
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm). Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi. Następnie dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na talerze.
DEKORACJA
Tatar dekorujemy kwaśną śmietaną i koperkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Śledź z sałatką selerowo-jabłkową
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Komentarze (14)
1447 dni temu
Jak długo marynujemy w soku z limonki?
odpowiedz
1447 dni temu
Kilka godzin. Najlepiej całą noc :)
1450 dni temu
czy matiasy moga byc?
odpowiedz
1449 dni temu
Oczywiście :)
1450 dni temu
z miodem to ja mam piernik
odpowiedz
2292 dni temu
Ten tatar to przebój ostatniej imprezy! Na kolejną zrobię z podwójnej porcji :)
odpowiedz
2446 dni temu
Nie. Limonka super marynuje surowego śledzia. Bardzo dobre z plackami ziemniaczanymi
odpowiedz
2543 dni temu
Czy to mają być solone płaty śledziowe?
odpowiedz
2541 dni temu
Do tatara potrzebne będą śledzie surowe, ewentualnie marynowane w oleju, należy je wtedy jednak dobrze z oleju odsączyć.
2510 dni temu
Matjasy
2575 dni temu
Płaty śledziowe ale jakie surowe z oleju cz octu?????
odpowiedz
2575 dni temu
Do tatara - surowe :)
2794 dni temu
Droga Kuchnia Lidlu, czy zalewę z limonki od śledzi wylewamy przed dodaniem pozostałych składników ?
odpowiedz
2793 dni temu
Tak, najpierw do śledzi wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, marynujemy. A następnie dodajemy kolejne składniki.
zobacz wszystkie