Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Przygotowanie ciasta
Jajka, 250 ml letniej wody, mąkę oraz ½ łyżeczki soli mieszać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program knead/1 minuta 30 sekund, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Krok 2: Gotowanie klusek
W dużym garnku zagotować 4 litry wody z 1 łyżeczką soli. Za pomocą dwóch łyżeczek formować z ciasta kluski, kłaść je partiami na lekko wrzącą wodę i gotować na małym ogniu 5 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię wody. Każdą partię klusek ostrożnie zamieszać łyżką, żeby nie przyklejały się do dna garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i osączyć na sitku.
Kluski kładzione podawać z dowolnym sosem, tartym parmezanem albo ze skwarkami ze słoniny lub boczku.
Zobacz podobne
przepisy
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Gnocchi szpinakowe
Gnocchi z dodatkiem szpinaku i masła bazyliowe, to doskonały pomysł na szybki i wyśmienity obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Megahamburgery wieprzowe
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Pad thai z tofu i imbirem
- Zupa instant
- Placuszki z kukurydzy
- Zupa krem z topinamburu
- Wegańskie klopsy warzywne
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Proste kimchi
- Ciasto wiewiórka
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Szaszłyki z halloumi
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Ciasto z batatów i mango
- Wegański deser czekoladowy z chia
- Bułeczki cynamonowe z kubka
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Koktajl z krewetek
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Tort bezowy z poziomkami
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Przecier ze świeżych owoców
- Mango Margarita bez alkoholu
- Kisiel z owoców lasu
Komentarze (0)