
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- duży słoik (objętość 1 l)
- głębokie naczynie
- folię spożywczą
KROK 1
Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.
KROK 2
Umyte, osuszone tuszki śledzi pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe śledzie bez płetwy wkładamy do słoika i zalewamy połową ciepłej zalewy (wraz z połową cebuli i przypraw). Szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
KROK 3
Suszone grzyby gotujemy w 250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
2137 dni temu
Witam, Chcialam zapytac: po przygotowaniu sledzi i zamknieciu ich w sloiku jak dlugo moga lezec w lodowce? Czy jesli wyciagne je za 1,5 tygodnia to beda jeszcze nadawaly sie do zjedzenia?
Odpowiedz
2137 dni temu
Do około 2 tygodniu :)
2501 dni temu
A czy może być zamiast zwykłego śledzia śledź zielony?
Odpowiedz
2501 dni temu
Może być :)
3222 dni temu
Czy można przygotować to samo z matjasami?
Odpowiedz
3222 dni temu
Nie polecamy przygotowywać tego przepisu z matiasami, ponieważ zalane ciepłą zalewą mogą się rozpaść.
3226 dni temu
Dzisiaj robiliśmy. Za tydzień przekonamy sie jak wyszło :)
Odpowiedz
3527 dni temu
ja z i nnej beczki w lidlu są małe rozmiary ciuchów czy nie stac was sprowadzic coś w większym rozmiarze
Odpowiedz
3526 dni temu
Ewo, kwestie produktowe prosimy zgłaszać do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!
3233 dni temu
Jedz mniej i w przyszłe święta kupisz co zechcesz:) Wesołych Świąt
3583 dni temu
Dostałam ksiązkę z lidla i zrobiłam śledzie po mazursku i powiem wam że są znakomite :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie