• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY

Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.

KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI

Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.

KROK 4: PIECZEMY PODPŁOMYKI

Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    7 dni temu
    4 minuty czas przygotowania? ile w piecu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Umknęła nam ta informacja w przepisie :) Dziękujemy za czujność :) Teraz powinno być już wszystko jasne :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram