
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 słoiki średniej wielkości
- ręcznik papierowy
Krok 1: KROIMY ŚLEDZIE
Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.
Dodajemy rodzynki, żurawiny, pieprz i smażymy kolejne 3 minuty. Studzimy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW
Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!


Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!


Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Komentarze (5)
1018 dni temu
Jak długo mogą stać takie śledzie? Kiedy są najlepsze? Zastanawiam sie, czy warto je zrobić ponad tydzień przed podaniem w wigilię?
odpowiedz
1039 dni temu
Kupiłam w Lidlu słoik 600g śledzi Nautica Wiejskie w zalewie z cebulą i olejem, jeszcze nie wiem, ile jest filetów w środku, a nawet jeśli, to, czy w przepisie chodzi o takie pojedyncze, czy podwójne filety? Albo ile takich słoików potrzebuję na ilość podaną w przepisie?
odpowiedz
1039 dni temu
Emilio, w przepisie chodzi o 15 pojedynczych filetów śledziowych, z których powinnaś docelowo uzyskać ok. 4 średnich słoików śledzi z żurawinami i rodzynkami.
1053 dni temu
Brzmi zachęcająco :) czy śledzie w zalewie octowej też będą dobre? Nie przepadamy za śledziami w oleju a ponadto lubimy połączenia słodko - kwaśne :)
odpowiedz
1052 dni temu
Basiu, pewnie-wykorzystaj śledzie z zalewy octowej, jeśli to smaki bliższe Tobie i Twoim bliskim :)
zobacz wszystkie