Śledź marynowany po mazursku

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • duży słoik (objętość 1 l)
  • głębokie naczynie
  • folię spożywczą

KROK 1

Śledź po mazursku - Gotujemy wywar

Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.

 

KROK 2

Śledź po mazursku - Smażymy filety

Umyte, osuszone tuszki śledzi pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jeszcze ciepłe śledzie bez płetwy wkładamy do słoika i zalewamy połową ciepłej zalewy (wraz z połową cebuli i przypraw). Szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

KROK 3

Śledź po mazursku - Odstawiamy do lodówki na 2 dni

Suszone grzyby gotujemy w 250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Śledź w jabłkach

Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!

Śledź w jabłkach sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Świąteczne śledzie po cygańsku

Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Świąteczne śledzie po cygańsku sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 4:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2028 dni temu
    Witam, Chcialam zapytac: po przygotowaniu sledzi i zamknieciu ich w sloiku jak dlugo moga lezec w lodowce? Czy jesli wyciagne je za 1,5 tygodnia to beda jeszcze nadawaly sie do zjedzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2028 dni temu
    Do około 2 tygodniu :)
  • Gość Gość
    2392 dni temu
    A czy może być zamiast zwykłego śledzia śledź zielony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2392 dni temu
    Może być :)
  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Czy można przygotować to samo z matjasami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3113 dni temu
    Nie polecamy przygotowywać tego przepisu z matiasami, ponieważ zalane ciepłą zalewą mogą się rozpaść.
  • chris chris
    3117 dni temu
    Dzisiaj robiliśmy. Za tydzień przekonamy sie jak wyszło :)

    odpowiedz

  • ewa ewa
    3418 dni temu
    ja z i nnej beczki w lidlu są małe rozmiary ciuchów czy nie stac was sprowadzic coś w większym rozmiarze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3417 dni temu
    Ewo, kwestie produktowe prosimy zgłaszać do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!
  • TwójPrzyjacielBrzuch TwójPrzyjacielBrzuch
    3124 dni temu
    Jedz mniej i w przyszłe święta kupisz co zechcesz:) Wesołych Świąt
  • Gość Gość
    3474 dni temu
    Dostałam ksiązkę z lidla i zrobiłam śledzie po mazursku i powiem wam że są znakomite :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!