Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Pory oczyszczamy. Białą i zieloną część kroimy w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki podsmażamy z grubymi krążkami porów na 2 łyżkach gorącego masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy 700 ml bulionu z warzyw, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupę miksujemy. Dodajemy śmietanę i trochę bulionu, jeśli to konieczne, i doprawiamy do smaku. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem drobno posiekane krążki pora lekko podsmażamy na pozostałym, rozgrzanym maśle ok. 3 minut i doprawiamy odrobiną soli. Rozkładamy na zupie i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: Gdy na zewnątrz jest zimno, zupa smakuje również na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    415 dni temu
    Bardzo lubię takie zupy krem z ziemniaków, gdyż są sycące, a zarazem lekkostrawne :) Dostarczają całą gamę mikroelementów i witamin.

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    900 dni temu
    i ja polecam, właśnie zrobiłem :)

    odpowiedz

  • Kejt Kejt
    942 dni temu
    pycha! ;-) POLECAM

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram