
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm). Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi. Następnie dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na talerze.
DEKORACJA
Tatar dekorujemy kwaśną śmietaną i koperkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pierniki
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
2131 dni temu
Jak długo marynujemy w soku z limonki?
Odpowiedz
2131 dni temu
Kilka godzin. Najlepiej całą noc :)
2133 dni temu
czy matiasy moga byc?
Odpowiedz
2133 dni temu
Oczywiście :)
2133 dni temu
z miodem to ja mam piernik
Odpowiedz
2976 dni temu
Ten tatar to przebój ostatniej imprezy! Na kolejną zrobię z podwójnej porcji :)
Odpowiedz
3129 dni temu
Nie. Limonka super marynuje surowego śledzia. Bardzo dobre z plackami ziemniaczanymi
Odpowiedz
3226 dni temu
Czy to mają być solone płaty śledziowe?
Odpowiedz
3225 dni temu
Do tatara potrzebne będą śledzie surowe, ewentualnie marynowane w oleju, należy je wtedy jednak dobrze z oleju odsączyć.
3194 dni temu
Matjasy
3259 dni temu
Płaty śledziowe ale jakie surowe z oleju cz octu?????
Odpowiedz
3259 dni temu
Do tatara - surowe :)
3477 dni temu
Droga Kuchnia Lidlu, czy zalewę z limonki od śledzi wylewamy przed dodaniem pozostałych składników ?
Odpowiedz
3477 dni temu
Tak, najpierw do śledzi wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, marynujemy. A następnie dodajemy kolejne składniki.
zobacz wszystkie