
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
WARIANT 1 – KREWETKI NA ZIMNO
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Krok 2: ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM
Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.
Krok 3: PODAJEMY KREWETKI
Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki.
Całość dekorujemy listkami świeżej kolendry i posiekaną papryczką chili.
WARIANT 2 – KREWETKI NA CIEPŁO
Krok 1: PRZESMAŻAMY KREWETKI
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy.
Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący.
Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje. Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści.
Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3: PODAJEMY KREWETKI
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2079 dni temu
Czy można użyć innego składnika zamiast rumu? Jeśli tak to jakiego?
odpowiedz
2079 dni temu
Rum pasuje tutaj najlepiej. Jeśli nie chcesz go użyć - pomiń ten składnik :)
2182 dni temu
Przepis chętnie sprawdzę, tylko... Potrzebuję podpowiedzi - jak prawidłowo rozmrażać surowe krewetki? W lodówce, na zewnątrz? Na sucho czy w wodzie? Dziękuję
odpowiedz
2182 dni temu
Potrzebną ilość krewetek rozmrażamy w lodówce, na sucho :)