Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- dużą i dość głęboką patelnię dostosowaną do używania w piekarniku
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę dość drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
KROK 2: PODSMAŻAMY I GOTUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy szynkę i także chwilę ją podsmażamy. Do podgrzanych składników dodajemy mrożone warzywa. Warzywa podgrzewamy przez chwilę na patelni, aż przestaną być zupełnie zmrożone, całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie możemy wykorzystać dowolną mieszankę mrożonych warzyw, chociaż idealnie będzie pasować mieszanka typu gourmet marki Freshona.
KROK 3: ŁĄCZYMY MAKARON Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników na patelni dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ser cheddar, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Całość ozdabiamy kawałkami mozzarelli i kleksami zielonego pesto.
KROK 4: ZAPIEKAMY I PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Danie zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż ser nabierze złotego koloru. Szczypior cebuli siekamy w dość duże kawałki i oprószamy nim zapiekankę. Danie podajemy jeszcze gorące.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)