zobacz film Śledź marynowany po mazursku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • duży słoik (objętość 1 l)
  • głębokie naczynie
  • folię spożywczą

KROK 1

Śledź po mazursku - Gotujemy wywar

Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.

 

KROK 2

Śledź po mazursku - Smażymy filety

Umyte, osuszone tuszki śledzi pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jeszcze ciepłe śledzie bez płetwy wkładamy do słoika i zalewamy połową ciepłej zalewy (wraz z połową cebuli i przypraw). Szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

KROK 3

Śledź po mazursku - Odstawiamy do lodówki na 2 dni

Suszone grzyby gotujemy w 250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1826 dni temu
    Witam, Chcialam zapytac: po przygotowaniu sledzi i zamknieciu ich w sloiku jak dlugo moga lezec w lodowce? Czy jesli wyciagne je za 1,5 tygodnia to beda jeszcze nadawaly sie do zjedzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1826 dni temu
    Do około 2 tygodniu :)
  • Gość Gość
    2190 dni temu
    A czy może być zamiast zwykłego śledzia śledź zielony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2190 dni temu
    Może być :)
  • Gość Gość
    2911 dni temu
    Czy można przygotować to samo z matjasami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2911 dni temu
    Nie polecamy przygotowywać tego przepisu z matiasami, ponieważ zalane ciepłą zalewą mogą się rozpaść.
  • chris chris
    2914 dni temu
    Dzisiaj robiliśmy. Za tydzień przekonamy sie jak wyszło :)

    odpowiedz

  • ewa ewa
    3216 dni temu
    ja z i nnej beczki w lidlu są małe rozmiary ciuchów czy nie stac was sprowadzic coś w większym rozmiarze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3215 dni temu
    Ewo, kwestie produktowe prosimy zgłaszać do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!
  • TwójPrzyjacielBrzuch TwójPrzyjacielBrzuch
    2922 dni temu
    Jedz mniej i w przyszłe święta kupisz co zechcesz:) Wesołych Świąt
  • Gość Gość
    3272 dni temu
    Dostałam ksiązkę z lidla i zrobiłam śledzie po mazursku i powiem wam że są znakomite :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!