Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
-
tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: PODSMAŻAMY ANANAS
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy. Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący. Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje.
KROK 3: DOLEWAMY MLECZKO KOKOSOWE
Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści. Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
KROK 4: DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PODAJEMY KREWETKI
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krewetki w cieście
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Tatar wołowy
- Szaszłyki z jagnięciny
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Tarta z kremem chałwowym
- Kurczak satay z ryżem i warzywami
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Puszysty omlet na słodko
- Szakszuka z kaszą pęczak
Komentarze (0)