
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- blaszkę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie.LEDZIE W BOCZKU
Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją). Każdy płat doprawiamy pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut. Następnie obsmażamy na oleju na złoty kolor.
PRAŻONA CEBULKA
Pokrojone w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody. Gdy dymka stanie się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Doprawiamy octem i startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
PROPOZYCJA PODANIA
Podajemy z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)