Halibut w beszamelu z duszonym porem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pergamin do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODDUSZAMY PORA

Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. 2 ząbki czosnku miażdżymy lub siekamy i także wrzucamy na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podduszamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając i uważając, aby składniki nie nabrały złotego koloru.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku umieszczamy 40 g masła, rozgnieciony lub posiekany czosnek i liście tymianku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podgrzewamy, aż masło się roztopi. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy ją przez chwilę, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Po podsmażeniu mąki wyłączamy ogień i do zasmażki dolewamy ok. ⅓ chłodnego mleka. Całość dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos się zagęści. Następnie stopniowo dolewamy pozostałe mleko, cały czas mieszając.

KROK 4: DOPRAWIAMY BESZAMEL

Do gotowego sosu dodajemy musztardę, 30 g masła i doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści. Następnie do sosu dodajemy większość podduszonego pora i dokładnie mieszamy.

KROK 5: SMAŻYMY RYBĘ

Pergamin skrapiamy oliwą, wykładamy na niego całe gałązki tymianku i pokrojony w plasterki czosnek. Na tak przygotowanym pergaminie układamy halibuta, skórą do dołu, i przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Mięso do smaku doprawiamy pieprzem. Po chwili rybę obracamy na drugą stronę.

KROK 6: PODAJEMY HALIBUTA

Podsmażoną rybę przekładamy na talerz i delikatnie zdejmujemy z niej skórę. Następnie doprawiamy ją do smaku solą i pokrywamy ciepłym sosem. Na koniec halibuta ozdabiamy podsmażonym wcześniej porem i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, a także oprószamy pieprzem.

WSKAZÓWKA! Podsmażoną rybę zamiast na talerz możemy przełożyć do żaroodpornego naczynia, pokryć beszamelem i przed podaniem zapiec w piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Ryba z salsą brzoskwiniową

Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.

Ryba z salsą brzoskwiniową sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ryba z frytkami

Klasyka w Twoim domu! Filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki – palce lizać!

Ryba z frytkami sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:05 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ryba smażona z sałatką z fasoli

Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Ryba smażona z sałatką z fasoli

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!

Ryba pieczona w ziołowym pesto sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!