Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm). Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi. Następnie dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na talerze.
DEKORACJA
Tatar dekorujemy kwaśną śmietaną i koperkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.
Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!
Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Szybka kapusta po grecku
- Faworki z karpia
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Spaghetti z mulami
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Kaczka w sosie żurkowym
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Granola
- Filet z kurczaka z pigwą
- Tatar wołowy
- Gnocchi szpinakowe
- Kolorowa zapiekanka
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Bezowy tort cytrynowy
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Barszcz
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegański bigos z boczniakami
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Spanakopita
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Kanapka ciao ciabatta
- Zielona przystawka
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Dyniowe latte i milkshake
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1782 dni temu
Jak długo marynujemy w soku z limonki?
odpowiedz
1782 dni temu
Kilka godzin. Najlepiej całą noc :)
1784 dni temu
czy matiasy moga byc?
odpowiedz
1784 dni temu
Oczywiście :)
1785 dni temu
z miodem to ja mam piernik
odpowiedz
2627 dni temu
Ten tatar to przebój ostatniej imprezy! Na kolejną zrobię z podwójnej porcji :)
odpowiedz
2780 dni temu
Nie. Limonka super marynuje surowego śledzia. Bardzo dobre z plackami ziemniaczanymi
odpowiedz
2877 dni temu
Czy to mają być solone płaty śledziowe?
odpowiedz
2876 dni temu
Do tatara potrzebne będą śledzie surowe, ewentualnie marynowane w oleju, należy je wtedy jednak dobrze z oleju odsączyć.
2845 dni temu
Matjasy
2910 dni temu
Płaty śledziowe ale jakie surowe z oleju cz octu?????
odpowiedz
2910 dni temu
Do tatara - surowe :)
3128 dni temu
Droga Kuchnia Lidlu, czy zalewę z limonki od śledzi wylewamy przed dodaniem pozostałych składników ?
odpowiedz
3128 dni temu
Tak, najpierw do śledzi wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, marynujemy. A następnie dodajemy kolejne składniki.
zobacz wszystkie