
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Masło i jajka wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KLUSKI FRANCUSKIE
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.
KROK 2: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.
KROK 4: GOTUJEMY KLUSKI
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
WSKAZÓWKA: Kluski najlepiej kłaść łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku, aby zapewnić im ładny kształt i zapobiec przyklejaniu się ciasta.
SOS SZPINAKOWY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy umyty szpinak baby i parzymy go przez ok. 30 sekund.
WSKAZÓWKA: Można użyć też szpinaku mrożonego, jednak należy go wcześniej rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać.
PODANIE
Szczypiorek dość drobno siekamy. Kluski nakładamy na talerz, polewamy sosem szpinakowym i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!


Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Zobacz przepisy
na święta
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
409 dni temu
Kluski nakłada się łyżką? Nie formuje się ich ręką, np. jak kopytka?
odpowiedz
407 dni temu
Dokładnie tak, kluski nakładamy łyżką. Dokładny opis i wskazówki, jak to robić znajdują się w kroku 4 przepisu :)
859 dni temu
Jak dla mnie pyszny sos. Klusków nie robiłem, szkoda mi czasu i wole kupić gotowe gnochi lub kopytka i polecam to każdemu - wtedy przepis jest ekspresowy i pyszny, o ile oczywiście lubimy szpinak.
odpowiedz
884 dni temu
Nawet nie zawracajcie sobie głowy tym przepisem. Coś strasznego
odpowiedz