Naan pizza w stylu azjatyckim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • praskę do czosnku
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Mleczko kokosowe włóż do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, siekamy resztę w dość drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych pomidorów i doprawiamy salsę solą i pieprzem do smaku.

KROK 2: PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy przyprawą do mielonego mięsa i solą. Tak przygotowane różyczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MLECZKA KOKOSOWEGO

Ze schłodzonego przez noc mleczka kokosowego zbieramy krem (czyli jego stałą część) i przekładamy go do miski z 1 łyżką oliwy, jogurtem roślinnym i czosnkiem granulowanym. Z limonki ocieramy skórkę, wyciskamy sok i również dodajemy je do miski z mleczkiem i jogurtem. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę dokładnie blendujemy z ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy.

KROK 5: PODAJEMY NAAN PIZZE

Chlebki naan podpiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym po pieczeniu kalafiora. Następnie każdy z nich smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. Na każdej naan pizzy układamy po kilka różyczek kalafiora i po trochu czerwonej cebuli oraz ozdabiamy je salsą i sosem z kolendry i czosnku. Danie podajemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!