Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremka na 12 babeczek
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
KROK 2: ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI
Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.
KROK 3: FASZERUJEMY BABECZKI
Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
KROK 4: PODAJEMY BABECZKI SUSHI
Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Zobacz podobne
przepisy
Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!
Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!
Sushi z banana
Sushi z banana, czyli słodka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Zobacz, jaka jest łatwa w przygotowaniu!
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegetariańskie maki sushi
- Babeczki red velvet
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Babeczki leśny mech
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Sushi sandwich
- Japońska kanapka onigirazu
- Sushi
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Tort sushi
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Tort z babeczek
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)