Kluski francuskie z sosem szpinakowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny

Przygotuj wcześniej:

Masło i jajka wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KLUSKI FRANCUSKIE

KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI

Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.

KROK 2: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.

KROK 4: GOTUJEMY KLUSKI

W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

WSKAZÓWKA: Kluski najlepiej kłaść łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku, aby zapewnić im ładny kształt i zapobiec przyklejaniu się ciasta.

SOS SZPINAKOWY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy umyty szpinak baby i parzymy go przez ok. 30 sekund.

WSKAZÓWKA: Można użyć też szpinaku mrożonego, jednak należy go wcześniej rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać.

PODANIE

Szczypiorek dość drobno siekamy. Kluski nakładamy na talerz, polewamy sosem szpinakowym i posypujemy szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!