
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- moździerz
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.
Z owocu granatu odkrawamy górną i dolną część, by odsłonić wnętrze. Nacinamy granat wzdłuż wewnętrznych segmentów, dzieląc go na mniejsze cząstki, z których następnie delikatnie oddzielamy pestki. Pestki granatu przekładamy do miseczki.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i rozkruszonym w moździerzu pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut, by smaki się przegryzły, a następnie nakładamy sałatkę do miseczek. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Sałatka z kaszą bulgur
Pyszna sałatka ze świeżymi warzywami, która będzie idealnym, lekkim obiadem dla całej rodziny? Oto ona! Z aromatyczną kaszą bulgur, pomidorami, oliwkami, papryką i sosem tzatziki!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)