
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito
- naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
Krok 2: GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Krok 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.
Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
549 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
547 dni temu
Przeciętna cukinia waży ok. 300-350 gramów i taka ilość będzie akurat do tego przepisu.
1245 dni temu
A sos sojowy gdzie?
odpowiedz
1245 dni temu
Sosem sojowym skrapiamy zapiekankę przed pieczeniem. Faktycznie ten fragment zniknął z przepisu, ale już wrócił na swoje miejsce. Bardzo dziękujemy za czujność :)