Kokosowe krewetki z sosem mango

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny lub kielichowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.

KROK 2: OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE

Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.

KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI

Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

WSKAZÓWKA! Ilość oleju warto dostosować do wielkości naczynia, w którym będziemy smażyć krewetki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!