Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sito
  • naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

Krok 2: GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.

Krok 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.

Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    68 dni temu
    Ile gramów cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    66 dni temu
    Przeciętna cukinia waży ok. 300-350 gramów i taka ilość będzie akurat do tego przepisu.
  • Gość Gość
    764 dni temu
    A sos sojowy gdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    764 dni temu
    Sosem sojowym skrapiamy zapiekankę przed pieczeniem. Faktycznie ten fragment zniknął z przepisu, ale już wrócił na swoje miejsce. Bardzo dziękujemy za czujność :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!