
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- robot wielofunkcyjny
- garnek do gotowania na parze
- tarkę
Przygotuj wcześniej
- Masło rozpuść tak, aby w momencie formowania placuszków było nadal płynne, ale nie gorące.
- Wodę przegotuj i ostudź, aby była letnia, a nie gorąca.
- Jabłko zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
ŚNIADANIE
Placuszki Jagienki
Do miski wkładamy banana i rozgniatamy go. Dolewamy roztopione masło, jogurt. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę. 2-3 śliwki kroimy w drobną kostkę. Dobrze rozgrzewamy patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony.
OBIAD
Pulpeciki na parze
Do dużej miski dajemy mięso i jajko. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa razem z przesiekanym szpinakiem i szczypiorkiem. Dodajemy kaszę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy widelcem. Formujemy pulpeciki. Gotujemy na parze pod przykryciem przez ok. 15 minut.
PODWIECZOREK
Koktajl warzywno-owocowy
Do kielicha blendera wkładamy szpinak i ogórek. Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne. Banana obieramy, wyjmujemy miąższ mango. Dodajemy płatki owsiane i jogurt. Wszystkie składniki miksujemy.
KOLACJA
Kotleciki rybne z warzywami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Do blendera przekładamy rybę z ziemniakami. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy startą marchewkę, posiekane szpinak, bazylię i koperek. Dodajemy płatki owsiane i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 20-25 minut.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1776 dni temu
czy takie pulpety na parze można zamrozić ?
odpowiedz
1776 dni temu
Tak, możesz zamrozić pulpeciki. Pamiętaj, by przełożyć je wcześniej do szczelnego pojemnika.
1857 dni temu
Niestety placuszki Jagienki bez dodatku cukru mają zbyt mocny posmak mąki. Jeśli trafimy na banan w placuszku, to jakoś da się przełknąć, jednak bez owoca smakuje dość odrzucająco. Masa według przepisu wychodzi idealna. Jednak nie wyobrażam sobie smażenia tych placuszków bez dodatku oleju lub oliwy, ponieważ od razu się przypalają.
odpowiedz
2000 dni temu
Czy do pulpecików dodajemy surową czy gotowaną kaszę?
odpowiedz
2000 dni temu
Dodajemy ugotowaną kaszę :)
1998 dni temu
Dzisiaj robiłam pulpeciki i są świetne! Mojemu dwulatkowi bardzo smakowały. Myślę, że sprawdzą się też jako część zdrowego lunchboxu do pracy. Następnym razem spróbuję dodać może natkę pietruszki lub koperek, brakuje mi troszkę konkretniejszego smaku :) Dziękuje za przepis!
2001 dni temu
Przepisy fajne, racuszki na pewno wypróbuję. Mam jednak małe zastrzeżenie - śniadanie, obiad, podwieczorek - są w zasadzie na słodko. Banan, jabłko - to wszystko nadaje słodki smak potrawie i uczymy dziecko że dobre bo słodkie. Czy na pewno o takie nawyki nam chodzi? Joanna
odpowiedz
2001 dni temu
Pulpeciki są wytrawne, zawierają niewielką ilość jabłka (1/4!), za to prócz mięsa zawierają również marchew, szpinak, kaszę. Proszę zwrócić uwagę, że posiłki zawierają zarówno warzywa, jak i owoce. Zawarte cukry są pochodzenia naturalnego. Kinga nie dosładza niczego ani cukrem, ani miodem. Są to naturalne smaki.