Łosoś - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
<p>Podczas pierwszej wizyty w Polsce księżna Kate i książę William w Pałacu Prezydenckim na przystawkę jedli ni mniej, ni więcej, tylko właśnie łososia. Był to łosoś wędzony. Ale ryba ta jest doskonała także smażona lub surowa. Zobaczmy!</p>

Cechy charakterystyczne łososia

Łosoś jest okazałą rybą. Spośród innych ryb wyróżnia go jednak przede wszystkim dwuśrodowiskowość – łosoś żyje i żeruje w morzu, ale na tarło wypływa w górę rzek. Co ciekawe, podczas wędrówki ryba ta całkowicie zaprzestaje dostarczania swojemu organizmowi pożywienia. Ten proces wspomagany jest przez substancję, która zapewnia łososiom wytrzymałość, pozwala zwalczyć zmęczenie i dodaje sił w okresach, gdy płyną pod prąd. Z rozrodem tych ryb związana jest również zmiana wyglądu samców, których kolor ciała zmienia się na charakterystyczny czerwony.

Jakie właściwości odżywcze ma łosoś?

Ryba ta zawiera przede wszystkim:

  • pełnowartościowe białko (w 100 g ok. 20 g),
  • kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, które:

– działają przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo,

– wpływają dobrze na ciśnienie krwi,

– obniżają poziom cholesterolu,

– wspomagają układ immunologiczny,

– zapobiegają stanom depresyjnym.

Wbrew pozorom, łososia poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, a to za sprawą wysokiej zawartości białka, które trawi się dłużej niż np. węglowodany, oraz zawartości dobrej jakości tłuszczu, którego spożycie zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Warto dodać, że łosoś jest również bogaty w witaminy z grupy B, co ma korzystny wpływ na metabolizm. Ponadto 100 g tej ryby zaspokaja niemal 90-procentowane dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, a zawarty w niej selen wzmacnia naszą odporność i chroni krwinki czerwone.

Jak widać, jeść łososia warto, ale…

Jaki łosoś jest najzdrowszy?

Najwięcej wartości odżywczych ma tzw. łosoś dziki, zwany również pacyficznym,  który zawiera o wiele więcej kwasów omega-3. Łosoś pacyficzny stanowi zdecydowanie bogatsze źródło pełnowartościowego białka niż norweska odmiana tej ryby. Łososia pacyficznego kupisz w Lidlu!

Łosoś surowy, wędzony na ciepło, wędzony na zimno

Łosoś surowy – jak przyrządzić?

Świeże surowe mięso łososia możemy wykorzystać do zrobienia sushi. Ciekawym pomysłem jest także zapeklowanie łososia – np. w soli z cebulą i przyprawami. Po trzech dniach można delektować się całkiem wykwintnym, acz prostym daniem. Popularnym daniem przyrządzanym z łososia jest również carpaccio. Rybę kroimy wówczas na cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy np. kapary.

Łosoś surowy – jak smażyć?

Łososia smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, płatem ze skórą skierowanym do dołu. Po 3 minutach obracamy rybę na drugą stronę; w zależności od grubości filetu dalsze smażenie powinno trwać od 2 do 4 minut. Następnie rybę należy skropić sokiem z cytryny, a żeby była bardziej soczysta, warto przykryć  ją na 2 minuty pokrywką. Dobrym dodatkiem do tak serwowanego dania jest posiekana świeża natka pietruszki.

Przepisy na smażonego łososia:

Łosoś surowy – ile ma kalorii?

Kaloryczność ryby jest uzależniona od pory roku oraz od cyklu rozrodczego. Średnio jednak 100 g surowego łososia to 201 kalorii.

Łosoś surowy – ile może leżeć w lodówce?

Świeże ryby należy przechowywać w lodówce, w zamkniętych pojemnikach albo w folii spożywczej, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Powinny być wypatroszone, bez skrzeli i oczu. Można je skropić sokiem z cytryny lub oliwą.

Łosoś – jak mrozić?

Mrożenie łososia powinno się odbywać w −20˚C. Kawałki ryby pakujemy w woreczki do mrożenia. Większa ich liczba zapobiega wysychaniu ryby. Przechowywanie ryb wydłuża glazurowanie, czyli nałożenie na rybę cienkiej warstwy lodu. Dzięki temu nie traci ona elastyczności, utrzymuje swój kolor, a przede wszystkim pozostaje dłużej świeża.

Łosoś surowy – do sushi!

Łosoś jest bardzo popularny, jeśli chodzi o tradycyjną japońską potrawę, jaką jest sushi. To jedna z ryb, które dodaje się do maków czy nigiri. Pamiętaj, że ryba do sushi musi być świeża, gdyż je się ją na surowo!

Łosoś wędzony na zimno – co z niego zrobić, jak podawać?

Łosoś wędzony na zimno jest łatwo dostępny w sklepach. Cieszy to tym bardziej, że stanowi on idealną przekąskę i przystawkę, ale jest także często bohaterem dań głównych. Nadaje się do zdrowych kanapek i sałatek. Można go użyć do tart czy upiec w cieście francuskim. Jest także wspaniałym dodatkiem do makaronów, naleśników czy pizzy. Jako przystawka świetnie sprawdzą się roladki z łososia.

Przepisy na dania z łososiem wędzonym na zimno:

Łosoś wędzony na zimno – ile ma kalorii?

100 g łososia wędzonego na zimno to 160 kalorii.

Łosoś wędzony na ciepło – jak podawać?

Łosoś wędzony na ciepło jest świetnym składnikiem past rybnych. Dodasz go do sałatek i kanapek. Będzie idealną zdrową przekąską w ciągu dnia.

Łosoś wędzony na ciepło – ile ma kalorii?

100 g łososia wędzonego na ciepło zawiera 232 kalorie.

Przepisy na dania z łososiem wędzonym na ciepło:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!