Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- tarkę o grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- rozdrabniacz
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinie kroimy w plastry przypominające makaron lasagne. Następnie rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Szalotkę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą i pieprzem. W misce mieszamy serek wiejski, jajko oraz 0,25 szklanki startego grana padano. Dodajemy szpinak i ponownie wszystko mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO
Czerwoną cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Ostatni ząbek czosnku dość drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na patelnię ponowie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniamy je na patelni i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz seler naciowy. Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, piramidkę smaku i syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA: aby wykorzystać całą zawartość puszki z pomidorami, dodajemy trochę wody i wylewamy zawartość na patelnię.
KROK 4: SKŁADAMY I PIECZEMY LASAGNE
W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy plastry pieczonej cukinii. Na cukinię nakładamy połowę sosu pomidorowego. Przy nakładaniu pomijamy piramidkę. Następnie sos pokrywamy połową masy szpinakowej i oprószamy połową mozzarelli i kilkoma łyżkami parmezanu. Czynności powtarzamy, aż naczynie będzie pełne – ostatnią warstwą powinny być sery. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MURAWĘ
Bazylię i ser grana padano rozdrabniamy, by stworzyć posypkę imitującą murawę boiska. Pozypujemy nią wierzch lasagne. Następnie serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskając, rysujemy linie boiska oraz bramki. Przed pokrojeniem delikatnie studzimy lasagne i podajemy danie.
WSKAZÓWKA: serek mascarpone powinien mieć temperaturę pokojową, aby łatwiej rozprowadzać go po murawie.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.
Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
173 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
169 dni temu
Do przygotowania lasagne potrzeba ok. 2 kg cukinii, chociaż wszystko zależy od tego, jak grubo je pokroisz.
175 dni temu
To gowno nie jest nawet podobne do najgorszej podróbki lasagna. Przestancie gotowac i rozsyłać to po internecie
odpowiedz
67 dni temu
To nie patrz i gotuj swoje potrawy