Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żeliwne
- praskę do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
Krok 1: Marynujemy mięso
Mięso zalewamy czerwonym winem. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Wrzucamy goździki. Mięso przykrywamy folią spożywczą i marynujemy 24 godziny w lodówce.
Krok 2: Podsmażamy mięso
Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewamy!). Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy naczynie żeliwne. Wlewamy odrobinę oleju. Mięso przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście laurowe i kilka goździków. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę czerwonego wina i marynatę. Czekamy, aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość o około połowę. Dodajemy masło, sól do smaku i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny.
Krok 3: Dodajemy pieczarki do gulaszu
Pieczarki kroimy na cząstki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą. 20 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodajemy przesmażone pieczarki. Do gulaszu możemy dodać jeszcze odrobinę masła. Gdy gulasz jest już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4: Przygotowujemy kluski śląskie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy tak, by było jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy na kawałki i formujemy kuleczki z małą dziurką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5: Podsmażamy kluski śląskie
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kluski i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podgrzewamy przez chwilę i podajemy z gulaszem.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!
Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
873 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
950 dni temu
Zrobiłem bez pieczarek bo akurat nie miałem i było rewelacyjne. Goździki dały fajny smak. Pasuje również z puree ziemniaczanym i ogórkami konserwowanymi.
odpowiedz
2504 dni temu
Zrobiłam szisiaj na obiad. Super przepis, super danie.
odpowiedz
2542 dni temu
Zrobiłam gulasz z sarny z kluskami na świąteczny obiad. To było coś cudownego! Wspaniały smak, kluski śląskie genialnie pasują do tego. Ja zamieniłam tylko pieczarki na podgrzybki, bo miałam mrożone. Łatwy przepis a efekt znakomity. Naprawdę polecam spróbować. Teraz zmierzę z jeleniem ;-)
odpowiedz
2559 dni temu
Czy zamiast mięsa z sarnymoge użyć mięsa z jelenia???czy będzie jakasroznicaw przygotowaniu???
odpowiedz
2558 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany. Mięso przygotowujemy w ten sam sposób :)
2598 dni temu
Co ostatecznie z cukrem/miodem pod koniec? W końcu nie zostały dodane
odpowiedz
2593 dni temu
Ja dodałam około łyżki miodu. Nie wiem czy za mało czy za dużo, ale smaczne było.
2602 dni temu
Przepis super! Gulasz przepyszny, delikatne mięso, korzenny smak. Świetne połączenie. Wyjątkowe danie, na wyjątkowe okazje. Łatwe w przygotowaniu. Po raz pierwszy w życiu robiłam sarninę i kluśki śląskie, więc naprawdę nic skomplikowanego. Trzeba tylko pamiętać że rozmrożenie mięsa i marynowanie zabiera trochę czasu, przez co szybciej trzeba zaplanować danie. Kolejny przepis na dziczyznę od Lidla, który przypadł mi do gustu!
odpowiedz