Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem. Następnie kaszę mieszamy za pomocą widelca.
KROK 2: SMAŻYMY KREWETKI
Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS IMBIROWY
Do osobnej miseczki przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY TABBOULEH
Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tabbouleh wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kabanosów
- Kotleciki ziemniaczane z kaszą
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- Deser wegański à la snickers
- Sałatka z pitają
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Fabada
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Zupa gyros
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Sałatka warzywne ciastko
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Ravioli z dynią
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Bezmięsne udka serowe
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Ravioli z mięsem
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Pizza z patelni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)