Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek z pokrywką
Krok 1: Przesmażamy kurczaka
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy dokładnie solą i pieprzem. Przesmażamy kurczaka na oleju do uzyskania brązowego koloru.
Krok 2: Łączymy składniki dania
W naczyniu żeliwnym lub garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażamy. Wrzucamy gałązki rozmarynu i liście laurowe. Całość zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy przesmażonego kurczaka i kawałek drobno posiekanej papryczki chili. Dusimy danie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 30 minut.
Krok 3: Dodajemy makaron
Do dania dodajemy makaron. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dolewamy wody i gotujemy całość z makaronem przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy sokiem z limonki i otartą z niej skórką.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!
Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1793 dni temu
Z czym można podać to danie ? (jakaś surówka, sałatka, warzywko?)
odpowiedz
1793 dni temu
Drogi Gościu, tutaj już decyzję pozostawiamy Tobie ;) Wejdź na naszą zakładkę z sałatkami i wybierz to, co najbardziej lubisz :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/salatki
347 dni temu
nie wiem, nie mam pojęcia, nie sprawdzałem. POzdrawiam
2370 dni temu
Czy będzie różnica jak zamiast limonki użyję cytrynę?
odpowiedz
2370 dni temu
Drogi Gościu, limonka nieco różni się w smaku od cytryny, ale to owoce, które można stosować wymiennie. Spróbuj więc przygotować to danie z cytrynową nutą! :)