
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
KROK 1: Wędzimy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.
KROK 2: Przygotowujemy polewkę
Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.
KROK 3: Przygotowujemy okrasę
Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).
Ziemniaki zalewamy polewką, posypujemy szczypiorem i dodajemy pomidorową okrasę. Możemy podać z jajem sadzonym.
Zobacz podobne
przepisy
Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.


Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2434 dni temu
Bardzo dobry obiadek-Polecam!!
odpowiedz