
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki średniej wielkości
- ręcznik papierowy
Krok 1: KROIMY ŚLEDZIE
Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.
Dodajemy rodzynki, żurawiny, pieprz i smażymy kolejne 3 minuty. Studzimy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW
Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ryba z piekarnika
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
247 dni temu
Czy matiasy z soli mogą być ? I ile przed świętami można zrobić by się nie popsuły
odpowiedz
1705 dni temu
Jak długo mogą stać takie śledzie? Kiedy są najlepsze? Zastanawiam sie, czy warto je zrobić ponad tydzień przed podaniem w wigilię?
odpowiedz
1726 dni temu
Kupiłam w Lidlu słoik 600g śledzi Nautica Wiejskie w zalewie z cebulą i olejem, jeszcze nie wiem, ile jest filetów w środku, a nawet jeśli, to, czy w przepisie chodzi o takie pojedyncze, czy podwójne filety? Albo ile takich słoików potrzebuję na ilość podaną w przepisie?
odpowiedz
1726 dni temu
Emilio, w przepisie chodzi o 15 pojedynczych filetów śledziowych, z których powinnaś docelowo uzyskać ok. 4 średnich słoików śledzi z żurawinami i rodzynkami.
1740 dni temu
Brzmi zachęcająco :) czy śledzie w zalewie octowej też będą dobre? Nie przepadamy za śledziami w oleju a ponadto lubimy połączenia słodko - kwaśne :)
odpowiedz
1739 dni temu
Basiu, pewnie-wykorzystaj śledzie z zalewy octowej, jeśli to smaki bliższe Tobie i Twoim bliskim :)