
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: KROIMY WARZYWA I MANGO
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.
KROK 3: GOTUJEMY DANIE
Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Marynowany kurczak z piekarnika (murgh tandoori)
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Komentarze (12)
415 dni temu
Na opakowaniu wiecej skladnikow, gdzie sie tutaj podzialy ?
odpowiedz
414 dni temu
Danie możesz przygotować w dwóch wersjach - zarówno z większą, jak i mniejszą ilością składników.
779 dni temu
Pyszne! Dodałam porto, bo akurat takie miałam w domu. Całość bardzo mi smakowała
odpowiedz
840 dni temu
Co się stało z starym przepisem w którym były jeszcze pieczarki i groszek cukrowy?
odpowiedz
839 dni temu
Przepis został zmodyfikowany do jego nowej wersji. Niemniej nadal można go przygotować z dodatkiem pieczarek i groszku cukrowego ;)
852 dni temu
Polecam dodać jeszcze papryczkę chili przy podsmażaniu imbiru, czosnku i dymki, delikatnie podostrza i przełamuje słodkość :)
odpowiedz
912 dni temu
plastikowy widelec i nóż? I'm shocked
odpowiedz
904 dni temu
Zdjęcie powstało już jakiś czas temu, gdy świadomość dotycząca szkodliwości takiego przekazu była mniejsza. Uważamy, że zużycie plastiku należy ograniczać. Należy również tworzyć komunikaty, które do tego zachęcają. Dlatego po Twojej sugestii zdecydowaliśmy się zilustrować przepis innym zdjęciem.
1316 dni temu
A może być brandy?
odpowiedz
1316 dni temu
Może być :)
1384 dni temu
Czym można zastąpić cherry?
odpowiedz
1384 dni temu
Możesz je pominąć :)
zobacz wszystkie