Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Ser pleśniowy kruszymy w palcach i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Owoc granatu obieramy. Orzechy lekko siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem.
Czosnek zgniatamy, a następnie bardzo drobno siekamy. Przekładamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sok pomarańczowy, oliwę, miód oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie razem mieszamy, aż uzyskamy jednolity dressing.
Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
Granat i ser pleśniowy to nietypowe, ale niezwykle smaczne połączenie, które potrafi całkowicie odmienić oblicze danej potrawy. Nic więc dziwnego, że te dwa składniki są tak chętnie wykorzystywane do przygotowywania sałatek. Słodki, soczysty granat i kremowy ser pleśniowy w odpowiedniej kompozycji mogą dostarczyć kubkom smakowym wiele przyjemności. Te składniki równie pysznie smakują w innych kompozycjach. W jaki sposób wykorzystać je do sałatek? Sprawdź pomysły Kuchni Lidla.
Sałatka z granatem – słodko-słona przekąska
Sałatki z granatem to trend kulinarny, który zawdzięczamy popularyzacji kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Słodko-kwaśne pestki granatu dodają sałatce soczystości i orzeźwiającego charakteru. Tytułowa sałatka z granatem i serem pleśniowym z dodatkiem mixu sałata i orzechami to tylko jedna z wielu smacznych kompozycji, jakie można stworzyć z dodatkiem granatu, chociaż bez wątpienia niezwykle udana.
Granat i ser pleśniowy to składniki, które idealnie ze sobą korespondują, tworząc bardzo harmonijne połączenie. Granat, pełen soczystych pestek, dodaje sałatce wyjątkowej i zaskakującej struktury. Jego kwasowość doskonale równoważy się z intensywnym smakiem serów pleśniowych, takich jak gorgonzola, roquefort czy camembert. To połączenie smakowe jest dość odważne, ale chętnie wykorzystywane przez najlepszych szefów kuchni z topowych restauracji.
Do jakich potraw podaje się sałatkę z granatem i serem pleśniowym lub innymi składnikami? Sałata z granatem to idealny wybór na eleganckie kolacje, romantyczne spotkanie czy świąteczne przyjęcie. Unikalny smak tego dania w połączeniu z estetyczną prezentacją z pewnością zaskoczy wszystkich uczestników spotkania, stając się główną gwiazdą stołu (a może i nawet wieczoru).
Jakie składniki pasują do sałatki z granatem? Do lekkiej sałatki z granatem idealnie sprawdzają się wszelkie zielone, chrupiące listki. Ten owoc świetnie komponuje się zarówno z klasyczną sałatą lodową, jak i rukolą czy cykorią. Jeśli zależy Ci na bardziej zdecydowanym smaku sałatki, koniecznie dodaj do niej ser (fetę, lazur, gorgonzolę lub burratę) lub usmażone kawałki mięsa z dodatkiem ziół. Granat to świetny kompan dla dojrzewających i wędzonych wędlin takich jak prosciutto crudo czy szynka szwarcwaldzka. W sałatce z granatem nie może zabraknąć także aromatycznego dressingu! Wykorzystaj do tego miód, oliwę, soki owocowe i świeże zioła (np. miętę i tymianek).
Sałatka z serem pleśniowym – prosty przepis na wykwintny posiłek
Skoro wiesz już, jak i z czym połączyć pestki granatu, warto, żebyś poznał też pomysły na to, jak wykorzystać sery pleśniowe w sałatkowych kompozycjach. Sałatki z serem pleśniowym są znane ze swojej wyjątkowej harmonii smaków, gdzie intensywność sera doskonale równoważy się z delikatnością innych produktów.
Kluczem do uzyskania pysznych sałatek z serem blue, lazur czy jakimkolwiek innym serem z pleśnią jest umiejętne połączenie składników, polegające na kontrastach. Takie sery łączy się z kwaśnymi i słodkimi składnikami, aby uwypuklić wszystkie najlepsze cechy danego sera, a to wcale nie jest takie trudne, o ile dobrze zna się smak i aromat wybranego sera.
Istnieje szeroki wybór serów pleśniowych do wykorzystania w sałatkach, takich jak gorgonzola, roquefort, stilton czy camembert, każdy nadający unikalny charakter dania. Gorgonzola jest mocno kremowa i dość słodka, dlatego rewelacyjnie pasuje do soczystych owoców z lekko kwaskową, ale wciąż słodką nutą (np. winogron). Z kolei camembert odznacza się delikatnym, słonym smakiem, dlatego świetnie pasuje do słodkich i pikantnych dodatków. Nie bój się eksperymentować z różnymi smakami, zapachami oraz teksturami.
Sałatka z serem pleśniowym (niebieskim czy białym) powinna zawierać różnorodne składniki o zdecydowanym smaku, ale nie należy zapominać także o delikatnych dodatkach, które lepiej podkreślą smak sera. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy podać ser pleśniowy na świeżych liściach sałaty lub rukoli.
Jakie składniki pasują do sałatek z takimi serami? Potrawy z serami pleśniowymi nie mogą istnieć bez owoców. Wykorzystaj gruszki, jabłka, figi, tytułowego granatu, pomarańczę czy borówki, aby jeszcze bardziej podkreślić smak sera. Możesz pokusić się także o wykorzystanie suszonych owoców takich jak żurawina, śliwka czy morele.
Komponując swoją sałatkę, nie zapomnij także o bukiecie warzyw. Sery pleśniowe świetnie współgrają z zielonymi warzywami takimi jak szparagi, bób, sałata, seler, a nawet ogórek czy awokado. Do sałatki z pleśniakami warto dodać także pieczone warzywa takie jak dynia, burak, ziemniak, batat czy pasternak. Jeśli masz w sobie nieco szaleństwa, koniecznie spróbuj połączenia kalarepy z serem z niebieską pleśnią, a całość skrop miodowo-musztardowym sosem.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
2952 dni temu
Sałatka zagościła w domowym menu prawie 2 lata temu ... ponadczasowa rewelacja !!! Polecam
odpowiedz
3392 dni temu
Ja dodałam ugrilowana pierś kaczki w marynacie pomarańczowej, Pycha! 😍
odpowiedz
3483 dni temu
Robiłam dokładnie wg tego przepisu i moim zdoniem trochę za dużo w nim cebuli. Zdecydowanie wystarczyłoby jej pół, bo tak to sałatka jest za ostra.
odpowiedz
3537 dni temu
abc, może być taki miód :) Kuchcik, użyj swoich ulubionych sałat bądź wybierz gotową mieszankę.
odpowiedz
3537 dni temu
3 rodzaje sałat. Proszę o ich nazwy.
odpowiedz
3537 dni temu
Witam, jaki miód może być wielokwiatowy czy leśny?
odpowiedz
3545 dni temu
Świetna sałatka. Króluje od pewnego czasu na stole w moim domu podczas spotkań ze znajomymi. Za każdym razem zachwyca.
odpowiedz
3605 dni temu
Co za różnorodność smaków, niebo w gębie ;-)
odpowiedz
3614 dni temu
Wyśmienita, zachwyca gości - z pewnością na stałe pozostanie w opcji "ulubione" - polecam !
odpowiedz
3629 dni temu
Najlepsza! uzależniona od tej sałatki. Z braku składników - z pomarańczą zamiast granatu i bez orzechów i czosnku też bomba!
odpowiedz
3687 dni temu
Danko, w tej sałatce dressing ma za zadanie dodać nieco orzeźwiającego smaku, kontrastującego z serem pleśniowym i orzechami. Jeśli chcesz, możesz zastąpić oliwę olejem rzepakowym, jednak sok pomarańczowy i ocet balsamiczny są tu bardzo ważnymi składnikami.
odpowiedz
3689 dni temu
Witam, czy istnieje inny sposób na dressing bądź sos do tej sałatki? Akurat mam pod ręką składniki do sałatki, ale nie do sosu. Czy sos np. na bazie jogurtu naturalnego bądź oleju rzepakowego/lnianego będzie pasował?
odpowiedz
3694 dni temu
Herissepine, Twoje dodatki brzmią bardzo smacznie! Dziękujemy, że się z nami podzieliłaś swoim sposobem na tę sałatkę :)
odpowiedz
3695 dni temu
ja do sałatki dodaję jeszcze garść kiełków- rzodkiewki mają ostry smak oraz pokrojone winogrona i ziarna słonecznika.
odpowiedz
3792 dni temu
Wyprobowalam na wczorajszym grillu i otrzymalam same komplementy:). Bardzo interesujacy smak i polecam kazdemu, bo znika w mgnieniu oka!
odpowiedz
3798 dni temu
Drogi Gościu, mozzarella ma dużo delikatniejszy smak i sałatka nie będzie tak wyrazista, jak przy użyciu sera z niebieską pleśnią. Jeśli jednak wolisz mozzarellę oczywiście możesz wypróbować to połączenie. Koniecznie podziel się wtedy z nami opinią! :)
odpowiedz
3798 dni temu
Czy ser można zastąpić mini mozarellą?
odpowiedz
3820 dni temu
Drogi Gościu, ricotta jest dość delikatnym serem i jego konsystencja sprawia, że nie za bardzo nadaje się do sałatek.
odpowiedz
3821 dni temu
Nie mam akurat ani sera plesniowego ani fety, tylko zolty i ricotte. Czy bedzie dobrze jesli uzyje ricotty?
odpowiedz
3847 dni temu
Zrobiłam nią furrorę na imprezie urodzinowej:)Dzięki:*
odpowiedz
3870 dni temu
Właśnie robię na święta. Wyjdzie przepyszna jak zawsze :-)
odpowiedz
3877 dni temu
sałateczka przepyszna robię drugi raz,wszyscy się zachwycają
odpowiedz
3898 dni temu
super sałatka
odpowiedz
3902 dni temu
Sałatka wyszła naprawdę wyśmienita :)
odpowiedz
3914 dni temu
Bardzo dobra sałatka, super sos !
odpowiedz
3918 dni temu
Ta sałatka na stałe wchodzi do mojego menu, jest bosssska!
odpowiedz
3923 dni temu
Drogi Gościu, możesz zastąpić ser pleśniowy fetą. Sałatka będzie miała wówczas łagodniejszy smak.
odpowiedz
3923 dni temu
Czy ser pleśniowy można zastąpić fetą? Czy całość straci smak?
odpowiedz
3925 dni temu
przepyszna sałatka! na pewno będę ją często przygotowywać!
odpowiedz
3933 dni temu
salatka rewelacja sprobowalem raz drugi a beda i nastepne polecam !
odpowiedz
3944 dni temu
Smacznikutka sałatka,akurat kupilam w Lidlu granata i sałatę więc się skuszę ,mniam....
odpowiedz
zobacz wszystkie