
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
-
tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: PODSMAŻAMY ANANAS
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy. Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący. Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje.
KROK 3: DOLEWAMY MLECZKO KOKOSOWE
Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści. Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
KROK 4: DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PODAJEMY KREWETKI
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)