
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu)
Przygotuj wcześniej:
Suszone borowiki namocz przed użyciem w gorącej wodzie.
Ziemniaki z pieca
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.
Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym
Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.
Przygotowanie
Na talerz wykładamy sos, piersi kurczaka kroimy na mniejsze części. Dekorujemy częścią posiekanego świeżego tymianku. Podajemy z ziemniakami doprawionymi pozostałą częścią świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Komentarze (31)
2978 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)
odpowiedz
2978 dni temu
czy musza być borowiki, moga byc inne grzyby ?
odpowiedz
3060 dni temu
Zrobione. Kurczak soczysty, miękki, pyszny. Sos borowikowo serowy - genialny! Ziemniaczki wyszły mi twarde (za duże kawałki zrobiłem), ale dopiekłem i naprawdę fajny smak. Danie jako całość - świetne i pyszne.
odpowiedz
3093 dni temu
Naprawdę pyszne ! :)
odpowiedz
3286 dni temu
to danie jest naprawdę wykwintne. Robiłam je już ze dwa razy i za każdym razem nie mogę się doczekać kiedy je zrobię ponownie.
odpowiedz
3297 dni temu
wspaniałą potrawa, czułam jej zapach jeszcze na następny dzień;)
odpowiedz
3361 dni temu
Ja też jestem zdania że cytryna zdecydowanie zabija smak ziemniaków. Sos grzybowo-serowy po prostu wspaniały! polecam!:)
odpowiedz
3363 dni temu
Wszystko fajne i smaczne jednak ja chyba wyeliminuje cytryne z ziemniaków bo moim zdaniem zabija smak potrawy.
odpowiedz
3424 dni temu
Zrobiłam :) Pyszne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu. Polecam.
odpowiedz
3442 dni temu
Jaką jedna porcja ma wartość odżywczą? ile kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów? pozdrawiam
odpowiedz
3453 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
3455 dni temu
Drogi Gościu, polecamy kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi poprzez formularz kontaktowy dostępny na stronie lidl.pl, lub przez bezpłatną infolinię - 800 507 777. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3455 dni temu
witam zamierzam zrobić to danie na sylwestrowy obiad tylko byłam już w dwóch lidlach w Krakowie i nie ma tego sera !!! już wyczytałam że moge go zastąpić innym ale ... czy istnieje szansa że ser chaource się jeszcze pojawi w sklepach ?
odpowiedz
3463 dni temu
Moniko w opakowaniu miałam 40 g borowików (from LIDL :) ). Co do dania, mogę tylko powiedzieć, że się zakochałam. Niestety nie miałam świeżego tymianku ( chyba w sobotę nagle wszystkim był potrzebny :D ). A sos ... poezja. Na pewno wkomponuję go do wigilijnego dania. Dla mnie w tym tygodniu remis.
odpowiedz
3463 dni temu
pyszne!!!
odpowiedz
3464 dni temu
1 opakowanie borowików suszonych - czy ktoś może podać ilość (mniej wiecej) grzybów w gramach?
odpowiedz
3467 dni temu
oj paskalku...skusiłeś mnie i MUSZE to przyrządzić!!! już mi slinka cieknie!
odpowiedz
3468 dni temu
Rozumiem, ze smak tego sera jest wyjątkowy. Pytam o ewentualna możliwość zastąpienia jeżeli nie uda mi się dotrzeć w najblizszym czasie do lidla i kupic chaource. Dziękuję za odpowiedz.
odpowiedz
3468 dni temu
smak sera chaource nie da sie zastapic innym,super....
odpowiedz
3468 dni temu
Pod względem konsystencji camambert również dość dobrze się sprawdzi, jednak smak sosu będzie znacznie łagodniejszy i mniej wyrazisty, niż w przypadku sera chaource.
odpowiedz
3468 dni temu
Czy można zastąpić ser chaource camembertem?
odpowiedz
3469 dni temu
Dory niestety śmietanka musi być 30%. Łukasz w przepisie używamy oregano. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy ten błąd w przepisie.
odpowiedz
3469 dni temu
wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem i to zapewne z kostki jest złym pomysłem dodanie wody po grzybach daje o wiele lepszy rezultat
odpowiedz
3469 dni temu
wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem to jak zastąpienie masła margaryną- bez sensu
odpowiedz
3469 dni temu
Zajebistee danie. Istny łabontek wśród innych potraw.
odpowiedz
3469 dni temu
Przepis jest fantastyczny. Co prawda nie gotuję nigdy dokładnie odmierzając składniki jak podaje się w przepisach (no i nie miałam niestety świeżego tymianku), ale kompozycja smaków zaskakuje. Cytryna w pieczonych ziemniakach - strzał w dziesiątkę. Polecam danie na zimowe wieczory :)
odpowiedz
3469 dni temu
HAU HAU HAU HAU HAU HAU HAU ps: pyszna potrawa
odpowiedz
3469 dni temu
czy zamiast śmietanki 30% można użyć mniej kalorycznej np 12 lub 18 %
odpowiedz
3469 dni temu
SUPER! DANIE JAK Z RESTAŁRACJI AL EKSKLUZIF. Moja żona Edyta zrobi to mi i mojemu ojcu $wagowi . SUPER! alleluja wielbmy Pascala
odpowiedz
3470 dni temu
to w końcu oregano czy majranek ????
odpowiedz
3470 dni temu
Fajnie !!
odpowiedz
zobacz wszystkie