Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dopraw octem ryżowym wymieszanym z cukrem.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.
KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI
Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO
Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Ilość sosu sriracha możemy zmieniać według uznania.
KROK 4: ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI
Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.
WSKAZÓWKA! Aby danie jak najlepiej wyglądało, warto przyciąć wszystkie składniki tak, aby idealnie mieściły się na kawałku arkusza nori.
KROK 5: SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI
Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY
Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)