Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem. Następnie kaszę mieszamy za pomocą widelca.
KROK 2: SMAŻYMY KREWETKI
Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS IMBIROWY
Do osobnej miseczki przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY TABBOULEH
Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tabbouleh wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Kutia
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)