Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni.
KROK 1: KROIMY WARZYWA I MANGO
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.
KROK 3: GOTUJEMY DANIE
Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.
Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!
Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Batoniki z masła orzechowego
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Lody wegańskie
- Wegański tort marchewkowy
- Kokosowe curry z krewetkami
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Kresowe kluski z makiem
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Spanakopita
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Nalewka z głogu
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Zapiekanka warzywna
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pasta rybna na kanapki
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1066 dni temu
Na opakowaniu wiecej skladnikow, gdzie sie tutaj podzialy ?
odpowiedz
1066 dni temu
Danie możesz przygotować w dwóch wersjach - zarówno z większą, jak i mniejszą ilością składników.
1430 dni temu
Pyszne! Dodałam porto, bo akurat takie miałam w domu. Całość bardzo mi smakowała
odpowiedz
1491 dni temu
Co się stało z starym przepisem w którym były jeszcze pieczarki i groszek cukrowy?
odpowiedz
1491 dni temu
Przepis został zmodyfikowany do jego nowej wersji. Niemniej nadal można go przygotować z dodatkiem pieczarek i groszku cukrowego ;)
1503 dni temu
Polecam dodać jeszcze papryczkę chili przy podsmażaniu imbiru, czosnku i dymki, delikatnie podostrza i przełamuje słodkość :)
odpowiedz
1563 dni temu
plastikowy widelec i nóż? I'm shocked
odpowiedz
1555 dni temu
Zdjęcie powstało już jakiś czas temu, gdy świadomość dotycząca szkodliwości takiego przekazu była mniejsza. Uważamy, że zużycie plastiku należy ograniczać. Należy również tworzyć komunikaty, które do tego zachęcają. Dlatego po Twojej sugestii zdecydowaliśmy się zilustrować przepis innym zdjęciem.
1967 dni temu
A może być brandy?
odpowiedz
1967 dni temu
Może być :)
2036 dni temu
Czym można zastąpić cherry?
odpowiedz
2036 dni temu
Możesz je pominąć :)
zobacz wszystkie