Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • blender
  • kostki lodu
  • ręcznik papierowy

Krok 1: KROIMY WARZYWA

Cukinię kroimy w słupki, marchewkę wzdłuż na ćwiartki, paprykę w krążki. Pieczarki i różyczki brokułu oraz kalafiora zostawiamy w całości.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY

Czosnek siekamy, chili kroimy na małe kawałki. Wkładamy do misy moździerza i ucieramy. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z cytryny i syrop z agawy. Całość ucieramy. Łączymy z pozostałymi przyprawami i dobrze mieszamy z jogurtem.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY

Plastry ananasa blendujemy na gładki mus. Łączymy z jogurtem, majonezem, sokiem z limonki. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną miętą.

Krok 4: SMAŻYMY WARZYWA W TEMPURZE

Jajko mieszamy z zimnym piwem. Dodajemy suche składniki i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki, dodajemy kostki lodu.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Warzywa zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Z nadmiaru tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 5: PODAJEMY WARZYWA

Warzywa w tempurze podajemy z sosami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kinga Kinga
    254 dni temu
    Czym w tym przypadku można zastąpić jajko w przepisie na tempurę, aby przepis był wegański?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    254 dni temu
    Kingo, możesz po prostu pominąć jajko lub do mokrych składników dodać mniej więcej 3 łyżki aquafaby, czyli wody po ciecierzycy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram