Krupnik z pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łyżkę do szumowania
  • moździerz

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oliwie w dużym garnku. Gdy się zeszkli i lekko zarumieni, zalewamy ją zimną wodą. Dodajemy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok. 1-1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość garnka i zbierając pojawiające się szumy.

Krok 2: DODAJEMY WARZYWA

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Do wywaru dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut, aż marchewka zmięknie.

Krok 3: DODAJEMY KASZĘ I DOPRAWIAMY KRUPNIK

Woreczki z kaszą rozcinamy. Kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Mieszamy. Zdejmujemy zupę z ognia.

Krok 4: PODAJEMY KRUPNIK

Z krupniku wyjmujemy ugotowane żeberka, chwilę studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i dodajemy je z powrotem do zupy. Mieszamy.

Krupnik przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!