zobacz film Kotlety śledziowe

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Filety ze śledzia mocz przez ok. 1 godzinę, a następnie zmiel lub bardzo drobno posiekaj.

Ziemniaki ugotuj i przygotuj purée z dodatkiem masła.

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIAMY MASĘ NA KOTLETY

Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do śledzi i purée ziemniaczanego. Następnie masę dokładnie mieszamy, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej, obserwując konsystencję. W razie potrzeby dodajemy dodatkowe jajko lub łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy pieprzem i solą według preferencji.

KROK 2: SMAŻYMY KOTLETY

Na patelni rozgrzewamy olej. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Nabieramy po czubatej łyżce masy rybnej, obtaczamy ją w bułce tartej i w dłoniach tworzymy kulki. Następnie kulki spłaszczamy na grubość ok. 1-1,5 cm i smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 3: PODAJEMY KOTLETY

Kotlety wykładamy na talerz, na każdy nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany. Całość ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    44 dni temu
    Czy waga ziemniaków jest podana przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    44 dni temu
    W składnikach podajemy wagę surowych ziemniaków :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!