Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- folię spożywczą
- bawełnianą ściereczkę
- wałek do ciasta
- tarkę o drobnych oczkach
- duże naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Przygotuj wcześniej:
Jajka przechowuj w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
W pojemniku miksującym odmierzamy mąkę i oliwę. Następnie dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy, korzystając z programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 3 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto było zbyt twarde, możemy dodać do niego odrobinę oliwy, a gdyby było zbyt mokre, warto dodać więcej mąki i ponownie wyrobić, używając tego samego programu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do pojemnika miksującego przekładamy parmezan podzielony na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Następnie do misy dodajemy szpinak i ponownie rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser i szpinak zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość dokładnie mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4. Gotowy farsz przekładamy do miski.
KROK 3: LEPIMY TORTELLINI
Ciasto odwijamy z folii, odkrawamy z niego kawałek, resztę chowamy pod bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego kółka wykładamy odrobinę farszu. Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi, aby powstały półkola. Następnie rogi pierogów sklejamy ze sobą.
KROK 4: GOTUJEMY TORTELLINI
W pojemniku miksującym termorobota wybieramy program podgrzewanie wody i gotujemy 2 litry wody. Kiedy woda się zagotuje, na pojemnik nakładamy koszyczek z 10 tortellini i gotujemy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Gotowe pierożki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie tortellini.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę, korzystając z programu ugniatanie / miękkie ciasto / czas 2 minuty. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.
KROK 6: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU
Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dolewamy oliwę i podsmażamy całość za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
KROK 7: GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Do pojemnika miksującego dodajemy pomidory z puszki, bazylię, miód, sól i pieprz. Sos gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do sosu dodajemy mascarpone i mieszamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.
KROK 8: ZAPIEKAMY TORELLINI
Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos. Następnie dodajemy do niego ugotowane tortellini i układamy pulpeciki. Całość oprószamy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Zobacz podobne
przepisy
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.
Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.
Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.
Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
125 dni temu
Farsz wyszedł zbyt lejący, ciasto dużo za twarde. Proporcje nie te co powinny być. Strata czasu
odpowiedz