Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki i marchewki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotuj i po przestygnięciu obierz.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
KROK 1: Płuczemy śledzie
Śledzie moczymy w wodzie wymieszanej z mlekiem. Płyn zmieniamy 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru zalewy solnej. Śledzie odcedzamy i kroimy w paski.
KROK 2: Przygotowujemy sos
Jogurt mieszamy z majonezem.
KROK 3: Układamy warstwy sałatki
Śledzie układamy na dnie szklanej miski. Skrapiamy je olejem lnianym, oprószamy pieprzem i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy sosem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w misce. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowaną startą marchewkę. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy warstwą sosu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy w misce. Przykrywamy sosem. Wykładamy ugotowane starte burak i ostatnią porcję sosu. Wierzch posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę.
KROK 4: Dekorujemy
Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę autorstwa Doroty Wellman!
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!
Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Owoce z kruszonką owsianą
- Sałatka nicejska
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Sałatka z bobem i cykorią
- Ciasto z brzoskwiniami
- Crostini z burratą à la caprese
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Magdalenki na 2 sposoby
- Karp pieczony w cebuli
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Tort malinowy
- Ciastka pisanki
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- 3 sposoby na kalafior
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Tort red velvet
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Muffiny marchewkowe
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
694 dni temu
Czy zamiast oleju lnianego może być oliwa z oliwek np?
odpowiedz
694 dni temu
W oleju lnianym można wyczuć delikatny rybny smak, dlatego tak idealnie pasuje do tego dania. Oczywiście możesz użyć oliwy i śledzie nadal powinny być smaczne, jednak polecamy wybrać oliwę o dość neutralnym smaku.
1757 dni temu
To jest raczej wolna oranżacja....
odpowiedz
1757 dni temu
Jak to w kuchni bywa :)