
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
-
tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: PODSMAŻAMY ANANAS
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy. Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący. Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje.
KROK 3: DOLEWAMY MLECZKO KOKOSOWE
Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści. Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
KROK 4: DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PODAJEMY KREWETKI
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurczakiem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Marynata do kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Krem ziemniaczany
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Jajecznica na 3 sposoby
- Guacamole
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)