Sałatka z serem pleśniowym i granatem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Ser pleśniowy kruszymy w palcach i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Owoc granatu obieramy. Orzechy lekko siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem.

Czosnek zgniatamy, a następnie bardzo drobno siekamy. Przekładamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sok pomarańczowy, oliwę, miód oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie razem mieszamy, aż uzyskamy jednolity dressing.

Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • sonoaga sonoaga
    2343 dni temu
    Sałatka zagościła w domowym menu prawie 2 lata temu ... ponadczasowa rewelacja !!! Polecam

    odpowiedz

  • Kinga Górecka Kinga Górecka
    2783 dni temu
    Ja dodałam ugrilowana pierś kaczki w marynacie pomarańczowej, Pycha! 😍

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    2873 dni temu
    Robiłam dokładnie wg tego przepisu i moim zdoniem trochę za dużo w nim cebuli. Zdecydowanie wystarczyłoby jej pół, bo tak to sałatka jest za ostra.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2927 dni temu
    abc, może być taki miód :) Kuchcik, użyj swoich ulubionych sałat bądź wybierz gotową mieszankę.

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    2928 dni temu
    3 rodzaje sałat. Proszę o ich nazwy.

    odpowiedz

  • abc abc
    2928 dni temu
    Witam, jaki miód może być wielokwiatowy czy leśny?

    odpowiedz

  • Kate Kate
    2936 dni temu
    Świetna sałatka. Króluje od pewnego czasu na stole w moim domu podczas spotkań ze znajomymi. Za każdym razem zachwyca.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    2995 dni temu
    Co za różnorodność smaków, niebo w gębie ;-)

    odpowiedz

  • Sonoaga Sonoaga
    3005 dni temu
    Wyśmienita, zachwyca gości - z pewnością na stałe pozostanie w opcji "ulubione" - polecam !

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3019 dni temu
    Najlepsza! uzależniona od tej sałatki. Z braku składników - z pomarańczą zamiast granatu i bez orzechów i czosnku też bomba!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3077 dni temu
    Danko, w tej sałatce dressing ma za zadanie dodać nieco orzeźwiającego smaku, kontrastującego z serem pleśniowym i orzechami. Jeśli chcesz, możesz zastąpić oliwę olejem rzepakowym, jednak sok pomarańczowy i ocet balsamiczny są tu bardzo ważnymi składnikami.

    odpowiedz

  • Danka Danka
    3080 dni temu
    Witam, czy istnieje inny sposób na dressing bądź sos do tej sałatki? Akurat mam pod ręką składniki do sałatki, ale nie do sosu. Czy sos np. na bazie jogurtu naturalnego bądź oleju rzepakowego/lnianego będzie pasował?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3084 dni temu
    Herissepine, Twoje dodatki brzmią bardzo smacznie! Dziękujemy, że się z nami podzieliłaś swoim sposobem na tę sałatkę :)

    odpowiedz

  • herissepine herissepine
    3085 dni temu
    ja do sałatki dodaję jeszcze garść kiełków- rzodkiewki mają ostry smak oraz pokrojone winogrona i ziarna słonecznika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Wyprobowalam na wczorajszym grillu i otrzymalam same komplementy:). Bardzo interesujacy smak i polecam kazdemu, bo znika w mgnieniu oka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3188 dni temu
    Drogi Gościu, mozzarella ma dużo delikatniejszy smak i sałatka nie będzie tak wyrazista, jak przy użyciu sera z niebieską pleśnią. Jeśli jednak wolisz mozzarellę oczywiście możesz wypróbować to połączenie. Koniecznie podziel się wtedy z nami opinią! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3188 dni temu
    Czy ser można zastąpić mini mozarellą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Drogi Gościu, ricotta jest dość delikatnym serem i jego konsystencja sprawia, że nie za bardzo nadaje się do sałatek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3211 dni temu
    Nie mam akurat ani sera plesniowego ani fety, tylko zolty i ricotte. Czy bedzie dobrze jesli uzyje ricotty?

    odpowiedz

  • Gościnna Gościnna
    3238 dni temu
    Zrobiłam nią furrorę na imprezie urodzinowej:)Dzięki:*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3260 dni temu
    Właśnie robię na święta. Wyjdzie przepyszna jak zawsze :-)

    odpowiedz

  • brodzia76 brodzia76
    3268 dni temu
    sałateczka przepyszna robię drugi raz,wszyscy się zachwycają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3289 dni temu
    super sałatka

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3293 dni temu
    Sałatka wyszła naprawdę wyśmienita :)

    odpowiedz

  • mm mm
    3305 dni temu
    Bardzo dobra sałatka, super sos !

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    3309 dni temu
    Ta sałatka na stałe wchodzi do mojego menu, jest bosssska!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3313 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zastąpić ser pleśniowy fetą. Sałatka będzie miała wówczas łagodniejszy smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3313 dni temu
    Czy ser pleśniowy można zastąpić fetą? Czy całość straci smak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3316 dni temu
    przepyszna sałatka! na pewno będę ją często przygotowywać!

    odpowiedz

  • Tomasz Błaszczyk Tomasz Błaszczyk
    3323 dni temu
    salatka rewelacja sprobowalem raz drugi a beda i nastepne polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3335 dni temu
    Smacznikutka sałatka,akurat kupilam w Lidlu granata i sałatę więc się skuszę ,mniam....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!