![Kluski francuskie z sosem szpinakowym Kluski francuskie z sosem szpinakowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/16f7fc80587a-2f49bdbf74f8-kw38-2022-karol-okrasa-kluski-francuskie-z-sosem-szpinakowym_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Masło i jajka wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KLUSKI FRANCUSKIE
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.
KROK 2: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.
KROK 4: GOTUJEMY KLUSKI
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
WSKAZÓWKA: Kluski najlepiej kłaść łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku, aby zapewnić im ładny kształt i zapobiec przyklejaniu się ciasta.
SOS SZPINAKOWY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy umyty szpinak baby i parzymy go przez ok. 30 sekund.
WSKAZÓWKA: Można użyć też szpinaku mrożonego, jednak należy go wcześniej rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać.
PODANIE
Szczypiorek dość drobno siekamy. Kluski nakładamy na talerz, polewamy sosem szpinakowym i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!
![Kluski kładzione](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/646783a1c1b1-e55d9bac0cf6-kw29-lidl-kluski-kladzione-1200x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
![Kresowe kluski z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d3b686162fc-f8af807542eb-KW50_Kinga_Paruzel-kresowe-kluski-z-makiem-1250x750.webp)
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
![Szare kluski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b68a83d80883-37497bc03cc3-KW_06_Okrasa_szare_kluski_z_kapusta_32397_210120_AB_130947_1250x700.webp)
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
![Kluski leniwe z tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0553c69ebee4-0150d9a1e59d-16_Kluski_leniwe_z_tofu_104_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Bananowe pancakes
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Carpaccio z pomidorów
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Wegański sos tatarski
- Naleśniki w sosie piwnym
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Komentarze (4)
160 dni temu
Kluski nakłada się łyżką? Nie formuje się ich ręką, np. jak kopytka?
odpowiedz
158 dni temu
Dokładnie tak, kluski nakładamy łyżką. Dokładny opis i wskazówki, jak to robić znajdują się w kroku 4 przepisu :)
610 dni temu
Jak dla mnie pyszny sos. Klusków nie robiłem, szkoda mi czasu i wole kupić gotowe gnochi lub kopytka i polecam to każdemu - wtedy przepis jest ekspresowy i pyszny, o ile oczywiście lubimy szpinak.
odpowiedz
635 dni temu
Nawet nie zawracajcie sobie głowy tym przepisem. Coś strasznego
odpowiedz