
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zamiast żeberek do przygotowania wywaru możemy użyć 2 ud kaczych lub 400 g skrzydełek kurczaka.
Krok 1: Gotujemy wywar
Żeberka myjemy i przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki. Dodajemy do mięsa i gotujemy całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny.
Krok 2: Opalamy cebulę
Następnie wyjmujemy warzywa i – gdy przestygną – kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy dalej do miękkości. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.
Krok 3: Dodajemy kaszę i ziemniaki do zupy
Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Komentarze (6)
240 dni temu
mogą być wędzone żeberka?
odpowiedz
240 dni temu
Jak najbardziej :)
374 dni temu
Czy krupnik mozna zamrozic
odpowiedz
374 dni temu
Jak najbardziej można! :) Najlepiej podzielić zupę na mniejsze porcje i mrozić w woreczkach strunowych pozbawionych nadmiaru powietrza.
1341 dni temu
Robiłem kilka razy i za każdym razem wychodzi bardzo dobra. Polecam przepis!
odpowiedz
2004 dni temu
wyszło super
odpowiedz
zobacz wszystkie