
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Natkę pietruszki drobno siekamy. Łososia kroimy na 3 porcje i doprawiamy je solą oraz pieprzem.
KROK 2: SIEKAMY CZOSNEK
Do misy termorobota MC Smart wkładamy obrane ząbki czosnku i siekamy je, używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund. W połowie programu zbieramy czosnek ze ścianek łopatką. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i smażymy czosnek, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonego czosnku dodajemy bulion, sok z cytryny, oregano i płatki chili. Całość gotujemy, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Z lodówki wyciągamy masło i kroimy je w kostkę. Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą do smaku i przelewamy go do naczynia.
KROK 4: GOTUJEMY ŁOSOSIA NA PARZE
Miskę termorobota MC Smart myjemy, po czym wlewamy do niej 1,5 litra wody. Na górze misy zakładamy naczynie do gotowania na parze, w którym układamy filety z łososia. Przykrywamy i gotujemy, używając programu „gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 15 minut.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Łososia odstawiamy na bok. Wodę z misy wylewamy i wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos. Podgrzewamy go, używając programu „ustawienia własne” / temperatura: 60°C / czas: 3 minuty. Łososia polewamy podgrzanym sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
94 dni temu
Wszystko fajnie, tylko czemu nie zrobicie poradnika, tak żeby pokierować osoby, które nie mają takiego sprzętu?
Odpowiedz
93 dni temu
Na ten moment nie planujemy tworzenia takiego poradnika, gdyż większość przepisów można z łatwością odtworzyć (choć brudząc więcej naczyń i spędzając trochę więcej czasu w kuchni ;)). A jeśli masz ochotę na łososia w podobnym sosie, możesz skorzystać z tych przepisów, w których termorobot MC Smart nie jest potrzebny: Kingi na łososia w kremowym sosie czosnkowym: https://kuchnialidla.pl/losos-w-kremowym-sosie-czosnkowym lub Karola na łososia w sosie cytrynowym: https://kuchnialidla.pl/steki-z-lososia-w-sosie-cytrynowym-z-karczochami