Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- blaszkę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie.LEDZIE W BOCZKU
Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją). Każdy płat doprawiamy pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut. Następnie obsmażamy na oleju na złoty kolor.
PRAŻONA CEBULKA
Pokrojone w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody. Gdy dymka stanie się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Doprawiamy octem i startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
PROPOZYCJA PODANIA
Podajemy z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Zobacz podobne
przepisy
Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!
Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę autorstwa Doroty Wellman!
Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Kanapki według Karola Okrasy
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Kanapka z suszonymi owocami
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Pancakes z borówkami
- Figa z makiem i pampuchem
- Słodka pizza owocowa
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
- Szybkie ciasto w 20 minut
- BIGOS W 25 MINUT
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Smażona minisałata rzymska
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Syrop z szypułek truskawek
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Jak przygotować sos holenderski?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)