Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- tortownicę o średnicy 26 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem w mleku. Zagniatamy z mąką, solą, jajkiem i masłem na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. W międzyczasie rozmrażamy groszek.
KROK 2: SMAŻYMY JAGNIĘCINĘ
Filety z jagnięciny myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Jagnięcinę mocno podsmażamy na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodajemy groszek, czosnek i dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Lekko studzimy.
KROK 3: FASZERUJEMY CIASTO
Jajka i śmietanę roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy soli i pieprzu. Ser obieramy ze skórki i kroimy w paski. Ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt (o średnicy ok. 45-50 cm). Wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby ciasto zwisało przez krawędź. Obkładamy połową sera. Napełniamy mieszanką z jagnięciny i groszku, obkładamy pozostałym serem i zalewamy śmietaną z jajkami. Krawędzie zwijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną i smarujemy ciasto.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając, po około połowie czasu pieczenia, folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto podajemy w kawałkach na gorąco lub letnie.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.
Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.
Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Chlebek mięsny
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
- Baklawa grecka
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Francuskie ptysie serowe
- Lasagne jabłkowe
- Ciasto bostońskie
- Empanada galicyjska
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Pita z serem graviera
- Ciabatta
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Sernik ombre na zimno
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Sałatka „Zielona Bogini”
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Czekoladowe fondue
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)