Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy, czekamy, aż woda się zagotuje, i gotujemy przez ok. 15 minut. Gotowe ziemniaki studzimy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
KROK 2: PODSMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ
Boczek kroimy w niewielką kostkę, a cebulę w krążki. Boczek zaczynamy podsmażać na suchej patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.
KROK 3: ŁĄCZYMY PODSMAŻONE SKŁADNIKI ZE ŚMIETANĄ
Do podsmażonych składników dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość smażymy przez ok. 5 minut. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wypełniamy podsmażonymi składnikami zapiekanki. Następnie układamy na nich camembert przecięty na pół, skórką do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, aż skórka sera się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Patatas bravas z chorizo
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Frittata keto
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Trufle z batatów
- Sałatka włoska Panzanella
- Tarta żurawinowa
- Krem z białych szparagów i pora
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
183 dni temu
Mega pyszna zapiekanka mało tłusta, mi zniknęła w godzinę. Ja bym dała 1 kg ziemniaków bo zapiekanka trochę mała wyszła.
odpowiedz
236 dni temu
Pyszne, chociaż niestety bardzo tłuste.
odpowiedz
242 dni temu
Postanowiłem wypróbować ten przepis. Właśnie się zapieka, wygląda apetycznie.
odpowiedz