
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- tortownicę o średnicy 26 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem w mleku. Zagniatamy z mąką, solą, jajkiem i masłem na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. W międzyczasie rozmrażamy groszek.
KROK 2: SMAŻYMY JAGNIĘCINĘ
Filety z jagnięciny myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Jagnięcinę mocno podsmażamy na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodajemy groszek, czosnek i dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Lekko studzimy.
KROK 3: FASZERUJEMY CIASTO
Jajka i śmietanę roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy soli i pieprzu. Ser obieramy ze skórki i kroimy w paski. Ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt (o średnicy ok. 45-50 cm). Wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby ciasto zwisało przez krawędź. Obkładamy połową sera. Napełniamy mieszanką z jagnięciny i groszku, obkładamy pozostałym serem i zalewamy śmietaną z jajkami. Krawędzie zwijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną i smarujemy ciasto.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając, po około połowie czasu pieczenia, folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto podajemy w kawałkach na gorąco lub letnie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)