![Kotlety śledziowe Kotlety śledziowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9dafd5b66f76-25b4de4d0afe-kotlety-sledziowe-kuchnialidla-karol-okrasa.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Filety ze śledzia mocz przez ok. 1 godzinę, a następnie zmiel lub bardzo drobno posiekaj.
Ziemniaki ugotuj i przygotuj purée z dodatkiem masła.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY MASĘ NA KOTLETY
Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do śledzi i purée ziemniaczanego. Następnie masę dokładnie mieszamy, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej, obserwując konsystencję. W razie potrzeby dodajemy dodatkowe jajko lub łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy pieprzem i solą według preferencji.
KROK 2: SMAŻYMY KOTLETY
Na patelni rozgrzewamy olej. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Nabieramy po czubatej łyżce masy rybnej, obtaczamy ją w bułce tartej i w dłoniach tworzymy kulki. Następnie kulki spłaszczamy na grubość ok. 1-1,5 cm i smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PODAJEMY KOTLETY
Kotlety wykładamy na talerz, na każdy nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany. Całość ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
![Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5c0846cc03f-809bcb381e6b-kw45-2020-sledzie_z_zurawinami_i_rodzynkami_w_sosie_pomidorowym_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!
![Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/06a0f546417c-05b27e266b-Beautyshoty_Ryby_08_lipiec_17713_6319_RGB_OK.webp)
Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.
![Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ad1880dc06c8-bf1fe7fad9-sledzie_marynowane_11833_S_-69491_RGB_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
![Śledź marynowany w pieczonych burakach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6b2db8c7ffb-86f5c34495-KW_50_Okrasa_DANIE_2.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Deser cassata alla siciliana
- Kokosowa panna cotta
- Indyk ze szparagami
- Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Bostock z rabarbarem
- Makaron z truskawkami
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Surówka z białej kapusty
- Zielony falafel burger
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Szaszłyki z jagnięciny
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Ogórkowa agua fresca
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Komentarze (2)
581 dni temu
Czy waga ziemniaków jest podana przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
581 dni temu
W składnikach podajemy wagę surowych ziemniaków :)