zobacz film 2 sposoby na krewetki z ananasem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

WARIANT 1 – KREWETKI NA ZIMNO

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.

Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

Krok 2: ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM

Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.

Krok 3: PODAJEMY KREWETKI

Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki.

Całość dekorujemy listkami świeżej kolendry i posiekaną papryczką chili.

 

WARIANT 2 – KREWETKI NA CIEPŁO

Krok 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI

Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy.

Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący.

Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje. Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści.

Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.

Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Krok 3: PODAJEMY KREWETKI

Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gosia Gosia
    1864 dni temu
    Czy można użyć innego składnika zamiast rumu? Jeśli tak to jakiego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1864 dni temu
    Rum pasuje tutaj najlepiej. Jeśli nie chcesz go użyć - pomiń ten składnik :)
  • Matylda Matylda
    1967 dni temu
    Przepis chętnie sprawdzę, tylko... Potrzebuję podpowiedzi - jak prawidłowo rozmrażać surowe krewetki? W lodówce, na zewnątrz? Na sucho czy w wodzie? Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1967 dni temu
    Potrzebną ilość krewetek rozmrażamy w lodówce, na sucho :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!