
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy jagnięcinę
Jagnięcinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, usuwając przy tym ewentualne ścięgna i tłuszcz. Papryczki chili myjemy, pozbawiamy nasion i siekamy w małe krążki. Czosnek, cebulę i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodajemy przyprawę garam masala, krótko podsmażamy. Wyjmujemy z rondla i odstawiamy. W rondlu podgrzewamy pozostały olej i smażymy na nim ze wszystkich stron jagnięcinę, doprawiamy solą.
Krok 2: Zagotowujemy curry
Dodajemy mieszaninę cebuli, liść laurowy i posiekaną papryczkę chili. Dodajemy pomidory z puszki z sokiem i dolewamy bulion jagnięcy. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i 2 łyżeczkami cukru. Dusimy pod przykryciem przez 90 minut, mieszając przy tym od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewając więcej bulionu.
Krok 3: Dodajemy fasolkę do curry
W międzyczasie fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Dodajemy do curry i gotujemy przez kolejne ok. 20 minut do miękkości. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do curry dodajemy rodzynki, doprawiamy do smaku i posypujemy grubo posiekanymi orzechami nerkowca. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Risotto z kurczakiem
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)