zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender
  • robot wielofunkcyjny
  • garnek do gotowania na parze
  • tarkę

ŚNIADANIE

Placuszki Jagienki

Do miski wkładamy banana i rozgniatamy go. Dolewamy roztopione masło, jogurt. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę. 2-3 śliwki kroimy w drobną kostkę. Dobrze rozgrzewamy patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony.

OBIAD

Pulpeciki na parze 

Do dużej miski dajemy mięso i jajko. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa razem z przesiekanym szpinakiem i szczypiorkiem. Dodajemy kaszę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy widelcem. Formujemy pulpeciki. Gotujemy na parze pod przykryciem przez ok. 15 minut.

PODWIECZOREK

Koktajl warzywno-owocowy

Do kielicha blendera wkładamy szpinak i ogórek. Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne. Banana obieramy, wyjmujemy miąższ mango. Dodajemy płatki owsiane i jogurt. Wszystkie składniki miksujemy.

KOLACJA

Kotleciki rybne z warzywami

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Do blendera przekładamy rybę z ziemniakami. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy startą marchewkę, posiekane szpinak, bazylię i koperek. Dodajemy płatki owsiane i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki.

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 20-25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    12 dni temu
    Czy do pulpecików dodajemy surową czy gotowaną kaszę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    12 dni temu
    Dodajemy ugotowaną kaszę :)
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Dzisiaj robiłam pulpeciki i są świetne! Mojemu dwulatkowi bardzo smakowały. Myślę, że sprawdzą się też jako część zdrowego lunchboxu do pracy. Następnym razem spróbuję dodać może natkę pietruszki lub koperek, brakuje mi troszkę konkretniejszego smaku :) Dziękuje za przepis!
  • Gość Gość
    13 dni temu
    Przepisy fajne, racuszki na pewno wypróbuję. Mam jednak małe zastrzeżenie - śniadanie, obiad, podwieczorek - są w zasadzie na słodko. Banan, jabłko - to wszystko nadaje słodki smak potrawie i uczymy dziecko że dobre bo słodkie. Czy na pewno o takie nawyki nam chodzi? Joanna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    13 dni temu
    Pulpeciki są wytrawne, zawierają niewielką ilość jabłka (1/4!), za to prócz mięsa zawierają również marchew, szpinak, kaszę. Proszę zwrócić uwagę, że posiłki zawierają zarówno warzywa, jak i owoce. Zawarte cukry są pochodzenia naturalnego. Kinga nie dosładza niczego ani cukrem, ani miodem. Są to naturalne smaki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram