Sałatka z serem pleśniowym i granatem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Ser pleśniowy kruszymy w palcach i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Owoc granatu obieramy. Orzechy lekko siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem.

Czosnek zgniatamy, a następnie bardzo drobno siekamy. Przekładamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sok pomarańczowy, oliwę, miód oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie razem mieszamy, aż uzyskamy jednolity dressing.

Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • sonoaga sonoaga
    2733 dni temu
    Sałatka zagościła w domowym menu prawie 2 lata temu ... ponadczasowa rewelacja !!! Polecam

    odpowiedz

  • Kinga Górecka Kinga Górecka
    3173 dni temu
    Ja dodałam ugrilowana pierś kaczki w marynacie pomarańczowej, Pycha! 😍

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3264 dni temu
    Robiłam dokładnie wg tego przepisu i moim zdoniem trochę za dużo w nim cebuli. Zdecydowanie wystarczyłoby jej pół, bo tak to sałatka jest za ostra.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3317 dni temu
    abc, może być taki miód :) Kuchcik, użyj swoich ulubionych sałat bądź wybierz gotową mieszankę.

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    3318 dni temu
    3 rodzaje sałat. Proszę o ich nazwy.

    odpowiedz

  • abc abc
    3318 dni temu
    Witam, jaki miód może być wielokwiatowy czy leśny?

    odpowiedz

  • Kate Kate
    3326 dni temu
    Świetna sałatka. Króluje od pewnego czasu na stole w moim domu podczas spotkań ze znajomymi. Za każdym razem zachwyca.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    3386 dni temu
    Co za różnorodność smaków, niebo w gębie ;-)

    odpowiedz

  • Sonoaga Sonoaga
    3395 dni temu
    Wyśmienita, zachwyca gości - z pewnością na stałe pozostanie w opcji "ulubione" - polecam !

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3410 dni temu
    Najlepsza! uzależniona od tej sałatki. Z braku składników - z pomarańczą zamiast granatu i bez orzechów i czosnku też bomba!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3467 dni temu
    Danko, w tej sałatce dressing ma za zadanie dodać nieco orzeźwiającego smaku, kontrastującego z serem pleśniowym i orzechami. Jeśli chcesz, możesz zastąpić oliwę olejem rzepakowym, jednak sok pomarańczowy i ocet balsamiczny są tu bardzo ważnymi składnikami.

    odpowiedz

  • Danka Danka
    3470 dni temu
    Witam, czy istnieje inny sposób na dressing bądź sos do tej sałatki? Akurat mam pod ręką składniki do sałatki, ale nie do sosu. Czy sos np. na bazie jogurtu naturalnego bądź oleju rzepakowego/lnianego będzie pasował?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3474 dni temu
    Herissepine, Twoje dodatki brzmią bardzo smacznie! Dziękujemy, że się z nami podzieliłaś swoim sposobem na tę sałatkę :)

    odpowiedz

  • herissepine herissepine
    3476 dni temu
    ja do sałatki dodaję jeszcze garść kiełków- rzodkiewki mają ostry smak oraz pokrojone winogrona i ziarna słonecznika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3573 dni temu
    Wyprobowalam na wczorajszym grillu i otrzymalam same komplementy:). Bardzo interesujacy smak i polecam kazdemu, bo znika w mgnieniu oka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3578 dni temu
    Drogi Gościu, mozzarella ma dużo delikatniejszy smak i sałatka nie będzie tak wyrazista, jak przy użyciu sera z niebieską pleśnią. Jeśli jednak wolisz mozzarellę oczywiście możesz wypróbować to połączenie. Koniecznie podziel się wtedy z nami opinią! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3578 dni temu
    Czy ser można zastąpić mini mozarellą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Drogi Gościu, ricotta jest dość delikatnym serem i jego konsystencja sprawia, że nie za bardzo nadaje się do sałatek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3601 dni temu
    Nie mam akurat ani sera plesniowego ani fety, tylko zolty i ricotte. Czy bedzie dobrze jesli uzyje ricotty?

    odpowiedz

  • Gościnna Gościnna
    3628 dni temu
    Zrobiłam nią furrorę na imprezie urodzinowej:)Dzięki:*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3650 dni temu
    Właśnie robię na święta. Wyjdzie przepyszna jak zawsze :-)

    odpowiedz

  • brodzia76 brodzia76
    3658 dni temu
    sałateczka przepyszna robię drugi raz,wszyscy się zachwycają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3679 dni temu
    super sałatka

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3683 dni temu
    Sałatka wyszła naprawdę wyśmienita :)

    odpowiedz

  • mm mm
    3695 dni temu
    Bardzo dobra sałatka, super sos !

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    3699 dni temu
    Ta sałatka na stałe wchodzi do mojego menu, jest bosssska!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3703 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zastąpić ser pleśniowy fetą. Sałatka będzie miała wówczas łagodniejszy smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3704 dni temu
    Czy ser pleśniowy można zastąpić fetą? Czy całość straci smak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3706 dni temu
    przepyszna sałatka! na pewno będę ją często przygotowywać!

    odpowiedz

  • Tomasz Błaszczyk Tomasz Błaszczyk
    3714 dni temu
    salatka rewelacja sprobowalem raz drugi a beda i nastepne polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3725 dni temu
    Smacznikutka sałatka,akurat kupilam w Lidlu granata i sałatę więc się skuszę ,mniam....

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Granat i ser pleśniowy to nietypowe, ale niezwykle smaczne połączenie, które potrafi całkowicie odmienić oblicze danej potrawy. Nic więc dziwnego, że te dwa składniki są tak chętnie wykorzystywane do przygotowywania sałatek. Słodki, soczysty granat i kremowy ser pleśniowy w odpowiedniej kompozycji mogą dostarczyć kubkom smakowym wiele przyjemności. Te składniki równie pysznie smakują w innych kompozycjach. W jaki sposób wykorzystać je do sałatek? Sprawdź pomysły Kuchni Lidla.

Sałatka z granatem – słodko-słona przekąska

Sałatki z granatem to trend kulinarny, który zawdzięczamy popularyzacji kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Słodko-kwaśne pestki granatu dodają sałatce soczystości i orzeźwiającego charakteru. Tytułowa sałatka z granatem i serem pleśniowym z dodatkiem mixu sałata i orzechami to tylko jedna z wielu smacznych kompozycji, jakie można stworzyć z dodatkiem granatu, chociaż bez wątpienia niezwykle udana.

Granat i ser pleśniowy to składniki, które idealnie ze sobą korespondują, tworząc bardzo harmonijne połączenie. Granat, pełen soczystych pestek, dodaje sałatce wyjątkowej i zaskakującej struktury. Jego kwasowość doskonale równoważy się z intensywnym smakiem serów pleśniowych, takich jak gorgonzola, roquefort czy camembert. To połączenie smakowe jest dość odważne, ale chętnie wykorzystywane przez najlepszych szefów kuchni z topowych restauracji.

Do jakich potraw podaje się sałatkę z granatem i serem pleśniowym lub innymi składnikami? Sałata z granatem to idealny wybór na eleganckie kolacje, romantyczne spotkanie czy świąteczne przyjęcie. Unikalny smak tego dania w połączeniu z estetyczną prezentacją z pewnością zaskoczy wszystkich uczestników spotkania, stając się główną gwiazdą stołu (a może i nawet wieczoru).

Jakie składniki pasują do sałatki z granatem? Do lekkiej sałatki z granatem idealnie sprawdzają się wszelkie zielone, chrupiące listki. Ten owoc świetnie komponuje się zarówno z klasyczną sałatą lodową, jak i rukolą czy cykorią. Jeśli zależy Ci na bardziej zdecydowanym smaku sałatki, koniecznie dodaj do niej ser (fetę, lazur, gorgonzolę lub burratę) lub usmażone kawałki mięsa z dodatkiem ziół. Granat to świetny kompan dla dojrzewających i wędzonych wędlin takich jak prosciutto crudo czy szynka szwarcwaldzka. W sałatce z granatem nie może zabraknąć także aromatycznego dressingu! Wykorzystaj do tego miód, oliwę, soki owocowe i świeże zioła (np. miętę i tymianek).

Sałatka z serem pleśniowym – prosty przepis na wykwintny posiłek

Skoro wiesz już, jak i z czym połączyć pestki granatu, warto, żebyś poznał też pomysły na to, jak wykorzystać sery pleśniowe w sałatkowych kompozycjach. Sałatki z serem pleśniowym są znane ze swojej wyjątkowej harmonii smaków, gdzie intensywność sera doskonale równoważy się z delikatnością innych produktów.

Kluczem do uzyskania pysznych sałatek z serem blue, lazur czy jakimkolwiek innym serem z pleśnią jest umiejętne połączenie składników, polegające na kontrastach. Takie sery łączy się z kwaśnymi i słodkimi składnikami, aby uwypuklić wszystkie najlepsze cechy danego sera, a to wcale nie jest takie trudne, o ile dobrze zna się smak i aromat wybranego sera. 

Istnieje szeroki wybór serów pleśniowych do wykorzystania w sałatkach, takich jak gorgonzola, roquefort, stilton czy camembert, każdy nadający unikalny charakter dania. Gorgonzola jest mocno kremowa i dość słodka, dlatego rewelacyjnie pasuje do soczystych owoców z lekko kwaskową, ale wciąż słodką nutą (np. winogron). Z kolei camembert odznacza się delikatnym, słonym smakiem, dlatego świetnie pasuje do słodkich i pikantnych dodatków. Nie bój się eksperymentować z różnymi smakami, zapachami oraz teksturami.

Sałatka z serem pleśniowym (niebieskim czy białym) powinna zawierać różnorodne składniki o zdecydowanym smaku, ale nie należy zapominać także o delikatnych dodatkach, które lepiej podkreślą smak sera. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy podać ser pleśniowy na świeżych liściach sałaty lub rukoli.

Jakie składniki pasują do sałatek z takimi serami? Potrawy z serami pleśniowymi nie mogą istnieć bez owoców. Wykorzystaj gruszki, jabłka, figi, tytułowego granatu, pomarańczę czy borówki, aby jeszcze bardziej podkreślić smak sera. Możesz pokusić się także o wykorzystanie suszonych owoców takich jak żurawina, śliwka czy morele.

Komponując swoją sałatkę, nie zapomnij także o bukiecie warzyw. Sery pleśniowe świetnie współgrają z zielonymi warzywami takimi jak szparagi, bób, sałata, seler, a nawet ogórek czy awokado. Do sałatki z pleśniakami warto dodać także pieczone warzywa takie jak dynia, burak, ziemniak, batat czy pasternak. Jeśli masz w sobie nieco szaleństwa, koniecznie spróbuj połączenia kalarepy z serem z niebieską pleśnią, a całość skrop miodowo-musztardowym sosem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!