
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy, czekamy, aż woda się zagotuje, i gotujemy przez ok. 15 minut. Gotowe ziemniaki studzimy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
KROK 2: PODSMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ
Boczek kroimy w niewielką kostkę, a cebulę w krążki. Boczek zaczynamy podsmażać na suchej patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.
KROK 3: ŁĄCZYMY PODSMAŻONE SKŁADNIKI ZE ŚMIETANĄ
Do podsmażonych składników dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość smażymy przez ok. 5 minut. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wypełniamy podsmażonymi składnikami zapiekanki. Następnie układamy na nich camembert przecięty na pół, skórką do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, aż skórka sera się zarumieni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
514 dni temu
Mega pyszna zapiekanka mało tłusta, mi zniknęła w godzinę. Ja bym dała 1 kg ziemniaków bo zapiekanka trochę mała wyszła.
Odpowiedz
567 dni temu
Pyszne, chociaż niestety bardzo tłuste.
Odpowiedz
573 dni temu
Postanowiłem wypróbować ten przepis. Właśnie się zapieka, wygląda apetycznie.
Odpowiedz