
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki i marchewki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotuj i po przestygnięciu obierz.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
KROK 1: Płuczemy śledzie
Śledzie moczymy w wodzie wymieszanej z mlekiem. Płyn zmieniamy 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru zalewy solnej. Śledzie odcedzamy i kroimy w paski.
KROK 2: Przygotowujemy sos
Jogurt mieszamy z majonezem.
KROK 3: Układamy warstwy sałatki
Śledzie układamy na dnie szklanej miski. Skrapiamy je olejem lnianym, oprószamy pieprzem i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy sosem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w misce. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowaną startą marchewkę. Przykrywamy sosem. Układamy ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy warstwą sosu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy w misce. Przykrywamy sosem. Wykładamy ugotowane starte burak i ostatnią porcję sosu. Wierzch posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę.
KROK 4: Dekorujemy
Sałatkę wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.


Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę autorstwa Doroty Wellman!


Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!


Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Komentarze (4)
316 dni temu
Czy zamiast oleju lnianego może być oliwa z oliwek np?
odpowiedz
316 dni temu
W oleju lnianym można wyczuć delikatny rybny smak, dlatego tak idealnie pasuje do tego dania. Oczywiście możesz użyć oliwy i śledzie nadal powinny być smaczne, jednak polecamy wybrać oliwę o dość neutralnym smaku.
1380 dni temu
To jest raczej wolna oranżacja....
odpowiedz
1380 dni temu
Jak to w kuchni bywa :)
zobacz wszystkie