Makaronowym szlakiem przez Azję

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach. Nic dziwnego – w Azji makaron jest równie popularnym składnikiem dań jak ryż. A jakie rodzaje makaronu można najczęściej spotkać na tym kontynencie? Zobaczcie!

Soba

Soba to rodzaj cienkiego makaronu japońskiego wykonanego głównie z mąki gryczanej z domieszką mąki pszennej. Ten makaron jest przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu udon równie popularnego w Japonii.

Chow mein

Makaron chow mein jest produkowany z mąki pszennej z dodatkiem kurkumy, której zawdzięcza swój kolor. Nie zawiera jaj, a jego nazwa wywodzi się od tradycyjnej chińskiej potrawy chow mein – dania przyrządzanego z podsmażonego makaronu z różnymi dodatkami.

Makaron sojowy

Makaron sojowy wbrew nazwie nie jest produkowany z soi, ale z fasoli mung. Jest bezglutenowy. Ma postać długich, przezroczystych nitek. Wystarczy zalać go wrzątkiem, nie wymaga gotowania. Najlepiej smakuje jako dodatek do zup, sajgonek, można go podawać z wieprzowiną lub wołowiną i warzywami.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy otrzymuje się z mąki ryżowej. Może mieć kształt cienkich, białych niteczek albo też np. szerszych wstążek lub rurek. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić – wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach.

Poznaj ogrody azji

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!