Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito
- naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
Krok 2: GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Krok 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.
Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
614 dni temu
Ile gramów cukinii?
Odpowiedz
612 dni temu
Przeciętna cukinia waży ok. 300-350 gramów i taka ilość będzie akurat do tego przepisu.
1310 dni temu
A sos sojowy gdzie?
Odpowiedz
1310 dni temu
Sosem sojowym skrapiamy zapiekankę przed pieczeniem. Faktycznie ten fragment zniknął z przepisu, ale już wrócił na swoje miejsce. Bardzo dziękujemy za czujność :)