
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pory oczyszczamy. Białą i zieloną część kroimy w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki podsmażamy z grubymi krążkami porów na 2 łyżkach gorącego masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy 700 ml bulionu z warzyw, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę i trochę bulionu, jeśli to konieczne, i doprawiamy do smaku. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem drobno posiekane krążki pora lekko podsmażamy na pozostałym, rozgrzanym maśle ok. 3 minut i doprawiamy odrobiną soli. Rozkładamy na zupie i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: Gdy na zewnątrz jest zimno, zupa smakuje również na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem każdego gościa.

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Komentarze (3)
2097 dni temu
Bardzo lubię takie zupy krem z ziemniaków, gdyż są sycące, a zarazem lekkostrawne :) Dostarczają całą gamę mikroelementów i witamin.
odpowiedz
2583 dni temu
i ja polecam, właśnie zrobiłem :)
odpowiedz
2624 dni temu
pycha! ;-) POLECAM
odpowiedz
zobacz wszystkie