Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
KROK 1: Wędzimy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.
KROK 2: Przygotowujemy polewkę
Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.
KROK 3: Przygotowujemy okrasę
Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).
Ziemniaki zalewamy polewką, posypujemy szczypiorem i dodajemy pomidorową okrasę. Możemy podać z jajem sadzonym.
Zobacz podobne
przepisy
Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony łosoś z sałatką chlebową
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Placek ze śliwkami
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Jagodzianki
- Krupnik
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Pieczone żeberka
- Pasta z tuńczyka
- Sernik limonkowo-miętowy
- Czekoladowy makaron z owocami
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Zapiekanka z batatów
- Lody w miseczce z churros
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Domowe precle z czarnuszką
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Wegańskie bajgle buraczane
- Chleb z pastą z serka koziego
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2303 dni temu
Bardzo dobry obiadek-Polecam!!
odpowiedz