Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- duży słoik (objętość 1 l)
- głębokie naczynie
- folię spożywczą
KROK 1
Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.
KROK 2
Umyte, osuszone tuszki śledzi pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe śledzie bez płetwy wkładamy do słoika i zalewamy połową ciepłej zalewy (wraz z połową cebuli i przypraw). Szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
KROK 3
Suszone grzyby gotujemy w 250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.
Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!
Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1826 dni temu
Witam, Chcialam zapytac: po przygotowaniu sledzi i zamknieciu ich w sloiku jak dlugo moga lezec w lodowce? Czy jesli wyciagne je za 1,5 tygodnia to beda jeszcze nadawaly sie do zjedzenia?
odpowiedz
1826 dni temu
Do około 2 tygodniu :)
2190 dni temu
A czy może być zamiast zwykłego śledzia śledź zielony?
odpowiedz
2190 dni temu
Może być :)
2911 dni temu
Czy można przygotować to samo z matjasami?
odpowiedz
2911 dni temu
Nie polecamy przygotowywać tego przepisu z matiasami, ponieważ zalane ciepłą zalewą mogą się rozpaść.
2914 dni temu
Dzisiaj robiliśmy. Za tydzień przekonamy sie jak wyszło :)
odpowiedz
3216 dni temu
ja z i nnej beczki w lidlu są małe rozmiary ciuchów czy nie stac was sprowadzic coś w większym rozmiarze
odpowiedz
3215 dni temu
Ewo, kwestie produktowe prosimy zgłaszać do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!
2922 dni temu
Jedz mniej i w przyszłe święta kupisz co zechcesz:) Wesołych Świąt
3272 dni temu
Dostałam ksiązkę z lidla i zrobiłam śledzie po mazursku i powiem wam że są znakomite :)
odpowiedz
zobacz wszystkie