zobacz film Letnia zupa z fasolką i pulpetami z indyka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę przesmażamy w garnku na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy liście laurowe i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy majerankiem. Mieszamy. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą smaku.

Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, gdy warzywa lekko się podgotują, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut, aż fasolka delikatnie zmięknie (powinna jednak pozostać chrupiąca, nie powinna się rozpadać).

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY Z INDYKA

Mięso mielone przekładamy do dużej miski i delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Dodajemy drobno posiekany koperek.

Całość dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą, plastyczną masę.

KROK 4: ZABIELAMY ZUPĘ

Śmietanę przekładamy do miski i hartujemy, łącząc ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu.

KROK 5: GOTUJEMY PULPETY W ZUPIE

Za pomocą łyżki oddzielamy niewielkie porcje masy na pulpety. Mięso przekładamy porcjami do gotującej się zupy. Gotujemy, aż pulpety się sparzą, a ich masa zwiąże. Dodajemy drobno posiekany koperek. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy zupę solą i pieprzem.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę nalewamy na głębokie talerze z porcją pulpecików i fasolki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    95 dni temu
    Podano wartości odżywcze ale jakie jednostki??? Np. wartość energetyczna - 5524 . Czego? Kalorii? Kilokalorii ?? I inne podobnie bez jednostek.. Tak podana wartość odżywcza nic nie daje...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    95 dni temu
    Dziękujemy za komentarz. Zawsze podajemy wartości razem z jednostkami, jednak w tym przepisie faktycznie nam się zapodziały. Już wróciły na swoje miejsce :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!