Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zamiast żeberek do przygotowania wywaru możemy użyć 2 ud kaczych lub 400 g skrzydełek kurczaka.

Krok 1: Gotujemy wywar

Żeberka myjemy i przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki. Dodajemy do mięsa i gotujemy całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny.

Krok 2: Opalamy cebulę

Następnie wyjmujemy warzywa i – gdy przestygną – kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy dalej do miękkości. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.

Krok 3: Dodajemy kaszę i ziemniaki do zupy

Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Wojciech Żołnierczyk Wojciech Żołnierczyk
    168 dni temu
    wyszło super

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram