Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 175°C
- formę do pieczenia o średnicy około 22-24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy składniki na ciasto
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy: imbir, cynamon i przyprawę do piernika. W osobnej, większej misce ucieramy masło z oboma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Do miski z utartym masłem dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy pastę z ziaren wanilii i ponownie mieszamy.
Wskazówka: Zamiast pasty z ziaren wanilii można użyć ekstraktu waniliowego.
Do większej miski dodajemy naprzemiennie suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszamy wszystkie składniki.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35-40 minut. Jest gotowe, gdy patyczek lub wykałaczka po wyjęciu są suche. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy piernikowy karmel
W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy 5-7 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy krem z ciasteczek i mieszamy, aż masa się połączy.
Krok 5: Przygotowujemy krem
Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy zimny serek śmietankowy i mieszamy. Wsypujemy cukier puder i ubijamy, aż krem będzie lekki i gładki.
Krok 6: Dekorujemy ciasto
Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy krem. Całość polewamy piernikowym karmelem i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Wierzch ciasta dekorujemy korzennymi dzwoneczkami.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)