zobacz film Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę
  • garnek lub wkład do gotowania na parze

Przygotuj wcześniej:

Jabłko zetrzyj na średnich oczkach tarki. Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI

Do dużej miski dajemy mięso i jajko. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa razem z przesiekanym szpinakiem i szczypiorkiem. Dodajemy kaszę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy widelcem.

KROK 2: FORMUJEMY PULPECIKI

Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, co jakiś czas zwilżając dłonie.

KROK 3: GOTUJEMY PULPECIKI NA PARZE

Pulpeciki gotujemy na parze pod przykryciem ok. 15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Paula Paula
    37 dni temu
    kasza, którą dodajemy do mięsa ma być wcześniej ugotowana, czy dajemy suchą i po 15 min. gotowania pulpecików będzie już odpowiednio miękka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Kaszę najpierw gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do mięsa już ugotowaną.

Pulpeciki z indyka dla dzieci – szybki i zdrowy obiad

Obiad malucha to nie przelewki. Musi być szybko, zdrowo i pysznie, żeby maluch chciał zjeść z talerza wszystko, a nawet jeszcze poprosić o dokładkę. Pulpety z indyka dla dzieci to jedno z dań, które z pewnością można zaliczyć do zdrowych i szybkich. A czy są pyszne? Jeśli przygotujesz je według naszego przepisu, z pewnością nikt im się nie oprze. Pulpeciki dla dzieci mogą bowiem okazać się prawdziwym rarytasem nie tylko dla maluchów, ale również trochę starszych smakoszy.

Klopsiki dla dzieci z tego przepisu składają się z najważniejszych makroskładników w diecie  – indyk zapewnia białko, kasza jaglana węglowodany złożone i błonnik, a marchew, jabłko, szpinak i szczypiorek to źródła róznorodnych witamin. Brakuje tu tylko zdrowego tłuszczu, który możesz dodać na przykład w sałatce podanej obok klopsików albo w kolorowym napoju. Pulpety dla dzieci to przecież nie jedyny element posiłku. Jeśli przygotowujesz pulpety dla niemowlaka z indyka i warzyw, zrób też zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado. Dzięki temu Twój maluch zje naprawdę zdrowy, wartościowy posiłek. A i Tobie z pewnością zasmakuje.

Pamiętaj, że jedząc posiłki razem z dzieckiem, nie tylko uczysz je, jak radzić sobie z różnorodnymi pokarmami, ale również tworzysz zdrowe nawyki żywieniowe, które z czasem będą procentować. Wspólne jedzenie przy stole jest dla malucha niezwykle ważne. Im więcej warzyw w daniu, tym mniejsze ryzyko pojawienia się wielu chorób, w tym otyłości!

Jak przyrządzić pyszne pulpeciki na parze? To wcale nie takie trudne!

Pulpeciki na parze to doskonały pomysł na obiad dla maluszka – nawet siedmiomiesięcznego niemowlaka, który już zaczyna zajadać pierwsze stałe posiłki. Małe pulpeciki sprawdzą się przy metodzie BLW, jednak jeśli nie chcesz podawać dziecku większych kawałków, możesz je rozgnieść. Pulpeciki na parze są delikatne, dlatego łatwo poddają się dodatkowym obróbkom.

Czego potrzebujesz, by zrobić pyszne pulpeciki z indyka na parze? Oczywiście dobrego drobiowego mięsa mielonego. Indyk sprawdzi się tu idealnie, bo ma łagodny smak i przyjemną konsystencję.

Mielone na parze zrobisz dosłownie w pół godziny…no, 35 minut. W misce wymieszaj mięso z jajkiem, a następnie zetrzyj do niej jabłko i marchew, dodaj szpinak i posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny i kaszę. Wyrób mięso i…to tyle. Teraz czas ugotować pulpety na parze. Możesz zrobić to w naczyniu do gotowania na parze bądź skorzystać z przeznaczonej do tego wkładki. Pulpety z indyka dla niemowlaka zrobią się w ten sposób w 15 minut. Mięso mielone na parze ugotuje się szybko i nie musisz martwić się, że podasz maluchowi surowego indyka. W przypadku innych mięs jest podobnie.

Pulpeciki – najczęstsze pytania, które mogą spędzać Ci sen z powiek

Pulpeciki to danie idealne – to już chyba zdążyliśmy odpowiednio uargumentować. Ale i tak możesz zastanawiać się, czy miękkie pulpeciki dla dzieci warto ugotować na parze, a może jednak usmażyć?

Według specjalistów to właśnie gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej korzystnych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Przygotowując  więc pulpeciki z indyka czy inne pulpeciki drobiowe lub wieprzowe, warto zrobić to właśnie tą metodą. A co z przyprawami? Z solą i cukrem?

Niemowlęta nie powinny spożywać soli ani cukru w posiłkach – sód występuje już naturalnie w produktach spożywczych, podobnie jak cukry, zarówno proste jak i złożone. Dlatego nie powinno się dodawać tych przypraw do posiłków dla dzieci. Jeśli boisz się, że obiad będzie bez smaku, nie martw się. Każdy z produktów ma przecież swój smak, a w ramach przypraw możesz podać przecież świeże zioła.

Jak zrobić szybko pulpety? Obiad w 35 minut

Pulpeciki dla dzieci nie są daniem skomplikowanym. I właśnie dzięki temu możesz zrobić je niezwykle szybko – nawet w 35 minut. Jeśli masz już starte warzywa i owoce, pewnie uda Ci się zaoszczędzić kilka minut. Pulpeciki dla dziecka, pomimo skomplikowanie brzmiącej metody przygotowania, nie są czasochłonne. I całe szczęście, bo rodzice zwykle nie narzekają na nadmiar czasu. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, robiąc pulpeciki z mięsa mielonego na parze, podczas przygotowywania masy zagotuj wodę w garnku, by upewnić się, że po ulepieniu kotlecików, te będą od razu mogły się gotować. Pulpeciki z indyka zrobisz szybko również dzięki zmielonemu już mięsu. A oczywiście dobrej jakości mielone z indyka znajdziesz w Lidlu!

Co zrobić, żeby pulpety były puszyste? Dobrze je wyrób!

Małe pulpeciki z mięsa mielonego powinny być nie tylko smaczne, ale również bardzo miękkie, a nawet puszyste. Ten efekt uzyskasz dzięki odpowiedniemu napowietrzaniu mięsa. Jeśli więc przygotowujesz pulpeciki z indyka dla dzieci, nie zapomni o dobrym ubiciu mielonego. Możesz zrobić to widelcem lub ręką, już z pozostałymi składnikami. Niektórzy dodają do mielonych również bułkę namoczoną w mleku. Ten krok warto pominąć zwłaszcza wtedy, gdy Twoje dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego. Wtedy możesz użyć wody lub mleka roślinnego. W naszym przepisie nie znajdziesz tego kroku, ponieważ nie jest on konieczny, aby uzyskać puszyste pulpeciki. Przepis zawiera jednak jajko, które nie tylko wiąże mięso i pozostałe składniki, ale również zawiera wiele wartościowych składników odżywczych oraz witamin i minerałów.

Wiesz już, jak zrobić pulpeciki, które będą idealne dla Twojej pociechy. Teraz wystarczy uformować kotleciki i ugotować je na parze. Maluch z pewnością będzie zajadać je ze smakiem. A i reszta rodziny się nimi naje.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!