Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż warto przygotować tak jak do sushi, choć możesz pominąć ten krok i użyć po prostu ugotowanego ryżu. Ryż do sushi:
- Ryż do sushi płucz dokładnie pod zimną wodą, aż woda przestanie być mętna.
- Zalej ryż w garnku wodą w proporcjach 1:1.5.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.
- Ściągnij z ognia. Przełóż ryż do miski i pozostaw pod przykryciem 15 minut.
Przepis:
Krok 1. Przygotowujemy zaprawę do ryżu
Mieszamy zaprawę: ocet, ksylitol (lub cukier), sól. Możemy ją podgrzać, aby ksylitol się rozpuścił.
Krok 2. Dodajemy zaprawę do ryżu
Zaprawę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (warto przykryć miskę wilgotną ściereczką).
Krok 3. Przygotowujemy składniki
Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w wąskie słupki. Ogórka obieramy, wykrajamy nasiona i kroimy miąższ w wąskie słupki. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Krok 4. Przygotowujemy nori
Na płaskiej powierzchni rozkładamy arkusz nori w taki sposób, aby strona matowa była skierowana do góry.
Krok 5. Dodajemy ryż
Na środku arkusza nori układamy połowę ryżu sushi i rozprowadzamy go równomiernie, pozostawiając wolne boki.
Krok 6. Dodajemy wypełnienie naszego onigirazu
Smarujemy ryż serkiem i – ewentualnie – ostrym sosem (sriracha lub wasabi). Na wierzchu umieszczamy połowę łososia, awokado i ogórka.
Krok 7. Składamy onigirazu
Składamy boki nori nad nadzieniem, aby powstała kwadratowa koperta. Obracamy pakunek do góry dnem i pozostawiamy na minutę, aby nasze onigirazu się skleiło. Powtarzamy proces dla drugiego arkusza nori i pozostałych składników.
Krok 8. Wykańczamy danie
Delikatnie kroimy każde onigirazu na pół za pomocą ostrego noża, aby ujawnić wnętrze z nadzieniem. Podajemy z sosem sojowym do maczania.
Onigirazu to pyszna i nieco inna odmiana sushi, w której składniki są zawijane w formie kanapki. Smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!
Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Ryba z piekarnika
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Monogram cake
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Domowy egg drop sandwich
- Comber z jelenia
- Ciastka z grzybami
- Tatar na dwa sposoby
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
- Kawa po turecku z kardamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)