
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę do szumowania
- moździerz
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy się zeszkli i lekko zarumieni, zalewamy ją zimną wodą. Dodajemy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok. 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość garnka i zbierając pojawiające się szumy.
Krok 2: DODAJEMY WARZYWA
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Do wywaru dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut, aż marchewka zmięknie.
Krok 3: DODAJEMY KASZĘ I DOPRAWIAMY KRUPNIK
Woreczki z kaszą rozcinamy. Kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Mieszamy. Zdejmujemy zupę z ognia.
Krok 4: PODAJEMY KRUPNIK
Z krupniku wyjmujemy ugotowane żeberka, chwilę studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i dodajemy je z powrotem do zupy. Mieszamy.
Krupnik przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Komentarze (0)