Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY
Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY PLACUSZKI
Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.
KROK 4: PIECZEMY PODPŁOMYKI
Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!
Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Żeberka ostro pikantne
- Krem z borowików
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Kurczak z sosem paprykowym
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Omlet z makaronem
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Sernikoblondie z owocami
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Królik w sosie śmietanowym
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Carpaccio z miodowego melona
- Kotlety mielone z karpia
- Słodki dżem z pomidorów
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Pierogi z kaczką
- Domowy sos barbecue
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Królik w sosie pieczarkowym
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2550 dni temu
4 minuty czas przygotowania? ile w piecu?
odpowiedz
2549 dni temu
Umknęła nam ta informacja w przepisie :) Dziękujemy za czujność :) Teraz powinno być już wszystko jasne :)