Śledź z sałatką selerowo-jabłkową

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

ŚLEDŹ

Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

SAŁATKA

Obrane jabłka i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm). Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.

Przekładamy śledzie sałatką i podajemy przystawkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    506 dni temu
    Te płaty podajemy na zimno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    503 dni temu
    Tak, podajemy na zimno :)
  • Gość Gość
    811 dni temu
    Ja zamiast kroić seler i jabła w słupki itp. trę na tarce z grubymi otworami,żeby było szybciej.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram