Panierowany karp z sałatką ziemniaczaną

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy sałatkę

Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę (ok. 1 × 1 cm) i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.

Marchewkę i seler również obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy razem z groszkiem przez 5-7 minut.

Cebulę, jabłko i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Gotujemy jajka na twardo (ok. 10 minut), studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Mieszamy majonez, musztardę i wodę z ogórków, po czym całość doprawiamy solą i pieprzem.

Łączymy wszystkie składniki sałatki z przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc.

Krok 2: Smażymy karpia

Płuczemy i osuszamy karpia. W misce roztrzepujemy jajka. Obtaczamy kawałki ryby kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu i smażymy kotlety po 6-8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Podajemy danie

Cytrynę kroimy w plasterki, natkę pietruszki myjemy i osuszamy.

Podajemy karpia z sałatką ziemniaczaną, dekorując plasterkami cytryny i posypując natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl