Cebula

Zobacz także:Zobacz także:

Cebula jest rośliną wywodzącą się z rodziny czosnkowatych. Zawiera dużą ilość biotyny oraz flawonoidów. Jednak należy pamiętać o tym, iż najwięcej substancji przeciwutleniających znajduje się w jej zewnętrznych łuskach, dlatego należy pozbywać się tylko wierzchnich suchych warstw.

Najczęściej spotyka się następujące odmiany cebuli:

• Cebula żółta – zwana również cebulą zwyczajną, ma żółtą okrywę. Żółta cebula ma najwięcej związków siarkowych, które zawarte są w olejkach eterycznych cebuli. Wdychanie tych olejków korzystnie wpływa na układ oddechowy – wzmacnia go. Ponadto związki siarkowe mają działanie bakteriobójcze.

• Czerwona cebula – ma czerwonofioletowe zabarwienie. Cebula czerwona bogata jest w kwercetynę. Związek ten zmniejsza odczyn zapalny, który wywoływany jest przez uczulenie.

• Cebula biała – zwana cebulą czosnkową. Jest delikatniejsza dla żołądka od cebuli żółtej. Można ją smażyć, jeść surową, jednak zbyt długie gotowanie pozbawia ją składników odżywczych.

• Dymka – to młoda cebula zwyczajna. Jest łagodna w smaku. Ze względu na swój niewielki rozmiar do potraw można ją dodawać w całości lub krojoną. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania.

• Szalotka – inaczej czosnek askaloński. Występuje w dwóch kolorach – brązowym oraz fioletowym. Popularna w kuchni francuskiej oraz chińskiej. Szalotki nie powinno się poddawać zbyt długiemu gotowaniu. Zawiera najwięcej polifenoli spośród wszystkich cebul.

Jakie ma właściwości?

Cebuli przypisuje się wiele dobroczynnych właściwości. Zawarta w niej allicyna działa bakteriobójczo i niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Kwercetyna w niej zawarta jest doskonałym obrońcą przed wolnymi rodnikami. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne mówi się, że cebula zapewnia długowieczność.

Wartości odżywcze w 100 g cebuli żółtej:

• Wartość energetyczna – 40 kcal

• Białko – 1,1 g

• Węglowodany – 9,34 g

• Tłuszcz – 0,1 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!