zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • praskę do ziemniaków

Krok 1: Marynujemy mięso

Mięso zalewamy czerwonym winem. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Wrzucamy goździki. Mięso przykrywamy folią spożywczą i marynujemy 24 godziny w lodówce.

Krok 2: Podsmażamy mięso

Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewamy!). Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Wlewamy odrobinę oleju. Mięso przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście laurowe i kilka goździków. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę czerwonego wina i marynatę. Czekamy, aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość o około połowę. Dodajemy masło, sól do smaku i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny.

Krok 3: Dodajemy pieczarki do gulaszu

Pieczarki kroimy na cząstki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą. 20 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodajemy przesmażone pieczarki. Do gulaszu możemy dodać jeszcze odrobinę masła. Gdy gulasz jest już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4: Przygotowujemy kluski śląskie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy tak, by było jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy na kawałki i formujemy kuleczki z małą dziurką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5: Podsmażamy kluski śląskie 

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kluski i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podgrzewamy przez chwilę i podajemy z gulaszem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Kasia Kasia
    312 dni temu
    Zrobiłam szisiaj na obiad. Super przepis, super danie.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    351 dni temu
    Zrobiłam gulasz z sarny z kluskami na świąteczny obiad. To było coś cudownego! Wspaniały smak, kluski śląskie genialnie pasują do tego. Ja zamieniłam tylko pieczarki na podgrzybki, bo miałam mrożone. Łatwy przepis a efekt znakomity. Naprawdę polecam spróbować. Teraz zmierzę z jeleniem ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    367 dni temu
    Czy zamiast mięsa z sarnymoge użyć mięsa z jelenia???czy będzie jakasroznicaw przygotowaniu???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    367 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany. Mięso przygotowujemy w ten sam sposób :)
  • gość gość
    406 dni temu
    Co ostatecznie z cukrem/miodem pod koniec? W końcu nie zostały dodane

    odpowiedz

  • Katarina Katarina
    402 dni temu
    Ja dodałam około łyżki miodu. Nie wiem czy za mało czy za dużo, ale smaczne było.
  • Gość Gość
    410 dni temu
    Przepis super! Gulasz przepyszny, delikatne mięso, korzenny smak. Świetne połączenie. Wyjątkowe danie, na wyjątkowe okazje. Łatwe w przygotowaniu. Po raz pierwszy w życiu robiłam sarninę i kluśki śląskie, więc naprawdę nic skomplikowanego. Trzeba tylko pamiętać że rozmrożenie mięsa i marynowanie zabiera trochę czasu, przez co szybciej trzeba zaplanować danie. Kolejny przepis na dziczyznę od Lidla, który przypadł mi do gustu!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram