Łosoś w sosie maślano-czosnkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Natkę pietruszki drobno siekamy. Łososia kroimy na 3 porcje i doprawiamy je solą oraz pieprzem.

KROK 2: SIEKAMY CZOSNEK

Do misy termorobota MC Smart wkładamy obrane ząbki czosnku i siekamy je, używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund. W połowie programu zbieramy czosnek ze ścianek łopatką. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i smażymy czosnek, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonego czosnku dodajemy bulion, sok z cytryny, oregano i płatki chili. Całość gotujemy, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Z lodówki wyciągamy masło i kroimy je w kostkę. Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą do smaku i przelewamy go do naczynia.

KROK 4: GOTUJEMY ŁOSOSIA NA PARZE

Miskę termorobota MC Smart myjemy, po czym wlewamy do niej 1,5 litra wody. Na górze misy zakładamy naczynie do gotowania na parze, w którym układamy filety z łososia. Przykrywamy i gotujemy, używając programu „gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 15 minut.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Łososia odstawiamy na bok. Wodę z misy wylewamy i wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos. Podgrzewamy go, używając programu „ustawienia własne” / temperatura: 60°C / czas: 3 minuty. Łososia polewamy podgrzanym sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!