Sałatka z serem pleśniowym i granatem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Ser pleśniowy kruszymy w palcach i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Owoc granatu obieramy. Orzechy lekko siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem.

Czosnek zgniatamy, a następnie bardzo drobno siekamy. Przekładamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sok pomarańczowy, oliwę, miód oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie razem mieszamy, aż uzyskamy jednolity dressing.

Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • sonoaga sonoaga
    548 dni temu
    Sałatka zagościła w domowym menu prawie 2 lata temu ... ponadczasowa rewelacja !!! Polecam

    odpowiedz

  • Kinga Górecka Kinga Górecka
    987 dni temu
    Ja dodałam ugrilowana pierś kaczki w marynacie pomarańczowej, Pycha! 😍

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1078 dni temu
    Robiłam dokładnie wg tego przepisu i moim zdoniem trochę za dużo w nim cebuli. Zdecydowanie wystarczyłoby jej pół, bo tak to sałatka jest za ostra.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1132 dni temu
    abc, może być taki miód :) Kuchcik, użyj swoich ulubionych sałat bądź wybierz gotową mieszankę.

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    1132 dni temu
    3 rodzaje sałat. Proszę o ich nazwy.

    odpowiedz

  • abc abc
    1132 dni temu
    Witam, jaki miód może być wielokwiatowy czy leśny?

    odpowiedz

  • Kate Kate
    1141 dni temu
    Świetna sałatka. Króluje od pewnego czasu na stole w moim domu podczas spotkań ze znajomymi. Za każdym razem zachwyca.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    1200 dni temu
    Co za różnorodność smaków, niebo w gębie ;-)

    odpowiedz

  • Sonoaga Sonoaga
    1210 dni temu
    Wyśmienita, zachwyca gości - z pewnością na stałe pozostanie w opcji "ulubione" - polecam !

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1224 dni temu
    Najlepsza! uzależniona od tej sałatki. Z braku składników - z pomarańczą zamiast granatu i bez orzechów i czosnku też bomba!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1282 dni temu
    Danko, w tej sałatce dressing ma za zadanie dodać nieco orzeźwiającego smaku, kontrastującego z serem pleśniowym i orzechami. Jeśli chcesz, możesz zastąpić oliwę olejem rzepakowym, jednak sok pomarańczowy i ocet balsamiczny są tu bardzo ważnymi składnikami.

    odpowiedz

  • Danka Danka
    1284 dni temu
    Witam, czy istnieje inny sposób na dressing bądź sos do tej sałatki? Akurat mam pod ręką składniki do sałatki, ale nie do sosu. Czy sos np. na bazie jogurtu naturalnego bądź oleju rzepakowego/lnianego będzie pasował?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1289 dni temu
    Herissepine, Twoje dodatki brzmią bardzo smacznie! Dziękujemy, że się z nami podzieliłaś swoim sposobem na tę sałatkę :)

    odpowiedz

  • herissepine herissepine
    1290 dni temu
    ja do sałatki dodaję jeszcze garść kiełków- rzodkiewki mają ostry smak oraz pokrojone winogrona i ziarna słonecznika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Wyprobowalam na wczorajszym grillu i otrzymalam same komplementy:). Bardzo interesujacy smak i polecam kazdemu, bo znika w mgnieniu oka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1393 dni temu
    Drogi Gościu, mozzarella ma dużo delikatniejszy smak i sałatka nie będzie tak wyrazista, jak przy użyciu sera z niebieską pleśnią. Jeśli jednak wolisz mozzarellę oczywiście możesz wypróbować to połączenie. Koniecznie podziel się wtedy z nami opinią! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1393 dni temu
    Czy ser można zastąpić mini mozarellą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1415 dni temu
    Drogi Gościu, ricotta jest dość delikatnym serem i jego konsystencja sprawia, że nie za bardzo nadaje się do sałatek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1416 dni temu
    Nie mam akurat ani sera plesniowego ani fety, tylko zolty i ricotte. Czy bedzie dobrze jesli uzyje ricotty?

    odpowiedz

  • Gościnna Gościnna
    1443 dni temu
    Zrobiłam nią furrorę na imprezie urodzinowej:)Dzięki:*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1465 dni temu
    Właśnie robię na święta. Wyjdzie przepyszna jak zawsze :-)

    odpowiedz

  • brodzia76 brodzia76
    1473 dni temu
    sałateczka przepyszna robię drugi raz,wszyscy się zachwycają

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1493 dni temu
    super sałatka

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1497 dni temu
    Sałatka wyszła naprawdę wyśmienita :)

    odpowiedz

  • mm mm
    1509 dni temu
    Bardzo dobra sałatka, super sos !

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    1513 dni temu
    Ta sałatka na stałe wchodzi do mojego menu, jest bosssska!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1518 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zastąpić ser pleśniowy fetą. Sałatka będzie miała wówczas łagodniejszy smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1518 dni temu
    Czy ser pleśniowy można zastąpić fetą? Czy całość straci smak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1520 dni temu
    przepyszna sałatka! na pewno będę ją często przygotowywać!

    odpowiedz

  • Tomasz Błaszczyk Tomasz Błaszczyk
    1528 dni temu
    salatka rewelacja sprobowalem raz drugi a beda i nastepne polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1539 dni temu
    Smacznikutka sałatka,akurat kupilam w Lidlu granata i sałatę więc się skuszę ,mniam....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram