Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w lodówce, aby było bardzo zimne w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Steki z łososia przekrawamy na pół tak, aby rozdzielić część z polędwicą od części brzusznej. Mięso doprawiamy z obu stron pieprzem.
WSKAZÓWKA! Jeśli steki z łososia, których używamy, mają skórę, należy ją odciąć.
KROK 2: SMAŻYMY ŁOSOSIA
Na patelnię wylewamy olej i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Następnie na patelni układamy kawałki ryby i powoli smażymy je na niewielkim ogniu na lekko złoty kolor. Uważnie obserwujemy rybę, pilnując, aby kawałki z części brzusznej zdjąć z patelni wcześniej. Gotowe mięso zostawiamy na chwilę, aby odpoczęło.
KROK 3: SMAŻYMY KARCZOCHY
Serca karczochów przekrawamy na pół. Pozbawiamy je nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego i smażymy od wewnętrznej strony w tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Kiedy karczochy się delikatnie zarumienią, jeszcze chwilę smażymy je z drugiej strony. Gotowe przekładamy na talerz, wewnętrzną stroną skierowaną do góry.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tę samą patelnię dajemy miód. Następnie zalewamy go cydrem i gotujemy, aż zredukuje się ok. ⅔ płynu. Do zredukowanego cydru dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny. Stopniowo dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i cały czas mieszamy, aż masło się rozpuści. Gotowy sos powinien być lekko zawiesisty o bladożółtym kolorze.
WSKAZÓWKA! Jeśli po dodaniu 100 g masła sos nie będzie miał pożądanej konsystencji, można dodać go więcej.
KROK 5: DOPRAWIAMY SOS I PODGRZEWAMY ŁOSOSIA
Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i wykładamy na nią kawałki łososia. Rybę zostawiamy na chwilę w sosie, aby się podgrzała.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Na talerzach układamy karczochy, na nich gotową rybę i całość polewamy sosem. Bezpośrednio przed podaniem danie oprószamy świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem i delikatnie solimy do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)