Łosoś - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!
![SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6c9198209996-b750561b5302-kw52-2023-paula-bonowicz-golec-sylwestrowe-koreczki-szpinakowe.webp)
Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
![Łosoś w kremowym sosie czosnkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42743cf698d0-c2a173983f94-kw51-2023-kinga-paruzel-losos-w-kremowym-sosie-czosnkowym.webp)
Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
![Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f80f654494bf-88af9dd40553-kw49-2023-karol-okrasa-steki-z-lososia-w-sosie-cytrynowym-z-karczochami-1250x700.webp)
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
![Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3044741248c2-de6e15c49d74-kw46-2023-lidl-kanapkowe-sushi-onigirazu-z-lososiem-i-awokado.webp)
Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
![Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/794688e1bed0-9644fdc7ea89-kw44-2023-karol-okrasa-losos-pieczony-na-ogniu-z-surowka-z-czerwonej-kapusty-1250x700.webp)
Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o efekcie bajgla (ang. bagel effect)? Polega on na tym, że małe rzeczy mogą mieć olbrzymi wpływ na multiwersum. Dlatego zanim zmierzysz się ze złoczyńcami w grze na konsolę, przygotuj sobie tę prostą, ale pyszną kanapkę.
![Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a5e4419c186-1b532f03e742-nowojorskie-bajgle-z-lososiem-z-rownoleglego-uniwersum-kuchnia-lidla.webp)
Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.
![Kanapki z ceviche z łososia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fcad3a46a43e-efb81449684c-kw37-2023-karol-okrasa-kanapki-z-ceviche-z-lososia-1250x700.webp)
Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.
![Wrap z łososiem i warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6d1b4a95e86b-dba48b5dc328-kw30-2023-dominika-hatala-wrap-z-lososiem-i-warzywami.webp)
Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.
![Burger z łososia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9c2efe2502ca-2aed7048b5be-kw22-2023-kinga-paruzel-burger-z-lososia-1250x700.webp)
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
![Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98692b132152-00b60596ef92-kw10-2023-lidl-nadziewane-marchewki-z-ciasta-francuskiego.webp)
Jajka w chmurkach
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.
![Jajka w chmurkach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/240368c08036-a03315046f38-kw05-2023-karol-okrasa-jajka-w-chmurkach_1250x700.webp)
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
![Pasta z awokado i wędzonego łososia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d2a8731e783-c3b0614c525b-kolorowe-pasty-kanapkowe.webp)
Cechy charakterystyczne łososia
Łosoś jest okazałą rybą. Spośród innych ryb wyróżnia go jednak przede wszystkim dwuśrodowiskowość – łosoś żyje i żeruje w morzu, ale na tarło wypływa w górę rzek. Co ciekawe, podczas wędrówki ryba ta całkowicie zaprzestaje dostarczania swojemu organizmowi pożywienia. Ten proces wspomagany jest przez substancję, która zapewnia łososiom wytrzymałość, pozwala zwalczyć zmęczenie i dodaje sił w okresach, gdy płyną pod prąd. Z rozrodem tych ryb związana jest również zmiana wyglądu samców, których kolor ciała zmienia się na charakterystyczny czerwony.
Jakie właściwości odżywcze ma łosoś?
Ryba ta zawiera przede wszystkim:
- pełnowartościowe białko (w 100 g ok. 20 g),
- kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, które:
– działają przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo,
– wpływają dobrze na ciśnienie krwi,
– obniżają poziom cholesterolu,
– wspomagają układ immunologiczny,
– zapobiegają stanom depresyjnym.
Wbrew pozorom, łososia poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, a to za sprawą wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany, oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu, którego spożycie zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Warto dodać, że łosoś jest również bogaty w witaminy z grupy B, co ma korzystny wpływ na metabolizm. Ponadto 100 g tej ryby zaspokaja niemal 90-procentowane dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, a zawarty w niej selen wzmacnia naszą odporność i chroni krwinki czerwone.
Jak widać, jeść łososia warto, ale…
Jaki łosoś jest najzdrowszy?
Najwięcej wartości odżywczych ma tzw. łosoś dziki, zwany również pacyficznym, który zawiera o wiele więcej kwasów omega-3. Łosoś pacyficzny stanowi zdecydowanie bogatsze źródło pełnowartościowego białka niż norweska odmiana tej ryby. Łososia pacyficznego kupisz w Lidlu!
Łosoś surowy, wędzony na ciepło, wędzony na zimno
Łosoś surowy – jak przyrządzić?
Świeże surowe mięso łososia możemy wykorzystać do zrobienia sushi. Ciekawym pomysłem jest także zapeklowanie łososia – np. w soli z cebulą i przyprawami. Po trzech dniach można delektować się całkiem wykwintnym, acz prostym daniem. Popularnym daniem przyrządzanym z łososia jest również carpaccio. Rybę kroimy wówczas na cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy np. kapary.
Łosoś surowy – jak smażyć?
Łososia smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, płatem ze skórą skierowanym do dołu. Po 3 minutach obracamy rybę na drugą stronę; w zależności od grubości filetu dalsze smażenie powinno trwać od 2 do 4 minut. Następnie rybę należy skropić sokiem z cytryny, a żeby była bardziej soczysta, warto przykryć ją na 2 minuty pokrywką. Dobrym dodatkiem do tak serwowanego dania jest posiekana świeża natka pietruszki.
Przepisy na smażonego łososia:
Łosoś surowy – ile ma kalorii?
Kaloryczność ryby jest uzależniona od pory roku oraz od cyklu rozrodczego. Średnio jednak 100 g surowego łososia to 201 kalorii.
Łosoś surowy – ile może leżeć w lodówce?
Świeże ryby należy przechowywać w lodówce, w zamkniętych pojemnikach albo w folii spożywczej, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Powinny być wypatroszone, bez skrzeli i oczu. Można je skropić sokiem z cytryny lub oliwą.
Łosoś – jak mrozić?
Mrożenie łososia powinno się odbywać w −20˚C. Kawałki ryby pakujemy w woreczki do mrożenia. Większa ich liczba zapobiega wysychaniu ryby. Przechowywanie ryb wydłuża glazurowanie, czyli nałożenie na rybę cienkiej warstwy lodu. Dzięki temu nie traci ona elastyczności, utrzymuje swój kolor, a przede wszystkim pozostaje dłużej świeża.
Łosoś surowy – do sushi!
Łosoś jest bardzo popularny, jeśli chodzi o tradycyjną japońską potrawę, jaką jest sushi. To jedna z ryb, które dodaje się do maków czy nigiri. Pamiętaj, że ryba do sushi musi być świeża, gdyż je się ją na surowo!
Łosoś wędzony na zimno – co z niego zrobić, jak podawać?
Łosoś wędzony na zimno jest łatwo dostępny w sklepach. Cieszy to tym bardziej, że stanowi on idealną przekąskę i przystawkę, ale jest także często bohaterem dań głównych. Nadaje się do zdrowych kanapek i sałatek. Można go użyć do tart czy upiec w cieście francuskim. Jest także wspaniałym dodatkiem do makaronów, naleśników czy pizzy. Jako przystawka świetnie sprawdzą się roladki z łososia.
Przepisy na dania z łososiem wędzonym na zimno:
Łosoś wędzony na zimno – ile ma kalorii?
100 g łososia wędzonego na zimno to 160 kalorii.
Łosoś wędzony na ciepło – jak podawać?
Łosoś wędzony na ciepło jest świetnym składnikiem past rybnych. Dodasz go do sałatek i kanapek. Będzie idealną zdrową przekąską w ciągu dnia.
Łosoś wędzony na ciepło – ile ma kalorii?
100 g łososia wędzonego na ciepło zawiera 232 kalorie.
Przepisy na dania z łososiem wędzonym na ciepło: