Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tłuczek do ziemniaków
- głęboką patelnię żeliwną z pokrywą (o pojemności ok. 2,5-3 l)
- piekarnik nagrzany do temp. 220°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Jeszcze gorące ziemniaki odcedzamy i w pustym garnku podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aby pozbawić je nadmiaru wody. Następnie dodajemy masło i energicznie rozgniatamy ziemniaki na purée. Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i odstawiamy na bok.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy także czosnek i papryczkę i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i zalewamy je bulionem. Całość doprawiamy tymiankiem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Następnie patelnię przykrywamy pokrywą i gotujemy soczewicę przez ok. 30-40 minut, aż stanie się miękka.
KROK 4: DODAJEMY MROŻONE WARZYWA
Z patelni zdejmujemy pokrywę i gotujemy całość jeszcze chwilę, aby wyparowała większość płynu. Następnie na patelnię dodajemy mrożone warzywa, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy farsz będzie miał zadowalającą konsystencję, zdejmujemy go z ognia i ostrożnie pokrywamy cały przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym. Danie oprószamy solą i świeżym tymiankiem lub rozmarynem i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż purée się zarumieni.
KROK 6: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę studzimy przez chwilę po wyjęciu z piekarnika, jednak podajemy jeszcze ciepłą.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
321 dni temu
Jakim cudem podano, że czas przygotowania to 25 minut, skoro samo gotowanie soczewicy zajmuje ponad pól godziny?
odpowiedz
321 dni temu
Czas przygotowania dań na naszej stronie to czas, który faktycznie trzeba spędzić pracując w kuchni, czyli np. krojąc lub mieszając.
308 dni temu
To to jest bardzo kiepski pomysł na podawanie czasu. Najlepiej by było podać pełny czas i ewentualnie dodatkowo czas potrzebny na mieszanie. Tak to strasznie głupio, bo ciężko jest sobie zaplanować gotowanie. Jak mam np. godzinę wolnego na ugotowanie obiadu, to nie chce mi się liczyć czy na pewno zdążę, bo ziemniaki, soczewica, pieczenie, to wszystko dodaje czas
254 dni temu
Również myślę że taki sposób podawania czasu jest mylący