Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
ŚLEDŹ
Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA
Obrane jabłka i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm). Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.
Przekładamy śledzie sałatką i podajemy przystawkę.
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!
Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.
Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!
Sałatki ze śledziem to kulinarna tradycja, która zrodziła się nie tylko w Polsce, ale we wszystkich krajach okalających Bałtyk. Śledź najczęściej gościł w sałatkach świątecznych, chociaż dziś zdobywa coraz większe uznanie także poza sezonem wigilijnym. W jaki sposób stworzyć pyszną sałatkę z dodatkiem śledzia? Popłyń z nami w kulinarną podróż i odkryj, jak wykorzystać tę pyszną rybę w sałatkach!
Sałatka ze śledziem — od tradycji do nowoczesności
Tradycja dodawania śledzia do sałatek ma swoje początki w kulturze bałtyckiej, zarówno w krajach skandynawskich, jak i w Polsce. Śledź zamarynowany w oleju i cebuli lub śmietanie to od lat nieodłączny element świątecznych stołów. Dziś rybę tę chętnie dodaje się do mniej świątecznych potraw i sałatek.
Wyrazisty, lekko słony smak i delikatna konsystencja śledzia sprawiają, że ryba ta doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami sałatek, także tych o letnim i odświeżającym charakterze. Ponadto można dodawać ją do sałatek w różnych formach. Klasyczny, marynowany śledź w oleju z cebulą i jabłkiem pasuje do lekkich kompozycji, a wersja wędzona nadaje sałatkom głębokiego smaku i świetnie pasuje do sałatek z warzywami korzeniowymi.
Do sałatek pasuje także śledź w formie matiasa, nadając jej delikatnie słonego posmaku. Drobne kawałki śledzia rewelacyjnie łączą się z porem, selerem i jabłkiem, tworząc sycące i orzeźwiające sałatki. Śledź solony idealnie komponuje się z pomidorami, sałatą i szczypiorkiem. Śledź w sosie śmietanowym dodaje sałatkom kremowej konsystencji, która pasuje do ziemniaków, ogórków kiszonych i innych mocnych w smaku składników.
Sałatka ze śledziem i jabłkiem z dodatkiem selera to najbardziej klasyczne połączenie, które ma wielu fanów, jednakże istnieje wiele alternatyw o ciekawszym smaku, aromacie i wyglądzie, dzięki którym sałatka ze śledzia może stać się wykwintnym daniem, a nie zwykłą przekąską. W nowoczesnych restauracjach śledzia grillowanego podaje się na świeżych liściach rukoli, a wersję wędzoną z dodatkiem awokado i smażonymi szparagami.
Śledź w sałatkach może stać się symbolem nowoczesności w kuchni. Jego wyrazisty smak i różnorodność form sprawiają, że można go eksperymentalnie wykorzystywać w różnych daniach. Przygotuj się na kulinarną przygodę i odkryj, jak śledź może zrewolucjonizować smak Twoich sałatek.
Sałatka ze śledziem — jak ją zrobić? Kilka wskazówek i inspiracji.
Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i jabłkiem wydaje Ci się zbyt banalna? A może znudził Cię już tradycyjny przepis na śledzie w śmietanie z porem i jabłkiem? To dobrze się składa! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek oraz inspiracji, dzięki którym Twoja sałatka śledziowa z ogórkiem i innymi składnikami stanie się smaczniejsza, a jej wygląd bardziej elegancki.
Przygotowanie sałatki ze śledzia i ogórka kiszonego czy jakiejkolwiek innej wersji sałatki śledziowej należy zacząć od wyboru ryby. Świeża ryba powinna mieć jędrne mięso, przejrzyste oczy i błyszczącą skórę, a także delikatny i słony zapach. Takiego śledzia warto oporządzić, a następnie zasolankować.
Jeśli zamierzasz kupić już wypatroszonego, zasolankowanego śledzia, pamiętaj o jego przepłukaniu po wyciągnięciu z opakowania. Następnie pokrój w kostkę, plastry lub paski, zależnie od zamierzonego efektu. Żeby ułatwić sobie krojenie ryby, można ją zamrozić na chwilę — nie wpłynie to jej teksturę, ale znacznie uprzyjemni jej krojenie.
Śledź świetnie reaguje na marynaty, a w takiej formie potrafi odmienić charakter całej sałatki. Zanurzenie go w mieszance octu, oliwy, ziół i przypraw dodaje głębi smaku. Jeśli chcesz, aby ryba miała intensywny smak, zostaw ją w marynacie przez kilka godzin.
Tworząc własną sałatkę śledziową z porem, jajkiem i jabłkiem lub innymi dodatkami, koniecznie zwróć uwagę na balans smaków. Najlepsze kompozycje będą miały w sobie słodycz, lekką kwasowość, słoność, gorycz, ostrość, a także różnorodne tekstury. Kombinacja miękkiego śledzia z chrupkością warzyw i orzechów tworzy fascynującą grę tekstur. Starannie dobrana konsystencja sprawi, że sałatka będzie zarówno smakowita, jak i przyjemna w odbiorze.
Estetyczne podanie potrawy również wpływa na jej smak. Ułóż składniki starannie na talerzu, stosując różne warstwy, by stworzyć przyjemny obrazek. W końcu je się także oczami! Nie wiesz, jak przygotować własną sałatkę ze śledziem i ogórkiem? Poznaj kilka naszych propozycji na pyszne sałatki z różnymi dodatkami.
Fanom kuchni śródziemnomorskiej z pewnością przypadnie do gustu sałatka z marynowanym śledziem, kawałkami jabłek, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi. Sałatkę warto skropić prostym dressingiem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżych ziół.
Wolisz śledzia w mniej typowych kompozycjach? Dodaj solonego śledzia do sera pleśniowego, piklowanego ogórka i prażonych orzechów laskowych. A jeśli przepadasz za tradycyjnymi smakami, a po prostu szukasz sposobu na uwspółcześnienie przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, musisz koniecznie spróbować sałatki z solonym śledziem, jabłkiem, ogórkiem i jajkiem ugotowanym na miękko polaną dressingiem z jogurtu greckiego, tartego chrzanu i natką pietruszki.
Kreowanie wykwintnych sałatek ze śledziem to sztuka zbalansowanego połączenia smaków, tekstur i aromatów. Odkryj własne kombinacje składników, dostosuj je do własnych upodobań i ciesz się smakiem każdego kęsa. Smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
376 dni temu
Seler ma być korzeniowy czy naciowy?
odpowiedz
375 dni temu
Justyno, w tym przepisie potrzebny jest seler korzeniowy.
2877 dni temu
Te płaty podajemy na zimno?
odpowiedz
2874 dni temu
Tak, podajemy na zimno :)
3182 dni temu
Ja zamiast kroić seler i jabła w słupki itp. trę na tarce z grubymi otworami,żeby było szybciej.
odpowiedz