Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę do szumowania
- moździerz
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy się zeszkli i lekko zarumieni, zalewamy ją zimną wodą. Dodajemy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok. 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość garnka i zbierając pojawiające się szumy.
Krok 2: DODAJEMY WARZYWA
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Do wywaru dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut, aż marchewka zmięknie.
Krok 3: DODAJEMY KASZĘ I DOPRAWIAMY KRUPNIK
Woreczki z kaszą rozcinamy. Kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Mieszamy. Zdejmujemy zupę z ognia.
Krok 4: PODAJEMY KRUPNIK
Z krupniku wyjmujemy ugotowane żeberka, chwilę studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i dodajemy je z powrotem do zupy. Mieszamy.
Krupnik przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!
Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keks świąteczny
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Tiramisu ze śliwkami
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Krupnik na wołowinie
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Paprykarz szczeciński
- Risotto z szynką i grzybami
- Chleb chmurka z TikToka
- Sernik dyniowy
- Krokiety z szynką serrano
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Wegańskie florentynki
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Bulion wołowy
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Risotto z cukinią
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Sałatka z homara z arbuzem
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)