
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- blaszkę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie.LEDZIE W BOCZKU
Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją). Każdy płat doprawiamy pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut. Następnie obsmażamy na oleju na złoty kolor.
PRAŻONA CEBULKA
Pokrojone w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody. Gdy dymka stanie się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Doprawiamy octem i startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
PROPOZYCJA PODANIA
Podajemy z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Zobacz podobne
przepisy
Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!


Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!


Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Brokułowa zupa krem
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)