Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 4 słoiki średniej wielkości
  • ręcznik papierowy

Krok 1: KROIMY ŚLEDZIE

Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.

Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI

Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.

Dodajemy rodzynki, żurawiny, pieprz i smażymy kolejne 3 minuty. Studzimy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW

Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ola Ola
    1396 dni temu
    Jak długo mogą stać takie śledzie? Kiedy są najlepsze? Zastanawiam sie, czy warto je zrobić ponad tydzień przed podaniem w wigilię?

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    1417 dni temu
    Kupiłam w Lidlu słoik 600g śledzi Nautica Wiejskie w zalewie z cebulą i olejem, jeszcze nie wiem, ile jest filetów w środku, a nawet jeśli, to, czy w przepisie chodzi o takie pojedyncze, czy podwójne filety? Albo ile takich słoików potrzebuję na ilość podaną w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1417 dni temu
    Emilio, w przepisie chodzi o 15 pojedynczych filetów śledziowych, z których powinnaś docelowo uzyskać ok. 4 średnich słoików śledzi z żurawinami i rodzynkami.
  • Basia Basia
    1431 dni temu
    Brzmi zachęcająco :) czy śledzie w zalewie octowej też będą dobre? Nie przepadamy za śledziami w oleju a ponadto lubimy połączenia słodko - kwaśne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1430 dni temu
    Basiu, pewnie-wykorzystaj śledzie z zalewy octowej, jeśli to smaki bliższe Tobie i Twoim bliskim :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!