd4-f4145994bb53-makaron pennemniejsze.webp)
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
![Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1ec437a9ee15-da7cbf3af6-KW_33_makaron_z_lososiem_i_szpinakiem_12989_S_127026_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Hiszpańska pizza
- Calzone
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Sałatka z grillowanych owoców
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Komentarze (0)