
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- moździerz
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.
Z owocu granatu odkrawamy górną i dolną część, by odsłonić wnętrze. Nacinamy granat wzdłuż wewnętrznych segmentów, dzieląc go na mniejsze cząstki, z których następnie delikatnie oddzielamy pestki. Pestki granatu przekładamy do miseczki.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i rozkruszonym w moździerzu pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut, by smaki się przegryzły, a następnie nakładamy sałatkę do miseczek. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)