![Śledź w jabłkach Śledź w jabłkach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d7932ccd6236-90477c0dae-sledzie z jablkiem.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śledzie myjemy w zimnej wodzie, by wypłukać nadmiar soli. Kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy śmietanę i całość mieszamy razem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W miseczce układamy warstwami kawałki śledzi i sos jabłkowy. Śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
![Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/34d744094bb7-be6756c072-Okrasa_filet_z_pstraga_w_szynce_szwarcwalckiej_z_szalwia_i_szparagami_9577_RGB_960x540.webp)
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
![Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/77d1ac59b078-c28904d2be-OKRASA_Zapiekanka_sledziowa_KW_11.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…
![Świąteczne śledzie po cygańsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/308423323b37-58414e20a0-sledzie_po_cygansku_960x540_2.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
![Śledź marynowany w pieczonych burakach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6b2db8c7ffb-86f5c34495-KW_50_Okrasa_DANIE_2.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Sałatka z kabanosów
- Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Zapiekanka warzywna
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Raita z ogórków i bakłażana
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Zupa chrzanowa
- Deser z tapioką
- Jabłkowy chutney z piwem
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Wegańska pieczeń z dyni
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Śmietankowe ciasto z owocami
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Borówkowe semifreddo
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Ciasto pomponik bez pieczenia
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Komentarze (8)
3139 dni temu
Ja dodaję posiekaną cebulkę , koperek, ogórki konserwowe a śmietanę mieszam z majonezem .Pycha :)
odpowiedz
3141 dni temu
Znam ten przepis i dodaje do smietany niewielka ilosc majonezu dekoracyjnego.Polecam😊
odpowiedz
3139 dni temu
też dodaję majonezu :) moje sledziki własnie skończyłam i z bólem serca wsadziłam do lodówki , muszą dotrwać do świąt :)
3184 dni temu
Ja dodałam jeszcze kilka posiekanych orzechów włoskich. Polecam :)
odpowiedz
3876 dni temu
My potwierdzamy - dodatek cebuli pasuje tu świetnie :)
odpowiedz
3877 dni temu
Polecam dodać jeszcze cebulę
odpowiedz
3885 dni temu
Śledziki z Lidla bardzo dobre, takie z jabłkami na pewno wypóbuję :)
odpowiedz
3886 dni temu
Uwielbiam tak przygotowane matiasy,z pewnością przygotuję ten przepis na święta :)
odpowiedz