
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni.
KROK 1: KROIMY WARZYWA I MANGO
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.
KROK 3: GOTUJEMY DANIE
Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Zobacz przepisy
na święta
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1198 dni temu
Na opakowaniu wiecej skladnikow, gdzie sie tutaj podzialy ?
odpowiedz
1197 dni temu
Danie możesz przygotować w dwóch wersjach - zarówno z większą, jak i mniejszą ilością składników.
1562 dni temu
Pyszne! Dodałam porto, bo akurat takie miałam w domu. Całość bardzo mi smakowała
odpowiedz
1623 dni temu
Co się stało z starym przepisem w którym były jeszcze pieczarki i groszek cukrowy?
odpowiedz
1623 dni temu
Przepis został zmodyfikowany do jego nowej wersji. Niemniej nadal można go przygotować z dodatkiem pieczarek i groszku cukrowego ;)
1635 dni temu
Polecam dodać jeszcze papryczkę chili przy podsmażaniu imbiru, czosnku i dymki, delikatnie podostrza i przełamuje słodkość :)
odpowiedz
1695 dni temu
plastikowy widelec i nóż? I'm shocked
odpowiedz
1687 dni temu
Zdjęcie powstało już jakiś czas temu, gdy świadomość dotycząca szkodliwości takiego przekazu była mniejsza. Uważamy, że zużycie plastiku należy ograniczać. Należy również tworzyć komunikaty, które do tego zachęcają. Dlatego po Twojej sugestii zdecydowaliśmy się zilustrować przepis innym zdjęciem.
2099 dni temu
A może być brandy?
odpowiedz
2099 dni temu
Może być :)
2168 dni temu
Czym można zastąpić cherry?
odpowiedz
2168 dni temu
Możesz je pominąć :)
zobacz wszystkie