Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • folię spożywczą
  • bawełnianą ściereczkę
  • wałek do ciasta
  • tarkę o drobnych oczkach
  • duże naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C

Przygotuj wcześniej:

Jajka przechowuj w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

W pojemniku miksującym odmierzamy mąkę i oliwę. Następnie dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy, korzystając z programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 3 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.

WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto było zbyt twarde, możemy dodać do niego odrobinę oliwy, a gdyby było zbyt mokre, warto dodać więcej mąki i ponownie wyrobić, używając tego samego programu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do pojemnika miksującego przekładamy parmezan podzielony na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Następnie do misy dodajemy szpinak i ponownie rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser i szpinak zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość dokładnie mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4. Gotowy farsz przekładamy do miski.

KROK 3: LEPIMY TORTELLINI

Ciasto odwijamy z folii, odkrawamy z niego kawałek, resztę chowamy pod bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego kółka wykładamy odrobinę farszu. Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi, aby powstały półkola. Następnie rogi pierogów sklejamy ze sobą.

KROK 4: GOTUJEMY TORTELLINI

W pojemniku miksującym termorobota wybieramy program podgrzewanie wody i gotujemy 2 litry wody. Kiedy woda się zagotuje, na pojemnik nakładamy koszyczek z 10 tortellini i gotujemy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Gotowe pierożki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie tortellini.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę, korzystając z programu ugniatanie / miękkie ciasto / czas 2 minuty. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.

KROK 6: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU

Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dolewamy oliwę i podsmażamy całość za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.

KROK 7: GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Do pojemnika miksującego dodajemy pomidory z puszki, bazylię, miód, sól i pieprz. Sos gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do sosu dodajemy mascarpone i mieszamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.

KROK 8: ZAPIEKAMY TORELLINI

Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos. Następnie dodajemy do niego ugotowane tortellini i układamy pulpeciki. Całość oprószamy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Farsz wyszedł zbyt lejący, ciasto dużo za twarde. Proporcje nie te co powinny być. Strata czasu

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!