Cebula jest rośliną wywodzącą się z rodziny czosnkowatych. Zawiera dużą ilość biotyny oraz flawonoidów. Jednak należy pamiętać o tym, iż najwięcej substancji przeciwutleniających znajduje się w jej zewnętrznych łuskach, dlatego należy pozbywać się tylko wierzchnich suchych warstw.
Najczęściej spotyka się następujące odmiany cebuli:
• Cebula żółta – zwana również cebulą zwyczajną, ma żółtą okrywę. Żółta cebula ma najwięcej związków siarkowych, które zawarte są w olejkach eterycznych cebuli. Wdychanie tych olejków korzystnie wpływa na układ oddechowy – wzmacnia go. Ponadto związki siarkowe mają działanie bakteriobójcze.
• Czerwona cebula – ma czerwonofioletowe zabarwienie. Cebula czerwona bogata jest w kwercetynę. Związek ten zmniejsza odczyn zapalny, który wywoływany jest przez uczulenie.
• Cebula biała – zwana cebulą czosnkową. Jest delikatniejsza dla żołądka od cebuli żółtej. Można ją smażyć, jeść surową, jednak zbyt długie gotowanie pozbawia ją składników odżywczych.
• Dymka – to młoda cebula zwyczajna. Jest łagodna w smaku. Ze względu na swój niewielki rozmiar do potraw można ją dodawać w całości lub krojoną. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania.
• Szalotka – inaczej czosnek askaloński. Występuje w dwóch kolorach – brązowym oraz fioletowym. Popularna w kuchni francuskiej oraz chińskiej. Szalotki nie powinno się poddawać zbyt długiemu gotowaniu. Zawiera najwięcej polifenoli spośród wszystkich cebul.
Jakie ma właściwości?
Cebuli przypisuje się wiele dobroczynnych właściwości. Zawarta w niej allicyna działa bakteriobójczo i niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Kwercetyna w niej zawarta jest doskonałym obrońcą przed wolnymi rodnikami. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne mówi się, że cebula zapewnia długowieczność.
Wartości odżywcze w 100 g cebuli żółtej:
• Wartość energetyczna – 40 kcal
• Białko – 1,1 g
• Węglowodany – 9,34 g
• Tłuszcz – 0,1 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA