zobacz film Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • tarkę o grubych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • rozdrabniacz
  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinie kroimy w plastry przypominające makaron lasagne. Następnie rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ

Szalotkę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą i pieprzem. W misce mieszamy serek wiejski, jajko oraz 0,25 szklanki startego grana padano. Dodajemy szpinak i ponownie wszystko mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO

Czerwoną cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Ostatni ząbek czosnku dość drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Na patelnię ponowie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniamy je na patelni i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz seler naciowy. Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, piramidkę smaku i syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu.

WSKAZÓWKA: aby wykorzystać całą zawartość puszki z pomidorami, dodajemy trochę wody i wylewamy zawartość na patelnię.

KROK 4: SKŁADAMY I PIECZEMY LASAGNE

W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy plastry pieczonej cukinii. Na cukinię nakładamy połowę sosu pomidorowego. Przy nakładaniu pomijamy piramidkę. Następnie sos pokrywamy połową masy szpinakowej i oprószamy połową mozzarelli i kilkoma łyżkami parmezanu. Czynności powtarzamy, aż naczynie będzie pełne – ostatnią warstwą powinny być sery. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MURAWĘ

Bazylię i ser grana padano rozdrabniamy, by stworzyć posypkę imitującą murawę boiska. Pozypujemy nią wierzch lasagne. Następnie serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskając, rysujemy linie boiska oraz bramki. Przed pokrojeniem delikatnie studzimy lasagne i podajemy danie.

WSKAZÓWKA: serek mascarpone powinien mieć temperaturę pokojową, aby łatwiej rozprowadzać go po murawie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    173 dni temu
    Ile gramów cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    169 dni temu
    Do przygotowania lasagne potrzeba ok. 2 kg cukinii, chociaż wszystko zależy od tego, jak grubo je pokroisz.
  • Gość Gość
    175 dni temu
    To gowno nie jest nawet podobne do najgorszej podróbki lasagna. Przestancie gotowac i rozsyłać to po internecie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    67 dni temu
    To nie patrz i gotuj swoje potrawy

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!