
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
Przygotuj wcześniej:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę przesmażamy w garnku na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy liście laurowe i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy majerankiem. Mieszamy. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą smaku.
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, gdy warzywa lekko się podgotują, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut, aż fasolka delikatnie zmięknie (powinna jednak pozostać chrupiąca, nie powinna się rozpadać).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY Z INDYKA
Mięso mielone przekładamy do dużej miski i delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Dodajemy drobno posiekany koperek.
Całość dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą, plastyczną masę.
KROK 4: ZABIELAMY ZUPĘ
Śmietanę przekładamy do miski i hartujemy, łącząc ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu.
KROK 5: GOTUJEMY PULPETY W ZUPIE
Za pomocą łyżki oddzielamy niewielkie porcje masy na pulpety. Mięso przekładamy porcjami do gotującej się zupy. Gotujemy, aż pulpety się sparzą, a ich masa zwiąże. Dodajemy drobno posiekany koperek. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy zupę solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę nalewamy na głębokie talerze z porcją pulpecików i fasolki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!

Komentarze (2)
803 dni temu
Podano wartości odżywcze ale jakie jednostki??? Np. wartość energetyczna - 5524 . Czego? Kalorii? Kilokalorii ?? I inne podobnie bez jednostek.. Tak podana wartość odżywcza nic nie daje...
odpowiedz
803 dni temu
Dziękujemy za komentarz. Zawsze podajemy wartości razem z jednostkami, jednak w tym przepisie faktycznie nam się zapodziały. Już wróciły na swoje miejsce :)
zobacz wszystkie