zobacz film Gulasz z sarny z kluskami śląskimi

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żeliwne
  • praskę do ziemniaków

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.

Krok 1: Marynujemy mięso

Mięso zalewamy czerwonym winem. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Wrzucamy goździki. Mięso przykrywamy folią spożywczą i marynujemy 24 godziny w lodówce.

Krok 2: Podsmażamy mięso

Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewamy!). Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Wlewamy odrobinę oleju. Mięso przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście laurowe i kilka goździków. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę czerwonego wina i marynatę. Czekamy, aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość o około połowę. Dodajemy masło, sól do smaku i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny.

Krok 3: Dodajemy pieczarki do gulaszu

Pieczarki kroimy na cząstki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą. 20 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodajemy przesmażone pieczarki. Do gulaszu możemy dodać jeszcze odrobinę masła. Gdy gulasz jest już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4: Przygotowujemy kluski śląskie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy tak, by było jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy na kawałki i formujemy kuleczki z małą dziurką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5: Podsmażamy kluski śląskie 

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kluski i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podgrzewamy przez chwilę i podajemy z gulaszem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    863 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • Greg Greg
    940 dni temu
    Zrobiłem bez pieczarek bo akurat nie miałem i było rewelacyjne. Goździki dały fajny smak. Pasuje również z puree ziemniaczanym i ogórkami konserwowanymi.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2494 dni temu
    Zrobiłam szisiaj na obiad. Super przepis, super danie.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2532 dni temu
    Zrobiłam gulasz z sarny z kluskami na świąteczny obiad. To było coś cudownego! Wspaniały smak, kluski śląskie genialnie pasują do tego. Ja zamieniłam tylko pieczarki na podgrzybki, bo miałam mrożone. Łatwy przepis a efekt znakomity. Naprawdę polecam spróbować. Teraz zmierzę z jeleniem ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2549 dni temu
    Czy zamiast mięsa z sarnymoge użyć mięsa z jelenia???czy będzie jakasroznicaw przygotowaniu???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2548 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany. Mięso przygotowujemy w ten sam sposób :)
  • gość gość
    2588 dni temu
    Co ostatecznie z cukrem/miodem pod koniec? W końcu nie zostały dodane

    odpowiedz

  • Katarina Katarina
    2583 dni temu
    Ja dodałam około łyżki miodu. Nie wiem czy za mało czy za dużo, ale smaczne było.
  • Gość Gość
    2592 dni temu
    Przepis super! Gulasz przepyszny, delikatne mięso, korzenny smak. Świetne połączenie. Wyjątkowe danie, na wyjątkowe okazje. Łatwe w przygotowaniu. Po raz pierwszy w życiu robiłam sarninę i kluśki śląskie, więc naprawdę nic skomplikowanego. Trzeba tylko pamiętać że rozmrożenie mięsa i marynowanie zabiera trochę czasu, przez co szybciej trzeba zaplanować danie. Kolejny przepis na dziczyznę od Lidla, który przypadł mi do gustu!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!