Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki średniej wielkości
- ręcznik papierowy
Krok 1: KROIMY ŚLEDZIE
Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.
Dodajemy rodzynki, żurawiny, pieprz i smażymy kolejne 3 minuty. Studzimy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW
Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!
Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Baklawa grecka
- Śledź marynowany po mazursku
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Domowy blok czekoladowy
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Chlebek mango
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Chlebek w stylu włoskim
- Pita z serem graviera
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Sernik dyniowy
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Krem z białych szparagów i pora
- Sałatka włoska Panzanella
- Frittata keto
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1396 dni temu
Jak długo mogą stać takie śledzie? Kiedy są najlepsze? Zastanawiam sie, czy warto je zrobić ponad tydzień przed podaniem w wigilię?
odpowiedz
1417 dni temu
Kupiłam w Lidlu słoik 600g śledzi Nautica Wiejskie w zalewie z cebulą i olejem, jeszcze nie wiem, ile jest filetów w środku, a nawet jeśli, to, czy w przepisie chodzi o takie pojedyncze, czy podwójne filety? Albo ile takich słoików potrzebuję na ilość podaną w przepisie?
odpowiedz
1417 dni temu
Emilio, w przepisie chodzi o 15 pojedynczych filetów śledziowych, z których powinnaś docelowo uzyskać ok. 4 średnich słoików śledzi z żurawinami i rodzynkami.
1431 dni temu
Brzmi zachęcająco :) czy śledzie w zalewie octowej też będą dobre? Nie przepadamy za śledziami w oleju a ponadto lubimy połączenia słodko - kwaśne :)
odpowiedz
1430 dni temu
Basiu, pewnie-wykorzystaj śledzie z zalewy octowej, jeśli to smaki bliższe Tobie i Twoim bliskim :)