Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Mleczko kokosowe włóż do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, siekamy resztę w dość drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych pomidorów i doprawiamy salsę solą i pieprzem do smaku.
KROK 2: PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy przyprawą do mielonego mięsa i solą. Tak przygotowane różyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MLECZKA KOKOSOWEGO
Ze schłodzonego przez noc mleczka kokosowego zbieramy krem (czyli jego stałą część) i przekładamy go do miski z 1 łyżką oliwy, jogurtem roślinnym i czosnkiem granulowanym. Z limonki ocieramy skórkę, wyciskamy sok i również dodajemy je do miski z mleczkiem i jogurtem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę dokładnie blendujemy z ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy.
KROK 5: PODAJEMY NAAN PIZZE
Chlebki naan podpiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym po pieczeniu kalafiora. Następnie każdy z nich smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. Na każdej naan pizzy układamy po kilka różyczek kalafiora i po trochu czerwonej cebuli oraz ozdabiamy je salsą i sosem z kolendry i czosnku. Danie podajemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Azjatycki makaron i jego rodzaje
Azjatyckie nudle różnią się od ich europejskiego odpowiednika. Zobacz, jakie makarony jada się na Dalekim Wschodzie.
Azjatycka herbata
Kilka listków i gorąca woda zamieniają się w aromatyczny napar ceniony na całym świecie. Poznaj bliżej sekrety herbaty.
Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!
Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)