zobacz film Zupa z fasolki szparagowej

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito

Przygotuj wcześniej:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę przesmażamy w garnku na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy liście laurowe i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy majerankiem. Mieszamy. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą smaku.

Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy wywarem. Gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, gdy warzywa lekko się podgotują, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut, aż fasolka delikatnie zmięknie (powinna jednak pozostać chrupiąca, nie powinna się rozpadać).

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY Z INDYKA

Mięso mielone przekładamy do dużej miski i delikatnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Dodajemy drobno posiekany koperek.

Całość dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą, plastyczną masę.

KROK 4: ZABIELAMY ZUPĘ

Śmietanę przekładamy do miski i hartujemy, łącząc ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu.

KROK 5: GOTUJEMY PULPETY W ZUPIE

Za pomocą łyżki oddzielamy niewielkie porcje masy na pulpety. Mięso przekładamy porcjami do gotującej się zupy. Gotujemy, aż pulpety się sparzą, a ich masa zwiąże. Dodajemy drobno posiekany koperek. Opcjonalnie: ponownie doprawiamy zupę solą i pieprzem.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę nalewamy na głębokie talerze z porcją pulpecików i fasolki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1109 dni temu
    Podano wartości odżywcze ale jakie jednostki??? Np. wartość energetyczna - 5524 . Czego? Kalorii? Kilokalorii ?? I inne podobnie bez jednostek.. Tak podana wartość odżywcza nic nie daje...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1109 dni temu
    Dziękujemy za komentarz. Zawsze podajemy wartości razem z jednostkami, jednak w tym przepisie faktycznie nam się zapodziały. Już wróciły na swoje miejsce :)

Zupa fasolowa szparagowa — letni hit!

Zupa fasolowa szparagowa (nazywana także szabelkową) to prawdziwy letni hit, który doskonale oddaje smak świeżych warzyw dojrzewających na letnim słońcu. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najsmaczniejsze, zupy przygotowywane na bazie świeżych warzyw to stały element jadłospisu wielu osób. Taka baza z warzywnego bulionu rewelacyjnie pasuje nie tylko do zupy z fasolką szparagową, ale również do innych letnich zup, takich jak krem z cukinii, chłodnik z buraków czy zupa szparagowa. Warzywny bulion nadaje zupom lekkości, dzięki czemu rewelacyjnie sprawdzają się jako posiłek w ciepłe dni.

Zupa, w której główną rolę gra fasolka szparagowa autorstwa Karola Okrasy to delikatnie zmodyfikowana wersja przepisu z dzieciństwa. Jego celem było stworzenie zupy esencjonalnej, pełnej smaku i aromatu, idealnej na letnie dni. Klasyczną kompozycję   wzbogacił o leciutkie, soczyste pulpeciki z indyka, które doskonale wzbogacają zupę. Pulpeciki sprawiają, że zupa nabiera nieco odmiennego charakteru, stając się bardziej sycąca. Taka  zupa z fasoli szparagowej to rewelacyjny sposób na lekki posiłek, nie tylko latem, jeśli tylko pominiemy użycie śmietanki 30% lub zamienimy ją na lżejszy wariant. Zupę można przyrządzić także z fasolki mrożonej.

Przygotowana z sezonowych warzyw, zupa szabelkowa to doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie domową i aromatyczną kuchnię w letnim wydaniu.

Przepis na zupę z fasolki szparagowej — o czym pamiętać?

Zupa fasolowa z fasolką szparagową to przepis idealny na lekki obiad — prawda? Ale co zrobić, aby zupa z młodej fasolki smakowała jak ta, którą pamiętamy z dzieciństwa? Przygotowanie idealnej, domowej zupy z żółtej fasolki szparagowej wymaga zastosowania kilku trików, które pozwolą wydobyć pełnię smaku z tego letniego warzywa.

Przygotowania należy zacząć od wyboru świeżej, młodej fasolki szparagowej, która będzie jędrna i soczysta. Do zupy można użyć zarówno żółtej, jak i zielonej fasolki, najlepiej świeżej. Dodanie do zupy odrobiny cukru i octu jabłkowego na końcu gotowania wzbogaci jej smak i nie dopuści do utraty koloru oraz rozgotowania się fasolki. Taka słodko-kwaśna zupa z fasolki szparagowej z pewnością zaskoczy domowników swoim smakiem. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, warto dodać do fasolki podsmażoną cebulę i czosnek oraz zioła.

Wystrzegaj się jednak kilku powszechnych błędów, które mogą zepsuć smak zupy - nie gotuj fasolki zbyt długo, by nie straciła swojej jędrności. Uważaj także na ilość soli, którą dodajesz do zupy na początku gotowania — lepiej doprawić zupę pod koniec, kiedy wszystkie smaki się połączą. Do zupy warto dodać także kilka innych składników, które uczynią ją jeszcze smaczniejszą i bardziej sycącą, np. ziemniaki. Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami rewelacyjnie sprawdzi się na większy głód. Zupę możesz wzbogacić także o inne jarzyny oraz przyprawy — możliwości są praktycznie nieograniczone!

Zupa z fasolką szparagową — co dodać?

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową to danie, które można wzbogacić na wiele różnych sposobów, dodając zarówno klasyczne, jak i nietypowe dodatki. Do środka mogą trafić najróżniejsze warzywa, przyprawy, czy kawałki mięsa. Jednym z ciekawszych połączeń jest zupa z fasolki szparagowej na żeberkach - z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych smaków. Żeberka dodają zupie głębokiego, wyrazistego aromatu, a także sprawiają, że jest ona bardziej sycąca. Mięsolubni pokochają także zupę z fasolki szparagowej po śląsku, która często zawiera podwędzane kawałki mięsa lub kiełbasę. Taka wersja genialnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia.

Dla tych, którzy preferują lżejsze, ale dość sycące zupy, doskonałym wyborem będzie zupa z fasolki szparagowej z makaronem. Do takiej zupy warto wrzucić cały bukiet warzyw - marchewkę, seler, por i ziemniaki, które razem stworzą pożywny, kolorowy posiłek. Nietypowym dodatkiem jest serek topiony — zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym na pewno przypadnie do gustu młodszym domownikom i wszystkim fanom kremowych konsystencji.

Zupę z fasolki szparagowej można przyrządzić w formie bardziej gulaszowej, dodając do niej kawałki mięsa wieprzowego, paprykę, pomidory i ziemniaki albo całkowicie odmienić jej charakter i zrobić ją w stylu egzotycznym, dodając do niej mleko kokosowe, pastę curry, imbir i przyprawy takie jak kurkuma, kumin i kolendra. Fani ostrych potraw mogą dodatkowo podkręcić jej smak odrobiną papryczki chili lub sosu sriracha. Taka zupa zyska wtedy niepowtarzalny aromat i głęboki, wielowymiarowy smak.

Zupę na bazie fasolki można przyrządzić także poza sezonem! Zupa z mrożonej fasolki szparagowej żółtej lub zielonej będzie równie pyszna i pożywna. Warto również eksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak oregano, estragon, lubczyk, kumin czy gałka muszkatołowa, które mogą nadać zupie odmienny charakter.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej — równie pyszny sposób na zupę fasolkową!

Zupa z zielonej fasolki szparagowej różni się od tej przygotowanej z żółtej fasolki przede wszystkim pod względem smaku i koloru. Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty, świeży smak i intensywny zielony kolor, który nadaje zupie atrakcyjny wygląd. Przygotowanie zupy z zielonej fasolki nie różni się znacząco od wersji z żółtą, ale warto pamiętać, że zielona wersja wymaga krótszego czasu gotowania. Zupa z zielonej fasoli szparagowej to doskonały sposób na letni posiłek, pełen świeżych, sezonowych warzyw.

Zielona fasolka szparagowa genialnie sprawdza się jako baza do zupy krem. Krem z fasolki szparagowej można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak? Aby przygotować zupę krem z fasolki szparagowej, należy najpierw ugotować fasolkę wraz z innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, cebula, czosnek i seler naciowy, a następnie całość zblendować na gładką masę. Taki krem można doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną śmietany, która nada jej bardziej kremowej konsystencji. Należy jednak pamiętać o tym, aby śmietanę dodawać do zupy już po jej ugotowaniu, by uniknąć zważenia zupy.

Zupa z zieloną fasolką może być również wzbogacona o różne dodatki, które nadadzą jej niepowtarzalny charakter. Można dodać świeże zioła, takie jak koper, pietruszka czy tymianek czy oregano, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem fasolki. Zupa z dodatkiem zielonej fasolki wdzięcznie łączy się także z pomidorami, papryką, szparagami i cukinią. Taką zupę można zaserwować z dodatkiem makaronu, ryżu, dodatkiem pulpecików czy lanymi kluskami — w każdej wersji wprost zniewala swoim smakiem!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!