Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym z ziemniakami z pieca
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu)

Przygotuj wcześniej:

Suszone borowiki namocz przed użyciem w gorącej wodzie.

Ziemniaki z pieca

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym

Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.

Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.

Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.

Przygotowanie

Na talerz wykładamy sos, piersi kurczaka kroimy na mniejsze części. Dekorujemy częścią posiekanego świeżego tymianku. Podajemy z ziemniakami doprawionymi pozostałą częścią świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2978 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2978 dni temu
    czy musza być borowiki, moga byc inne grzyby ?

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3060 dni temu
    Zrobione. Kurczak soczysty, miękki, pyszny. Sos borowikowo serowy - genialny! Ziemniaczki wyszły mi twarde (za duże kawałki zrobiłem), ale dopiekłem i naprawdę fajny smak. Danie jako całość - świetne i pyszne.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3093 dni temu
    Naprawdę pyszne ! :)

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    3286 dni temu
    to danie jest naprawdę wykwintne. Robiłam je już ze dwa razy i za każdym razem nie mogę się doczekać kiedy je zrobię ponownie.

    odpowiedz

  • malaGość malaGość
    3297 dni temu
    wspaniałą potrawa, czułam jej zapach jeszcze na następny dzień;)

    odpowiedz

  • monika0190 monika0190
    3361 dni temu
    Ja też jestem zdania że cytryna zdecydowanie zabija smak ziemniaków. Sos grzybowo-serowy po prostu wspaniały! polecam!:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3363 dni temu
    Wszystko fajne i smaczne jednak ja chyba wyeliminuje cytryne z ziemniaków bo moim zdaniem zabija smak potrawy.

    odpowiedz

  • Beti Beti
    3424 dni temu
    Zrobiłam :) Pyszne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu. Polecam.

    odpowiedz

  • kabe kabe
    3442 dni temu
    Jaką jedna porcja ma wartość odżywczą? ile kcal, białka, tłuszczu i węglowodanów? pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3453 dni temu
    pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3455 dni temu
    Drogi Gościu, polecamy kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi poprzez formularz kontaktowy dostępny na stronie lidl.pl, lub przez bezpłatną infolinię - 800 507 777. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3455 dni temu
    witam zamierzam zrobić to danie na sylwestrowy obiad tylko byłam już w dwóch lidlach w Krakowie i nie ma tego sera !!! już wyczytałam że moge go zastąpić innym ale ... czy istnieje szansa że ser chaource się jeszcze pojawi w sklepach ?

    odpowiedz

  • Ewelina Wawrzyniec Ewelina Wawrzyniec
    3463 dni temu
    Moniko w opakowaniu miałam 40 g borowików (from LIDL :) ). Co do dania, mogę tylko powiedzieć, że się zakochałam. Niestety nie miałam świeżego tymianku ( chyba w sobotę nagle wszystkim był potrzebny :D ). A sos ... poezja. Na pewno wkomponuję go do wigilijnego dania. Dla mnie w tym tygodniu remis.

    odpowiedz

  • Gabriela Witek Gabriela Witek
    3463 dni temu
    pyszne!!!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3464 dni temu
    1 opakowanie borowików suszonych - czy ktoś może podać ilość (mniej wiecej) grzybów w gramach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3467 dni temu
    oj paskalku...skusiłeś mnie i MUSZE to przyrządzić!!! już mi slinka cieknie!

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    3468 dni temu
    Rozumiem, ze smak tego sera jest wyjątkowy. Pytam o ewentualna możliwość zastąpienia jeżeli nie uda mi się dotrzeć w najblizszym czasie do lidla i kupic chaource. Dziękuję za odpowiedz.

    odpowiedz

  • joachim joachim
    3468 dni temu
    smak sera chaource nie da sie zastapic innym,super....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3468 dni temu
    Pod względem konsystencji camambert również dość dobrze się sprawdzi, jednak smak sosu będzie znacznie łagodniejszy i mniej wyrazisty, niż w przypadku sera chaource.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    3468 dni temu
    Czy można zastąpić ser chaource camembertem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3469 dni temu
    Dory niestety śmietanka musi być 30%. Łukasz w przepisie używamy oregano. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy ten błąd w przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3469 dni temu
    wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem i to zapewne z kostki jest złym pomysłem dodanie wody po grzybach daje o wiele lepszy rezultat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3469 dni temu
    wylewanie wody po grzybach suszonych i zastępowanie jej bulionem to jak zastąpienie masła margaryną- bez sensu

    odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    3469 dni temu
    Zajebistee danie. Istny łabontek wśród innych potraw.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3469 dni temu
    Przepis jest fantastyczny. Co prawda nie gotuję nigdy dokładnie odmierzając składniki jak podaje się w przepisach (no i nie miałam niestety świeżego tymianku), ale kompozycja smaków zaskakuje. Cytryna w pieczonych ziemniakach - strzał w dziesiątkę. Polecam danie na zimowe wieczory :)

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    3469 dni temu
    HAU HAU HAU HAU HAU HAU HAU ps: pyszna potrawa

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3469 dni temu
    czy zamiast śmietanki 30% można użyć mniej kalorycznej np 12 lub 18 %

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3469 dni temu
    SUPER! DANIE JAK Z RESTAŁRACJI AL EKSKLUZIF. Moja żona Edyta zrobi to mi i mojemu ojcu $wagowi . SUPER! alleluja wielbmy Pascala

    odpowiedz

  • łukasz łukasz
    3470 dni temu
    to w końcu oregano czy majranek ????

    odpowiedz

  • Misia lubi Okrasę i Pascala :) Misia lubi Okrasę i Pascala :)
    3470 dni temu
    Fajnie !!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!