Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremka na 12 babeczek
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
KROK 2: ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI
Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.
KROK 3: FASZERUJEMY BABECZKI
Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
KROK 4: PODAJEMY BABECZKI SUSHI
Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)