Faszerowana dynia piżmowa

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • tarkę

Przygotuj wcześniej:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

KROK 1: Przygotowujemy farsz

Pomidory pelati przekładamy do garnka. Czosnek i cebulę siekamy i dodajemy do pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i czekamy, aż sos odparuje o 2/3. Studzimy.

Mięso mielone mieszamy z kaszą i natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem. Łączymy z sosem i 70 g startego sera.

KROK 2: Faszerujemy dynię i zapiekamy

Dynie przekrawamy na pół. Wydrążamy delikatnie. Miąższ trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do farszu.

Dynie napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 45-50 minut.

KROK 3: Dekorujemy danie

Po upieczeniu kroimy na kawałki o szerokości 3 cm. Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!