
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
KROK 1: Wędzimy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.
KROK 2: Przygotowujemy polewkę
Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.
KROK 3: Przygotowujemy okrasę
Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).
Ziemniaki zalewamy polewką, posypujemy szczypiorem i dodajemy pomidorową okrasę. Możemy podać z jajem sadzonym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2639 dni temu
Bardzo dobry obiadek-Polecam!!
Odpowiedz