zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender
  • robot wielofunkcyjny
  • garnek do gotowania na parze
  • tarkę

ŚNIADANIE

Placuszki Jagienki

Do miski wkładamy banana i rozgniatamy go. Dolewamy roztopione masło, jogurt. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę. 2-3 śliwki kroimy w drobną kostkę. Dobrze rozgrzewamy patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony.

OBIAD

Pulpeciki na parze 

Do dużej miski dajemy mięso i jajko. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa razem z przesiekanym szpinakiem i szczypiorkiem. Dodajemy kaszę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy widelcem. Formujemy pulpeciki. Gotujemy na parze pod przykryciem przez ok. 15 minut.

PODWIECZOREK

Koktajl warzywno-owocowy

Do kielicha blendera wkładamy szpinak i ogórek. Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne. Banana obieramy, wyjmujemy miąższ mango. Dodajemy płatki owsiane i jogurt. Wszystkie składniki miksujemy.

KOLACJA

Kotleciki rybne z warzywami

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Do blendera przekładamy rybę z ziemniakami. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy całość do miski, dodajemy startą marchewkę, posiekane szpinak, bazylię i koperek. Dodajemy płatki owsiane i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki.

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 20-25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    35 dni temu
    Niestety placuszki Jagienki bez dodatku cukru mają zbyt mocny posmak mąki. Jeśli trafimy na banan w placuszku, to jakoś da się przełknąć, jednak bez owoca smakuje dość odrzucająco. Masa według przepisu wychodzi idealna. Jednak nie wyobrażam sobie smażenia tych placuszków bez dodatku oleju lub oliwy, ponieważ od razu się przypalają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    178 dni temu
    Czy do pulpecików dodajemy surową czy gotowaną kaszę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    178 dni temu
    Dodajemy ugotowaną kaszę :)
  • Gość Gość
    175 dni temu
    Dzisiaj robiłam pulpeciki i są świetne! Mojemu dwulatkowi bardzo smakowały. Myślę, że sprawdzą się też jako część zdrowego lunchboxu do pracy. Następnym razem spróbuję dodać może natkę pietruszki lub koperek, brakuje mi troszkę konkretniejszego smaku :) Dziękuje za przepis!
  • Gość Gość
    179 dni temu
    Przepisy fajne, racuszki na pewno wypróbuję. Mam jednak małe zastrzeżenie - śniadanie, obiad, podwieczorek - są w zasadzie na słodko. Banan, jabłko - to wszystko nadaje słodki smak potrawie i uczymy dziecko że dobre bo słodkie. Czy na pewno o takie nawyki nam chodzi? Joanna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    179 dni temu
    Pulpeciki są wytrawne, zawierają niewielką ilość jabłka (1/4!), za to prócz mięsa zawierają również marchew, szpinak, kaszę. Proszę zwrócić uwagę, że posiłki zawierają zarówno warzywa, jak i owoce. Zawarte cukry są pochodzenia naturalnego. Kinga nie dosładza niczego ani cukrem, ani miodem. Są to naturalne smaki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram