Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm). Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi. Następnie dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na talerze.

DEKORACJA

Tatar dekorujemy kwaśną śmietaną i koperkiem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1782 dni temu
    Jak długo marynujemy w soku z limonki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1782 dni temu
    Kilka godzin. Najlepiej całą noc :)
  • japonia japonia
    1784 dni temu
    czy matiasy moga byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1784 dni temu
    Oczywiście :)
  • Jarek Jarek
    1785 dni temu
    z miodem to ja mam piernik

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2627 dni temu
    Ten tatar to przebój ostatniej imprezy! Na kolejną zrobię z podwójnej porcji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2780 dni temu
    Nie. Limonka super marynuje surowego śledzia. Bardzo dobre z plackami ziemniaczanymi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2877 dni temu
    Czy to mają być solone płaty śledziowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2876 dni temu
    Do tatara potrzebne będą śledzie surowe, ewentualnie marynowane w oleju, należy je wtedy jednak dobrze z oleju odsączyć.
  • Ernest Ernest
    2845 dni temu
    Matjasy
  • Gość Gość
    2910 dni temu
    Płaty śledziowe ale jakie surowe z oleju cz octu?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2910 dni temu
    Do tatara - surowe :)
  • Gość Gość
    3128 dni temu
    Droga Kuchnia Lidlu, czy zalewę z limonki od śledzi wylewamy przed dodaniem pozostałych składników ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3128 dni temu
    Tak, najpierw do śledzi wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, marynujemy. A następnie dodajemy kolejne składniki.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!