
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI
Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.
KROK 4: PIECZEMY PODPŁOMYKI
Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2927 dni temu
4 minuty czas przygotowania? ile w piecu?
Odpowiedz
2926 dni temu
Umknęła nam ta informacja w przepisie :) Dziękujemy za czujność :) Teraz powinno być już wszystko jasne :)