zobacz film Smażone sajgonki à la sushi

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dopraw octem ryżowym wymieszanym z cukrem.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.

KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI

Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO

Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Ilość sosu sriracha możemy zmieniać według uznania.

KROK 4: ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI

Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.

WSKAZÓWKA! Aby danie jak najlepiej wyglądało, warto przyciąć wszystkie składniki tak, aby idealnie mieściły się na kawałku arkusza nori.

KROK 5: SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI

Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY

Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!