Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu)

Przygotuj wcześniej:

Suszone borowiki namocz przed użyciem w gorącej wodzie.

Ziemniaki z pieca

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym

Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.

Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.

Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.

Przygotowanie

Na talerz wykładamy sos, piersi kurczaka kroimy na mniejsze części. Dekorujemy częścią posiekanego świeżego tymianku. Podajemy z ziemniakami doprawionymi pozostałą częścią świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3473 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3473 dni temu
    czy musza być borowiki, moga byc inne grzyby ?

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3555 dni temu
    Zrobione. Kurczak soczysty, miękki, pyszny. Sos borowikowo serowy - genialny! Ziemniaczki wyszły mi twarde (za duże kawałki zrobiłem), ale dopiekłem i naprawdę fajny smak. Danie jako całość - świetne i pyszne.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3589 dni temu
    Naprawdę pyszne ! :)

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    3782 dni temu
    to danie jest naprawdę wykwintne. Robiłam je już ze dwa razy i za każdym razem nie mogę się doczekać kiedy je zrobię ponownie.

    odpowiedz

  • malaGość malaGość
    3792 dni temu
    wspaniałą potrawa, czułam jej zapach jeszcze na następny dzień;)

    odpowiedz

  • monika0190 monika0190
    3857 dni temu
    Ja też jestem zdania że cytryna zdecydowanie zabija smak ziemniaków. Sos grzybowo-serowy po prostu wspaniały! polecam!:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3859 dni temu
    Wszystko fajne i smaczne jednak ja chyba wyeliminuje cytryne z ziemniaków bo moim zdaniem zabija smak potrawy.

    odpowiedz

  • Beti Beti
    3920 dni temu
    Zrobiłam :) Pyszne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu. Polecam.

    odpowiedz

  • kabe kabe
    3938 dni temu
    Jaką jedna porcja ma wartość odżywczą? ile kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów? pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3949 dni temu
    pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3951 dni temu
    Drogi Gościu, polecamy kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi poprzez formularz kontaktowy dostępny na stronie lidl.pl, lub przez bezpłatną infolinię - 800 507 777. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    witam zamierzam zrobić to danie na sylwestrowy obiad tylko byłam już w dwóch lidlach w Krakowie i nie ma tego sera !!! już wyczytałam że moge go zastąpić innym ale ... czy istnieje szansa że ser chaource się jeszcze pojawi w sklepach ?

    odpowiedz

  • Ewelina Wawrzyniec Ewelina Wawrzyniec
    3959 dni temu
    Moniko w opakowaniu miałam 40 g borowików (from LIDL :) ). Co do dania, mogę tylko powiedzieć, że się zakochałam. Niestety nie miałam świeżego tymianku ( chyba w sobotę nagle wszystkim był potrzebny :D ). A sos ... poezja. Na pewno wkomponuję go do wigilijnego dania. Dla mnie w tym tygodniu remis.

    odpowiedz

  • Gabriela Witek Gabriela Witek
    3959 dni temu
    pyszne!!!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3959 dni temu
    1 opakowanie borowików suszonych - czy ktoś może podać ilość (mniej wiecej) grzybów w gramach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3963 dni temu
    oj paskalku...skusiłeś mnie i MUSZE to przyrządzić!!! już mi slinka cieknie!

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    3963 dni temu
    Rozumiem, ze smak tego sera jest wyjątkowy. Pytam o ewentualna możliwość zastąpienia jeżeli nie uda mi się dotrzeć w najblizszym czasie do lidla i kupic chaource. Dziękuję za odpowiedz.

    odpowiedz

  • joachim joachim
    3964 dni temu
    smak sera chaource nie da sie zastapic innym,super....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3964 dni temu
    Pod względem konsystencji camambert również dość dobrze się sprawdzi, jednak smak sosu będzie znacznie łagodniejszy i mniej wyrazisty, niż w przypadku sera chaource.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    3964 dni temu
    Czy można zastąpić ser chaource camembertem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3964 dni temu
    Dory niestety śmietanka musi być 30%. Łukasz w przepisie używamy oregano. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy ten błąd w przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3964 dni temu
    wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem i to zapewne z kostki jest złym pomysłem dodanie wody po grzybach daje o wiele lepszy rezultat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3964 dni temu
    wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem to jak zastąpienie masła margaryną- bez sensu

    odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    3964 dni temu
    Zajebistee danie. Istny łabontek wśród innych potraw.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3964 dni temu
    Przepis jest fantastyczny. Co prawda nie gotuję nigdy dokładnie odmierzając składniki jak podaje się w przepisach (no i nie miałam niestety świeżego tymianku), ale kompozycja smaków zaskakuje. Cytryna w pieczonych ziemniakach - strzał w dziesiątkę. Polecam danie na zimowe wieczory :)

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    3965 dni temu
    HAU HAU HAU HAU HAU HAU HAU ps: pyszna potrawa

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3965 dni temu
    czy zamiast śmietanki 30% można użyć mniej kalorycznej np 12 lub 18 %

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3965 dni temu
    SUPER! DANIE JAK Z RESTAŁRACJI AL EKSKLUZIF. Moja żona Edyta zrobi to mi i mojemu ojcu $wagowi . SUPER! alleluja wielbmy Pascala

    odpowiedz

  • łukasz łukasz
    3966 dni temu
    to w końcu oregano czy majranek ????

    odpowiedz

  • Misia lubi Okrasę i Pascala :) Misia lubi Okrasę i Pascala :)
    3966 dni temu
    Fajnie !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie to jedno z tych dań, które zawsze wygląda elegancko i może smakować naprawdę pysznie. Oczywiście o ile sos wyjdzie smaczny, mięso nie za suche, o odpowiednio dobranych dodatkach już nie wspominając. Dlatego niektórzy, zanim wrzucą kurczaka do brytfanny, zadają sobie mnóstwo pytań. Ile piec kurczaka? Jak zrobić prosty sos? Czy pierś z kurczaka w sosie z piekarnika można przeciągnąć? Odpowiemy na nie wszystkie – a także na kilka dodatkowych, by zapewnić Ci spokój podczas gotowania.

  • Ile piec kurczaka w piekarniku? To oczywiście zależy od tego, jaki masz kawałek mięsa. A także jaką metodę obróbki termicznej wybierasz. Piersi dobrze jest najpierw podsmażyć, a dopiero później włożyć do piekarnika. Dzięki temu pierś z kurczaka z piekarnika z sosem będzie wyjątkowo soczysta. Wystarczy około 10 minut pieczenia, bo mięso drobiowe jest delikatne i szybko jest gotowe.
  • Jak zrobić prosty sos do kurczaka? I tu właśnie pojawia się kolejna zaleta wcześniejszego smażenia mięsa. Tłuszcz, który został na patelni, można bowiem wykorzystać do zrobienia sosu. Wystarczy dodać cebulę, czosnek, trochę bulionu i śmietany. W tym przepisie do sosu dodajemy jeszcze borowiki, bo przecież kurczak w borowikach to niebo w gębie!
  • Czy pierś można przeciągnąć? Oczywiście i to bardzo szybko. Drób jest delikatnym mięsem, które szybko wysycha. Pierś z kurczaka nie tak szybko, jak na przykład indyk, ale nadal. Jeśli więc nie masz pewności, czy mięso jest już gotowe, sprawdź je za pomocą termometru. Optymalna temperatura to 75-80°C.

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w piekarniku? Tajemnica tkwi we wcześniejszej obróbce

Filet z kurczaka z piekarnika, w sosie borowikowym to jedno z tych dań, które możesz podać nawet w ramach wykwintnej kolacji czy randki z ukochaną osobą. Pierś z kurczaka w sosie nie tylko smakuje świetnie, ale też prezentuje się jak danie restauracyjne. Oczywiście, jeśli odpowiednio je przyrządzisz. Piersi w sosie nie są – wbrew pozorom – skomplikowanym daniem. Musisz jednak wykonać kilka czynności, by mieć pewność, że danie wyjdzie perfekcyjnie.

Pierś z kurczaka w sosie nie od razu bowiem ląduje w brytfannie. Najpierw pierś wymaga podsmażenia na patelni, na złoty kolor. Poddanie jej wstępnej obróbce termicznej sprawia, że nie będzie ona wymagała długiego pieczenia. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Dodatkowo na patelni zostanie tłuszcz, który wykorzystasz do zrobienia pysznego sosu. Piersi z kurczaka w sosie wymagają teraz tylko odrobiny czasu w piekarniku – 8 minut wystarczy, by były soczyste i naprawdę pyszne. 

Pierś z kurczaka z ziemniakami z piekarnika – jaki sos zrobić, by danie smakowało wyśmienicie?

Pierś w sosie to danie, które zawsze możesz postawić przed gośćmi. Ale jaki sos wybrać, by pasował do drobiu? Sos do piersi z kurczaka powinien być dość delikatny, by nie stłumić smaku samego mięsa. Nadal jednak wystarczająco aromatyczny, by zachwycać swoim smakiem. Pierś w sosie serowym będzie smakować wybornie, jeśli wybierzesz ser dojrzewający, delikatny, kremowy. Pierś z kurczaka w sosie serowym w naszym wydaniu zawiera ser Chaource, który jest serem pleśniowym o lekko pieczarkowym smaku.

Widzisz zatem, że jako element sosu do kurczaka sprawdzi się doskonale w towarzystwie grzybów. Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie można jednak podać również z sosem śmietankowym, ale i owocowym. Tu sprawdzą się głównie jeżyny, które chętnie podaje się nie tylko do dziczyzny. Pierś z kurczaka z ziemniakami z piekarnika zyska dzięki niemu kwaskową nutę.

Soczyste piersi z piekarnika – obiad dla całej rodziny

Kurczak z sosem serowym bez dwóch zdań może pojawić się na stole podczas niedzielnego obiadu z całą rodziną. To danie, które zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Pierś z kurczaka w sosie grzybowym to również doskonały sposób, by przemycić odrobinę leśnych smaków do kuchni – nie często przecież korzystamy z borowików. Jeśli nie masz jednak tych grzybów w domu, bez problemu możesz zastąpić je pieczarkami bądź innymi suszonymi grzybami, które akurat znajdują się na półce w Twojej spiżarni. Piersi w sosie grzybowym będą smakować równie dobrze z tymi dodatkami, co z borowikami.

Filet z kurczaka w sosie grzybowym to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale też naprawdę pięknie wygląda. Wszystko dzięki odpowiedniemu podaniu. Zamiast zapiekać pierś w sosie grzybowym, filet piecze się jedynie przez chwilę, bez dodatków. Następnie odpoczywa chwilę, by można pokroić go i podać w eleganckich kawałkach. Tak podane piersi kurczaka w sosie przypominają trochę sposób przygotowywania piersi z kaczki. Zobaczysz, że mięso smakuje zupełnie inaczej, gdy nie jest skąpane w sosie, podane z pysznymi dodatkami.

Pierś z kurczaka w sosie, z piekarnika, to danie wykwintne choć proste, prezentujące się pięknie i smakujące po prostu doskonale. A czas przygotowania takiego obiadu to zaledwie 40 minut. Stanowczo warto – to połączenie smaków może Cię zaskoczyć.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!