Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu)
Przygotuj wcześniej:
Suszone borowiki namocz przed użyciem w gorącej wodzie.
Ziemniaki z pieca
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.
Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym
Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.
Przygotowanie
Na talerz wykładamy sos, piersi kurczaka kroimy na mniejsze części. Dekorujemy częścią posiekanego świeżego tymianku. Podajemy z ziemniakami doprawionymi pozostałą częścią świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie to jedno z tych dań, które zawsze wygląda elegancko i może smakować naprawdę pysznie. Oczywiście o ile sos wyjdzie smaczny, mięso nie za suche, o odpowiednio dobranych dodatkach już nie wspominając. Dlatego niektórzy, zanim wrzucą kurczaka do brytfanny, zadają sobie mnóstwo pytań. Ile piec kurczaka? Jak zrobić prosty sos? Czy pierś z kurczaka w sosie z piekarnika można przeciągnąć? Odpowiemy na nie wszystkie – a także na kilka dodatkowych, by zapewnić Ci spokój podczas gotowania.
- Ile piec kurczaka w piekarniku? To oczywiście zależy od tego, jaki masz kawałek mięsa. A także jaką metodę obróbki termicznej wybierasz. Piersi dobrze jest najpierw podsmażyć, a dopiero później włożyć do piekarnika. Dzięki temu pierś z kurczaka z piekarnika z sosem będzie wyjątkowo soczysta. Wystarczy około 10 minut pieczenia, bo mięso drobiowe jest delikatne i szybko jest gotowe.
- Jak zrobić prosty sos do kurczaka? I tu właśnie pojawia się kolejna zaleta wcześniejszego smażenia mięsa. Tłuszcz, który został na patelni, można bowiem wykorzystać do zrobienia sosu. Wystarczy dodać cebulę, czosnek, trochę bulionu i śmietany. W tym przepisie do sosu dodajemy jeszcze borowiki, bo przecież kurczak w borowikach to niebo w gębie!
- Czy pierś można przeciągnąć? Oczywiście i to bardzo szybko. Drób jest delikatnym mięsem, które szybko wysycha. Pierś z kurczaka nie tak szybko, jak na przykład indyk, ale nadal. Jeśli więc nie masz pewności, czy mięso jest już gotowe, sprawdź je za pomocą termometru. Optymalna temperatura to 75-80°C.
Jak przyrządzić pierś z kurczaka w piekarniku? Tajemnica tkwi we wcześniejszej obróbce
Filet z kurczaka z piekarnika, w sosie borowikowym to jedno z tych dań, które możesz podać nawet w ramach wykwintnej kolacji czy randki z ukochaną osobą. Pierś z kurczaka w sosie nie tylko smakuje świetnie, ale też prezentuje się jak danie restauracyjne. Oczywiście, jeśli odpowiednio je przyrządzisz. Piersi w sosie nie są – wbrew pozorom – skomplikowanym daniem. Musisz jednak wykonać kilka czynności, by mieć pewność, że danie wyjdzie perfekcyjnie.
Pierś z kurczaka w sosie nie od razu bowiem ląduje w brytfannie. Najpierw pierś wymaga podsmażenia na patelni, na złoty kolor. Poddanie jej wstępnej obróbce termicznej sprawia, że nie będzie ona wymagała długiego pieczenia. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Dodatkowo na patelni zostanie tłuszcz, który wykorzystasz do zrobienia pysznego sosu. Piersi z kurczaka w sosie wymagają teraz tylko odrobiny czasu w piekarniku – 8 minut wystarczy, by były soczyste i naprawdę pyszne.
Pierś z kurczaka z ziemniakami z piekarnika – jaki sos zrobić, by danie smakowało wyśmienicie?
Pierś w sosie to danie, które zawsze możesz postawić przed gośćmi. Ale jaki sos wybrać, by pasował do drobiu? Sos do piersi z kurczaka powinien być dość delikatny, by nie stłumić smaku samego mięsa. Nadal jednak wystarczająco aromatyczny, by zachwycać swoim smakiem. Pierś w sosie serowym będzie smakować wybornie, jeśli wybierzesz ser dojrzewający, delikatny, kremowy. Pierś z kurczaka w sosie serowym w naszym wydaniu zawiera ser Chaource, który jest serem pleśniowym o lekko pieczarkowym smaku.
Widzisz zatem, że jako element sosu do kurczaka sprawdzi się doskonale w towarzystwie grzybów. Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie można jednak podać również z sosem śmietankowym, ale i owocowym. Tu sprawdzą się głównie jeżyny, które chętnie podaje się nie tylko do dziczyzny. Pierś z kurczaka z ziemniakami z piekarnika zyska dzięki niemu kwaskową nutę.
Soczyste piersi z piekarnika – obiad dla całej rodziny
Kurczak z sosem serowym bez dwóch zdań może pojawić się na stole podczas niedzielnego obiadu z całą rodziną. To danie, które zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Pierś z kurczaka w sosie grzybowym to również doskonały sposób, by przemycić odrobinę leśnych smaków do kuchni – nie często przecież korzystamy z borowików. Jeśli nie masz jednak tych grzybów w domu, bez problemu możesz zastąpić je pieczarkami bądź innymi suszonymi grzybami, które akurat znajdują się na półce w Twojej spiżarni. Piersi w sosie grzybowym będą smakować równie dobrze z tymi dodatkami, co z borowikami.
Filet z kurczaka w sosie grzybowym to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale też naprawdę pięknie wygląda. Wszystko dzięki odpowiedniemu podaniu. Zamiast zapiekać pierś w sosie grzybowym, filet piecze się jedynie przez chwilę, bez dodatków. Następnie odpoczywa chwilę, by można pokroić go i podać w eleganckich kawałkach. Tak podane piersi kurczaka w sosie przypominają trochę sposób przygotowywania piersi z kaczki. Zobaczysz, że mięso smakuje zupełnie inaczej, gdy nie jest skąpane w sosie, podane z pysznymi dodatkami.
Pierś z kurczaka w sosie, z piekarnika, to danie wykwintne choć proste, prezentujące się pięknie i smakujące po prostu doskonale. A czas przygotowania takiego obiadu to zaledwie 40 minut. Stanowczo warto – to połączenie smaków może Cię zaskoczyć.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Kurczak curry z ananasem
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Tajine z kurczaka z figami
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Frykadele drobiowe z sałatą
- DESER SZAMPAŃSKI
- Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Ciasto z profiterolkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Palia w cytrynach
- Płatki owsiane i granola
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Miniomlety pomidorowe
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pizzo-burger
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
3473 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)
odpowiedz
3473 dni temu
czy musza być borowiki, moga byc inne grzyby ?
odpowiedz
3555 dni temu
Zrobione. Kurczak soczysty, miękki, pyszny. Sos borowikowo serowy - genialny! Ziemniaczki wyszły mi twarde (za duże kawałki zrobiłem), ale dopiekłem i naprawdę fajny smak. Danie jako całość - świetne i pyszne.
odpowiedz
3589 dni temu
Naprawdę pyszne ! :)
odpowiedz
3782 dni temu
to danie jest naprawdę wykwintne. Robiłam je już ze dwa razy i za każdym razem nie mogę się doczekać kiedy je zrobię ponownie.
odpowiedz
3792 dni temu
wspaniałą potrawa, czułam jej zapach jeszcze na następny dzień;)
odpowiedz
3857 dni temu
Ja też jestem zdania że cytryna zdecydowanie zabija smak ziemniaków. Sos grzybowo-serowy po prostu wspaniały! polecam!:)
odpowiedz
3859 dni temu
Wszystko fajne i smaczne jednak ja chyba wyeliminuje cytryne z ziemniaków bo moim zdaniem zabija smak potrawy.
odpowiedz
3920 dni temu
Zrobiłam :) Pyszne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu. Polecam.
odpowiedz
3938 dni temu
Jaką jedna porcja ma wartość odżywczą? ile kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów? pozdrawiam
odpowiedz
3949 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
3951 dni temu
Drogi Gościu, polecamy kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi poprzez formularz kontaktowy dostępny na stronie lidl.pl, lub przez bezpłatną infolinię - 800 507 777. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3951 dni temu
witam zamierzam zrobić to danie na sylwestrowy obiad tylko byłam już w dwóch lidlach w Krakowie i nie ma tego sera !!! już wyczytałam że moge go zastąpić innym ale ... czy istnieje szansa że ser chaource się jeszcze pojawi w sklepach ?
odpowiedz
3959 dni temu
Moniko w opakowaniu miałam 40 g borowików (from LIDL :) ). Co do dania, mogę tylko powiedzieć, że się zakochałam. Niestety nie miałam świeżego tymianku ( chyba w sobotę nagle wszystkim był potrzebny :D ). A sos ... poezja. Na pewno wkomponuję go do wigilijnego dania. Dla mnie w tym tygodniu remis.
odpowiedz
3959 dni temu
pyszne!!!
odpowiedz
3959 dni temu
1 opakowanie borowików suszonych - czy ktoś może podać ilość (mniej wiecej) grzybów w gramach?
odpowiedz
3963 dni temu
oj paskalku...skusiłeś mnie i MUSZE to przyrządzić!!! już mi slinka cieknie!
odpowiedz
3963 dni temu
Rozumiem, ze smak tego sera jest wyjątkowy. Pytam o ewentualna możliwość zastąpienia jeżeli nie uda mi się dotrzeć w najblizszym czasie do lidla i kupic chaource. Dziękuję za odpowiedz.
odpowiedz
3964 dni temu
smak sera chaource nie da sie zastapic innym,super....
odpowiedz
3964 dni temu
Pod względem konsystencji camambert również dość dobrze się sprawdzi, jednak smak sosu będzie znacznie łagodniejszy i mniej wyrazisty, niż w przypadku sera chaource.
odpowiedz
3964 dni temu
Czy można zastąpić ser chaource camembertem?
odpowiedz
3964 dni temu
Dory niestety śmietanka musi być 30%. Łukasz w przepisie używamy oregano. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy ten błąd w przepisie.
odpowiedz
3964 dni temu
wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem i to zapewne z kostki jest złym pomysłem dodanie wody po grzybach daje o wiele lepszy rezultat
odpowiedz
3964 dni temu
wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem to jak zastąpienie masła margaryną- bez sensu
odpowiedz
3964 dni temu
Zajebistee danie. Istny łabontek wśród innych potraw.
odpowiedz
3964 dni temu
Przepis jest fantastyczny. Co prawda nie gotuję nigdy dokładnie odmierzając składniki jak podaje się w przepisach (no i nie miałam niestety świeżego tymianku), ale kompozycja smaków zaskakuje. Cytryna w pieczonych ziemniakach - strzał w dziesiątkę. Polecam danie na zimowe wieczory :)
odpowiedz
3965 dni temu
HAU HAU HAU HAU HAU HAU HAU ps: pyszna potrawa
odpowiedz
3965 dni temu
czy zamiast śmietanki 30% można użyć mniej kalorycznej np 12 lub 18 %
odpowiedz
3965 dni temu
SUPER! DANIE JAK Z RESTAŁRACJI AL EKSKLUZIF. Moja żona Edyta zrobi to mi i mojemu ojcu $wagowi . SUPER! alleluja wielbmy Pascala
odpowiedz
3966 dni temu
to w końcu oregano czy majranek ????
odpowiedz
3966 dni temu
Fajnie !!
odpowiedz
zobacz wszystkie