Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w lodówce, aby było bardzo zimne w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Steki z łososia przekrawamy na pół tak, aby rozdzielić część z polędwicą od części brzusznej. Mięso doprawiamy z obu stron pieprzem.

WSKAZÓWKA! Jeśli steki z łososia, których używamy, mają skórę, należy ją odciąć.

KROK 2: SMAŻYMY ŁOSOSIA

Na patelnię wylewamy olej i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Następnie na patelni układamy kawałki ryby i powoli smażymy je na niewielkim ogniu na lekko złoty kolor. Uważnie obserwujemy rybę, pilnując, aby kawałki z części brzusznej zdjąć z patelni wcześniej. Gotowe mięso zostawiamy na chwilę, aby odpoczęło.

KROK 3: SMAŻYMY KARCZOCHY

Serca karczochów przekrawamy na pół. Pozbawiamy je nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego i smażymy od wewnętrznej strony w tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Kiedy karczochy się delikatnie zarumienią, jeszcze chwilę smażymy je z drugiej strony. Gotowe przekładamy na talerz, wewnętrzną stroną skierowaną do góry.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tę samą patelnię dajemy miód. Następnie zalewamy go cydrem i gotujemy, aż zredukuje się ok. ⅔ płynu. Do zredukowanego cydru dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny. Stopniowo dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i cały czas mieszamy, aż masło się rozpuści. Gotowy sos powinien być lekko zawiesisty o bladożółtym kolorze.

WSKAZÓWKA! Jeśli po dodaniu 100 g masła sos nie będzie miał pożądanej konsystencji, można dodać go więcej.

KROK 5: DOPRAWIAMY SOS I PODGRZEWAMY ŁOSOSIA

Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i wykładamy na nią kawałki łososia. Rybę zostawiamy na chwilę w sosie, aby się podgrzała.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Na talerzach układamy karczochy, na nich gotową rybę i całość polewamy sosem. Bezpośrednio przed podaniem danie oprószamy świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem i delikatnie solimy do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Łosoś w sosie curry

Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Łosoś w sosie curry sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łosoś w warzywach na ostro

Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś w warzywach na ostro sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym

Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!