Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub duży garnek z pokrywką
Krok 1: Przesmażamy kurczaka
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy dokładnie solą i pieprzem. Przesmażamy kurczaka na oleju do uzyskania brązowego koloru.
Krok 2: Łączymy składniki dania
W naczyniu żeliwnym lub garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażamy. Wrzucamy gałązki rozmarynu i liście laurowe. Całość zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy przesmażonego kurczaka i kawałek drobno posiekanej papryczki chili. Dusimy danie pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 30 minut.
Krok 3: Dodajemy makaron
Do dania dodajemy makaron. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dolewamy wody i gotujemy całość z makaronem przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy sokiem z limonki i otartą z niej skórką.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!
Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Domowy blok czekoladowy
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Tagliata z indyka z rukolą
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Kapuśniak gryczany
- Brownie kokosowe
- Karmelowy sernik z rosą
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Trufle z ciecierzycy
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Makowiec z jabłkami
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Gryczane pierogi z bobem
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Owsiany placek z rabarbarem
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Muffinki jednorożce
- Zupa migdałowa
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Smoothie „Wellness”
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Kumpir w stylu greckim
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1725 dni temu
Z czym można podać to danie ? (jakaś surówka, sałatka, warzywko?)
odpowiedz
1725 dni temu
Drogi Gościu, tutaj już decyzję pozostawiamy Tobie ;) Wejdź na naszą zakładkę z sałatkami i wybierz to, co najbardziej lubisz :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/salatki
279 dni temu
nie wiem, nie mam pojęcia, nie sprawdzałem. POzdrawiam
2302 dni temu
Czy będzie różnica jak zamiast limonki użyję cytrynę?
odpowiedz
2302 dni temu
Drogi Gościu, limonka nieco różni się w smaku od cytryny, ale to owoce, które można stosować wymiennie. Spróbuj więc przygotować to danie z cytrynową nutą! :)