
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blender
- kostki lodu
- ręcznik papierowy
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Cukinię kroimy w słupki, marchewkę wzdłuż na ćwiartki, paprykę w krążki. Pieczarki i różyczki brokułu oraz kalafiora zostawiamy w całości.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY
Czosnek siekamy, chili kroimy na małe kawałki. Wkładamy do misy moździerza i ucieramy. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z cytryny i syrop z agawy. Całość ucieramy. Łączymy z pozostałymi przyprawami i dobrze mieszamy z jogurtem.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY
Plastry ananasa blendujemy na gładki mus. Łączymy z jogurtem, majonezem, sokiem z limonki. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną miętą.
Krok 4: SMAŻYMY WARZYWA W TEMPURZE
Jajko mieszamy z zimnym piwem. Dodajemy suche składniki i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki, dodajemy kostki lodu.
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Warzywa zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Z nadmiaru tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 5: PODAJEMY WARZYWA
Warzywa w tempurze podajemy z sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Komentarze (4)
974 dni temu
Da się czymś zastąpić piwo?
odpowiedz
973 dni temu
Jeśli chcesz zastąpić piwo polecamy zajrzeć tutaj: https://kuchnialidla.pl/warzywa-w-tempurze :)
1237 dni temu
Czym w tym przypadku można zastąpić jajko w przepisie na tempurę, aby przepis był wegański?
odpowiedz
1237 dni temu
Kingo, możesz po prostu pominąć jajko lub do mokrych składników dodać mniej więcej 3 łyżki aquafaby, czyli wody po ciecierzycy.
zobacz wszystkie