Piernikowe ciasto z kremem ciasteczkowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do 175°C
  • formę do pieczenia o średnicy około 22-24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy składniki na ciasto

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy: imbir, cynamon i przyprawę do piernika. W osobnej, większej misce ucieramy masło z oboma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

Do miski z utartym masłem dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy pastę z ziaren wanilii i ponownie mieszamy.

Wskazówka: Zamiast pasty z ziaren wanilii można użyć ekstraktu waniliowego.

Do większej miski dodajemy naprzemiennie suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszamy wszystkie składniki.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35-40 minut. Jest gotowe, gdy patyczek lub wykałaczka po wyjęciu są suche. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Krok 4: Przygotowujemy piernikowy karmel

W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy 5-7 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy krem z ciasteczek i mieszamy, aż masa się połączy.

Krok 5: Przygotowujemy krem

Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy zimny serek śmietankowy i mieszamy. Wsypujemy cukier puder i ubijamy, aż krem będzie lekki i gładki.

Krok 6: Dekorujemy ciasto

Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy krem. Całość polewamy piernikowym karmelem i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Wierzch ciasta dekorujemy korzennymi dzwoneczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl