Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
WARIANT 1 – KREWETKI NA ZIMNO
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Krok 2: ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM
Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.
Krok 3: PODAJEMY KREWETKI
Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki.
Całość dekorujemy listkami świeżej kolendry i posiekaną papryczką chili.
WARIANT 2 – KREWETKI NA CIEPŁO
Krok 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy.
Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący.
Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje. Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści.
Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: PODAJEMY KREWETKI
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2187 dni temu
Czy można użyć innego składnika zamiast rumu? Jeśli tak to jakiego?
Odpowiedz
2187 dni temu
Rum pasuje tutaj najlepiej. Jeśli nie chcesz go użyć - pomiń ten składnik :)
2290 dni temu
Przepis chętnie sprawdzę, tylko... Potrzebuję podpowiedzi - jak prawidłowo rozmrażać surowe krewetki? W lodówce, na zewnątrz? Na sucho czy w wodzie? Dziękuję
Odpowiedz
2290 dni temu
Potrzebną ilość krewetek rozmrażamy w lodówce, na sucho :)