Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

ŚLEDŹ

Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

SAŁATKA

Obrane jabłka i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm). Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.

Przekładamy śledzie sałatką i podajemy przystawkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Justyna Justyna
    176 dni temu
    Seler ma być korzeniowy czy naciowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    175 dni temu
    Justyno, w tym przepisie potrzebny jest seler korzeniowy.
  • Gość Gość
    2677 dni temu
    Te płaty podajemy na zimno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2674 dni temu
    Tak, podajemy na zimno :)
  • Gość Gość
    2982 dni temu
    Ja zamiast kroić seler i jabła w słupki itp. trę na tarce z grubymi otworami,żeby było szybciej.

    odpowiedz


Sałatki ze śledziem to kulinarna tradycja, która zrodziła się nie tylko w Polsce, ale we wszystkich krajach okalających Bałtyk. Śledź najczęściej gościł w sałatkach świątecznych, chociaż dziś zdobywa coraz większe uznanie także poza sezonem wigilijnym. W jaki sposób stworzyć pyszną sałatkę z dodatkiem śledzia? Popłyń z nami w kulinarną podróż i odkryj, jak wykorzystać tę pyszną rybę w sałatkach!

Sałatka ze śledziem — od tradycji do nowoczesności

Tradycja dodawania śledzia do sałatek ma swoje początki w kulturze bałtyckiej, zarówno w krajach skandynawskich, jak i w Polsce. Śledź zamarynowany w oleju i cebuli  lub śmietanie to od lat nieodłączny element świątecznych stołów. Dziś rybę tę chętnie dodaje się do mniej świątecznych potraw i sałatek.

Wyrazisty, lekko słony smak i delikatna konsystencja śledzia sprawiają, że ryba ta doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami sałatek, także tych o letnim i odświeżającym charakterze. Ponadto można dodawać ją do sałatek w różnych formach. Klasyczny, marynowany śledź w oleju z cebulą i jabłkiem pasuje do lekkich kompozycji, a wersja wędzona nadaje sałatkom głębokiego smaku i świetnie pasuje do sałatek z warzywami korzeniowymi.

Do sałatek pasuje także śledź w formie matiasa, nadając jej delikatnie słonego posmaku. Drobne kawałki śledzia rewelacyjnie łączą się z porem, selerem i jabłkiem, tworząc sycące i orzeźwiające sałatki. Śledź solony idealnie komponuje się z pomidorami, sałatą i szczypiorkiem. Śledź w sosie śmietanowym dodaje sałatkom kremowej konsystencji, która pasuje do ziemniaków, ogórków kiszonych i innych mocnych w smaku składników.

Sałatka ze śledziem i jabłkiem z dodatkiem selera to najbardziej klasyczne połączenie, które ma wielu fanów, jednakże istnieje wiele alternatyw o ciekawszym smaku, aromacie i wyglądzie, dzięki którym sałatka ze śledzia może stać się wykwintnym daniem, a nie zwykłą przekąską. W nowoczesnych restauracjach śledzia grillowanego podaje się na świeżych liściach rukoli, a wersję wędzoną z dodatkiem awokado i smażonymi szparagami.

Śledź w sałatkach może stać się symbolem nowoczesności w kuchni. Jego wyrazisty smak i różnorodność form sprawiają, że można go eksperymentalnie wykorzystywać w różnych daniach.  Przygotuj się na kulinarną przygodę i odkryj, jak śledź może zrewolucjonizować smak Twoich sałatek.

Sałatka ze śledziem — jak ją zrobić? Kilka wskazówek i inspiracji.

Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i jabłkiem wydaje Ci się zbyt banalna? A może znudził Cię już tradycyjny przepis na śledzie w śmietanie z porem i jabłkiem? To dobrze się składa! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek oraz inspiracji, dzięki którym Twoja sałatka śledziowa z ogórkiem i innymi składnikami stanie się smaczniejsza, a jej wygląd bardziej elegancki.

Przygotowanie sałatki ze śledzia i ogórka kiszonego czy jakiejkolwiek innej wersji sałatki śledziowej należy zacząć od wyboru ryby. Świeża ryba powinna mieć jędrne mięso, przejrzyste oczy i błyszczącą skórę, a także delikatny i słony zapach. Takiego śledzia warto oporządzić, a następnie zasolankować.

Jeśli zamierzasz kupić już wypatroszonego, zasolankowanego śledzia, pamiętaj o jego przepłukaniu po wyciągnięciu z opakowania. Następnie pokrój w kostkę, plastry lub paski, zależnie od zamierzonego efektu. Żeby ułatwić sobie krojenie ryby, można ją zamrozić na chwilę — nie wpłynie to jej teksturę, ale znacznie uprzyjemni jej krojenie.

Śledź świetnie reaguje na marynaty, a w takiej formie potrafi odmienić charakter całej sałatki. Zanurzenie go w mieszance octu, oliwy, ziół i przypraw dodaje głębi smaku. Jeśli chcesz, aby ryba miała intensywny smak, zostaw ją w marynacie przez kilka godzin.

Tworząc własną sałatkę śledziową z porem, jajkiem i jabłkiem lub innymi dodatkami, koniecznie zwróć uwagę na balans smaków. Najlepsze kompozycje będą miały w sobie słodycz, lekką kwasowość, słoność, gorycz, ostrość, a także różnorodne tekstury.  Kombinacja miękkiego śledzia z chrupkością warzyw i orzechów tworzy fascynującą grę tekstur. Starannie dobrana konsystencja sprawi, że sałatka będzie zarówno smakowita, jak i przyjemna w odbiorze.

Estetyczne podanie potrawy również wpływa na jej smak. Ułóż składniki starannie na talerzu, stosując różne warstwy, by stworzyć przyjemny obrazek. W końcu je się także oczami! Nie wiesz, jak przygotować własną sałatkę ze śledziem i ogórkiem? Poznaj kilka naszych propozycji na pyszne sałatki z różnymi dodatkami.

Fanom kuchni śródziemnomorskiej z pewnością przypadnie do gustu sałatka z marynowanym śledziem, kawałkami jabłek, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi. Sałatkę warto skropić prostym dressingiem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżych ziół.

Wolisz śledzia w mniej typowych kompozycjach? Dodaj solonego śledzia do sera pleśniowego, piklowanego ogórka i prażonych orzechów laskowych. A jeśli przepadasz za tradycyjnymi smakami, a po prostu szukasz sposobu na uwspółcześnienie przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, musisz koniecznie spróbować sałatki z solonym śledziem, jabłkiem, ogórkiem i jajkiem ugotowanym na miękko polaną dressingiem z jogurtu greckiego, tartego chrzanu i natką pietruszki.

Kreowanie wykwintnych sałatek ze śledziem to sztuka zbalansowanego połączenia smaków, tekstur i aromatów. Odkryj własne kombinacje składników, dostosuj je do własnych upodobań i ciesz się smakiem każdego kęsa. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!