Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny lub kielichowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.
KROK 2: OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE
Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.
KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI
Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
WSKAZÓWKA! Ilość oleju warto dostosować do wielkości naczynia, w którym będziemy smażyć krewetki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Serowa kula z brokułów
- Kurczak z chili
- Wieprzowina z warzywami z woka
- Makaron z pieczoną kaczką
- Kokosowe gofry z sosem mango
- 3 sposoby na omlet
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Pierogi z jagodami
- Wegańskie bounty owocowe
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Kulki mocy z miechunką
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Sos do ravioli
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Ośmiorniczki z grilla
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Naleśniki w sosie piwnym
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Bigos rybny
- Stir fry z indyka z warzywami
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Kuleczki z koziego sera
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
346 dni temu
Ja chciałbym sprostowania : „mango w plastrach” Mamy świeże mango pokroić w plastry czy mamy kupić Mango w puszce w plastrach?
odpowiedz
346 dni temu
Romku, w przepisie Kinga użyła mango w plastrach z puszki. Świeże mango może nie zblendować się na odpowiednio gładki sos.
316 dni temu
Czy te kalorie są dobrze policzone? Jak może jeden posiłek mieć >5000 kalorii?
315 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis faktycznie jest dość kaloryczny, ale nie aż tak :) Poprawiliśmy odpowiednie wartości, tabelka powinna się już zaktualizować. Warto też zaznaczyć, że zawsze można zmniejszyć rozmiar porcji, jeśli wolisz zjeść mniej, a przy 4 porcjach danie nadal będzie sycące.