zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub duży garnek z pokrywką

Krok 1: Przesmażamy kurczaka

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy dokładnie solą i pieprzem. Przesmażamy kurczaka na oleju do uzyskania brązowego koloru.

Krok 2: Łączymy składniki dania

W naczyniu żeliwnym lub garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażamy. Wrzucamy gałązki rozmarynu i liście laurowe. Całość zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy przesmażonego kurczaka i kawałek drobno posiekanej papryczki chili. Dusimy danie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 30 minut.

Krok 3: Dodajemy makaron

Do dania dodajemy makaron. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dolewamy wody i gotujemy całość z makaronem przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy sokiem z limonki i otartą z niej skórką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    181 dni temu
    Czy będzie różnica jak zamiast limonki użyję cytrynę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    181 dni temu
    Drogi Gościu, limonka nieco różni się w smaku od cytryny, ale to owoce, które można stosować wymiennie. Spróbuj więc przygotować to danie z cytrynową nutą! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram