 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pory oczyszczamy. Białą i zieloną część kroimy w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki podsmażamy z grubymi krążkami porów na 2 łyżkach gorącego masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy 700 ml bulionu z warzyw, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę i trochę bulionu, jeśli to konieczne, i doprawiamy do smaku. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem drobno posiekane krążki pora lekko podsmażamy na pozostałym, rozgrzanym maśle ok. 3 minut i doprawiamy odrobiną soli. Rozkładamy na zupie i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: Gdy na zewnątrz jest zimno, zupa smakuje również na ciepło.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (3)
2982 dni temu
Bardzo lubię takie zupy krem z ziemniaków, gdyż są sycące, a zarazem lekkostrawne :) Dostarczają całą gamę mikroelementów i witamin.
Odpowiedz
3467 dni temu
i ja polecam, właśnie zrobiłem :)
Odpowiedz
3508 dni temu
pycha! ;-) POLECAM
Odpowiedz