Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż warto przygotować tak jak do sushi, choć możesz pominąć ten krok i użyć po prostu ugotowanego ryżu. Ryż do sushi:

  • Ryż do sushi płucz dokładnie pod zimną wodą, aż woda przestanie być mętna.
  • Zalej ryż w garnku wodą w proporcjach 1:1.5.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.
  • Ściągnij z ognia. Przełóż ryż do miski i pozostaw pod przykryciem 15 minut.

Przepis:

Krok 1. Przygotowujemy zaprawę do ryżu

Mieszamy zaprawę: ocet, ksylitol (lub cukier), sól. Możemy ją podgrzać, aby ksylitol się rozpuścił.

Krok 2. Dodajemy zaprawę do ryżu

Zaprawę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (warto przykryć miskę wilgotną ściereczką).

Krok 3. Przygotowujemy składniki

Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w wąskie słupki. Ogórka obieramy, wykrajamy nasiona i kroimy miąższ w wąskie słupki. Odkładamy przygotowane składniki na bok.

Krok 4. Przygotowujemy nori

Na płaskiej powierzchni rozkładamy arkusz nori w taki sposób, aby strona matowa była skierowana do góry.

Krok 5. Dodajemy ryż

Na środku arkusza nori układamy połowę ryżu sushi i rozprowadzamy go równomiernie, pozostawiając wolne boki.

Krok 6. Dodajemy wypełnienie naszego onigirazu

Smarujemy ryż serkiem i – ewentualnie – ostrym sosem (sriracha lub wasabi). Na wierzchu umieszczamy połowę łososia, awokado i ogórka.

Krok 7. Składamy onigirazu

Składamy boki nori nad nadzieniem, aby powstała kwadratowa koperta. Obracamy pakunek do góry dnem i pozostawiamy na minutę, aby nasze onigirazu się skleiło. Powtarzamy proces dla drugiego arkusza nori i pozostałych składników.

Krok 8. Wykańczamy danie

Delikatnie kroimy każde onigirazu na pół za pomocą ostrego noża, aby ujawnić wnętrze z nadzieniem. Podajemy z sosem sojowym do maczania.

Onigirazu to pyszna i nieco inna odmiana sushi, w której składniki są zawijane w formie kanapki. Smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!